Vandring till Bäregg och glaciärutsikt
Glaciärerna runt om i världen krymper. Vill man ta en närmare titt på en glaciär gäller det att passa på nu. Denna vandring tar dig till en glaciär listad av Unesco som världsnaturarv. Glaciären ligger mitt i storslagna Jungfrau-regionen i Schweiz.
Målet för dagen är förstås glaciären. Att få en glimt av topparna på över 4 000 meter som ligger i närheten vore inte heller fel. Skylten hävdar att vi har 2,5 timmars vandring framför oss. Lika bra vi sätter i gång.
Panorama direkt
Uppstigning över en blommande äng med en forsande bäck i öronen och alptoppar framför, däribland majestätiska Eiger på knappt 4 000 meter. Med den här utsikten och fågelsång i öronen är det lätt att hålla motivationen i gång!
Dalgången smalnar av och när de väldiga klippväggarna från båda håll närmar sig liknar det alltmer en ravin. En rovfågel med spräcklig undersida skriker till. Vid varje vindling av stigen infinner sig nya perspektiv, nya spännande bilder för ögat. Nu kan ögat gotta sig åt en hage med betande brunvita kor. Korna begapar oss storögt medan deras ”kyrkklockor” klämtar.
Vid en bäck kantad med liljekonvaljer rinner det lite vatten över stigen, men det går fint att gå vidare. Nu står vi vägg i vägg med en väldig bergsvägg och man känner sig som en myra. På andra sidan en brant ravin. För varje steg uppåt blir vyerna över alperna bredare, det blir allt svårare att känna sig oberörd. Glaciären ligger till synes robust framför våra ögon.
Glaciärer krymper
Skenet bedrar. Glaciärer har krympt de senaste 200 åren och gör det i allt snabbare takt under pågående uppvärmning. Det känner de flesta till, inte minst Geoff Browne. Glaciärer har varit hans stora intresse i livet de senaste decennierna. Vi bokstavligen stöter på honom på den smala stigen och börjar prata. Han pekar på ett vattenfall som sprutar ner genom berget högt ovanför oss och smattrar ner på stigen några meter bredvid.
– Det är bara en tidsfråga tills den delen av berget rasar. Och även glaciären krymper hela tiden. Om några år kommer man inte att kunna se den från bergsrestaurangen vid Bäregg. De som köpte restaurangen för fem år sedan gjorde en dålig investering. Det är tråkigt, men vi kan inte hejda den globala uppvärmningen. Vi är alldeles för många människor på jordklotet! säger han.
Med detta dystopiska budskap ringande i öronen fortsätter vi fram till en väldig klippa med ett vattenfall som rinner rakt ner i en liten damm och vidare till en bäck. Forsande vattnets dova ljud är som en terapi för själen. Snart blir vi dock påminda om Geoff Brownes budskap. Där vi står var glaciär för 150 år sedan. Nu är det torrlagt och en skylt informerar om att vi måste akta huvudet för lossnande stenar uppifrån.
En annan påminnelse hörs. En liten bit is från en glaciär lossar och dunsar ner med ett brak långt inne i ravinen.
Nästan framme
De stora träden är bakom oss, längre ner. Här rara alpblommor och betagande vyer över glaciären. Ravinen är smal, brant och högljudd med smältvatten forsande i bottnen. Glaciären tronar ovanför bortom ravinen. Stupet är brant, men det finns ett staket längs stigen. Vi är så tagna att vi måste sätta oss på en sten för att hämta andan. Här har vi världen för våra fötter. Så känns det. Delvis stämmer det också. Grindelwald är längst ner i dalen. Mittemot syns delar av Eiger och dess glaciär och flera istäckta berg. Och givetvis målet för dagen Bäregg med utsikt över glaciären Unterer Grindelwaldgletcher.
Mitt emot glaciären
Det krävs bara några få steg till för att nå bästa utsikten över glaciären. Vi går förbi en fårhage och får många fåraktiga blickar. Får nummer 9 är dock oberörd av vår närvaro, det tycks trollbindas av vyerna. Förbi bergsrestaurangen Bäregg som har fantastiskt panorama över glaciären – än så länge.
Några tiotal meter bort hittar vi ett picknickställe med vildmarkskänsla på en smal sluttning där vi tu nätt och jämt får plats. En alpsjö ligger ett par hundra meter rakt ner, smältvattnets dova dån hörs ända hit. Gulnäbbade alpkajor svävar över våra huvuden medan färgglada fjärilar flyger runt vår picknickfilt. Ändå kan vi inte låta bli att stirra på glaciären framför oss. Den är magnifik. Från vårt picknickställe syns den flera meter tjocka isen och hur glaciären sträcker sig delvis ner som en tunga med blåvit nyans. Som bonus kan vi vila ögonen på flera snöklädda toppar, däribland Fiescherhorn.
Vild natur
Vi hinner knappt resa oss och börja återvända mot Grindelwald innan vi möter vandringsguiden Robert Meerstetter på stigen. Eftersom det är relativt tidigt på vandringssäsongen är han ute och rekognoserar stigarnas tillgänglighet inför en gruppvandring. Vi undrar varför svenskar ska ta sig till Jungfrau-regionen.
– För den vilda naturens skull! Och för att avstånden är korta och det är enkelt och bekvämt att ta sig överallt med kollektivtrafik. Det finns massor med vandringar, även för dem som inte är avancerade vandrare. Generellt är det väldigt bra skyltat, säger han.
Vandringen fortsätter i alpblommornas tecken. Alprosornas knoppar och stigen är kantad med en mängd alpblommor alldeles intill stupet. En större överraskning är en stor rovfågel svävande högt över klipporna.
Vid vägkorsningen Wyssefluh går vi den här gången mot Pfingstegg. Smältvatten skvätter från klippan vi går bredvid och vederkvickar skönt i eftermiddagssolen. Från Pfingstegg till Grindelwald återstår en timme. Alpängarna doftar sött av alla blommor. Nu syns delar av en annan glaciär, Oberer Grindelwaldgletcher. Snart är vi framme i Grindelwald.
Vandringsfakta
Start- och slutpunkt: Dalstationen för kabinbanan Pfingstegg
Höjdskillnader: Cirka +/- 800 meter
Tid: Cirka 5 timmar totalt enligt vandringskyltarna. 2,5 timmar upp och möjligen något snabbare ned.
Karta och detaljer: Vandringen finns tyvärr inte på vår profil på Wikiloc. Från dalstationen för kabinbanan följde vi vandringsmarkeringar mot Bäregg hela vägen upp. Inledningsvis samma väg tillbaka. När stigen delade sig följde vi då markeringar mot Pfingstegg. Väl framme där följde vi vandringsmarkeringar mot Grindelwald. Vi valde den väg ned som gick längs en liten asfalterad bilväg. Det finns även en brant stig ned, men den var avstängd när vi var där.
Obs: Vandringen passar knappast den svindelkänslige. Det finns passager där stigen är relativt smal och där det är brant ned i ravinen.
Tips1: För en enklare vandring kan man ta kabinbanan upp till Pfingstegg. Då sparar man ungefär en timme i varje riktning och ungefär 400 höjdmeter. Från Pfingstegg är det bara att följa markeringarna i riktning mot Bäregg.
Tips2: Vid Bäregg finns en restaurang med stor terrass med utsikt över glaciären och de omkringliggande topparna.
Läs mer: Här hittar du flera av våra vandringar i Jungfrau-regionen i Schweiz.
Text: Eyal
Bild: Kerstin