Panoramavandring till Lauberhorn och Männlichen

På svindlande höjder nära toppen av Lauberhorn och med utsikt mot några av Jungfrau-regionens finaste toppar.

 

Både Lauberhorn och Männlichen mitt i de schweiziska alperna bjuder på enastående vyer över otaliga alptoppar och glaciärer som ingår i Unesco världsnaturarv Jungfrau-Aletsch. Samtidigt skiljer sig dessa alptoppar markant. Vi utser vår favorit.

 

Lauberhorn – en väl förborgad hemlighet

Uppstigningen från Kleine Scheidegg till Lauberhorn går genom grönskande sluttningar. På vintern tjänstgör de som skidbackar, men nu prunkar de i rosa, gult, vitt och blått av alpblommor. Runt blommorna svärmar färggranna fjärilar och i skyn svävar svalor och alpkajor. Inte riktigt i skyn, men högt nog ståtar något som i generationer har lockat folk från hela världen att beskåda och begapa: det väldiga massivet med glaciärer, karga klippor och vita bergstoppar. Bland dem utmärker sig Jungfraujoch med dess ståtliga kupol. Allt detta upplever vi från Lauberhorns prunkande sluttningar utan en enda människa i närheten under högsäsongen på sommaren. Det känns så exklusivt att det tål en upprepning. De mäktiga alptopparna runt oss tar aldrig slut och inte en enda turist. Bara vi tu.

Förklaringen är kanske att vägen och stigen till toppen av Lauberhorn inte är så tydligt markerad. Så låt detta stanna mellan oss. Shhh.

Lauberhorn.

Lauberhorn är den högsta toppen på bilden bortanför Kleine Scheidegg.

Duglig utsikt på väg mot toppen av Lauberhorn. Längst till vänster tronar Jungfraujoch.

Utsikt mot Jungfrau och Silberhorn.

Alprosor förgyller vandringen upp.

 

En bänk med svindelkänslor

Förbi stället för starten av det klassiska störtloppet Lauberhornrennen (har körts sedan 1930). Då återstår bara en kvart till bänken med världens finaste utsikt över hela Jungfrau-regionens alper. Utsikten och svindel tar andan ur en. För precis bakom bänken öppnar sig ett stup ända till avgrunden – med ett staket emellan, om det skulle vara någon tröst för en svimfärdig svindelkänslig. Givetvis kan man inte låta bli att tänka på något annat. Jag försöker att titta ner i dalen. Där går ett rött tåg från Europas högst belägna tågstation i Jungfraujoch ner mot Kleine Scheidegg. Uppifrån ser det ut som ett leksakståg.

Starthus.

Här startar det klassiska störtloppet Lauberhornrennen.

På toppen av Lauberhorn.

Otaliga toppar kan beskådas från toppen av Lauberhorn. Bänken står precis vid kanten av stupet. Skönt med staket.

Utsikt över Jungfraujoch

Panoramautsikt på väg ner från toppen.

Gula alpsippor.

Två tåliga alpsippor.

 

Männlichen – mitt på Manhattan

På väg ner viker vi av till vänster på ännu en omärkt stig mot Männlichen och går över en blomkantad sluttning med hänförande utsikt mot härligheten. Här gästar vi murmeldjurs bostadsområde, med en mängd hål och emellanåt även några spejande invånare. Landskapet skiftar. Flera meter höga klippor och rara alpblommor intill. Förbi porlande bäck och en göl är vi framme vid en bredare, och lika panoramisk, väg. Nu är vi inte ensamma längre. Av det mest högljudande språket att döma befinner vi oss mitt på Manhattan. Denna internationella språkvandring fortsätter ända till toppen av Männlichen. De 360-gradiga vyerna över alptoppar och några tvära stup i världsklass, förklarar varför sträckan tycks befolkas av hela världen. Den andra förklaringen är tillgängligheten. Männlichen fylls på med turister genom dels en kabinbana från Wengen, dels bussar från Grindelwald (buss under 2019, annars linbana).

Rad av vandrare.

Välkommen till Manhattan! Inte längre ensamma. Här hörs på högsta volym amerikansk engelska.

Toppen av Männlichen.

Överbefolkat på toppen av Männlichen.

 

Vår favorit

Efter en så kallad “Royal walk” till toppen av Männlichen har vi fått nog av turister. Vår favorit av dessa två alptoppar är tveklöst folktomma Lauberhorn. Förutsätter dock att man har medhavd matsäck, för där finns inte något kommersiellt. Bara en bänk på svindlande höjder.

Vi vet vad vi föredrar: sagolandskapet på Lauberhorn.

 

Tid för romantik

Vi känner oss lite romantiska så vi Romantikweg i riktning mot Alpiglen. Snart tror vi oss förstå namnvalet. Dessa böljande ängar med alpsjöar och göl är bräddfyllda med allsköns alpblommor, inte minst alprosor. Allt inramas med storslagna alper. Alprosor och alper – kan man bli annat än knäsvag?

Denna romantiska väg passerar cembratallar. Dalen blir bredare och inhyser porlande vattendrag, några mindre vattenfall och väldiga ängar i grönt och gult. Som gjort för svarta och bruna kor att beta på. Snart är vi framme i Alpigeln.

Alprosor på romantiska vägen ned mot Alpiglen.

Cembratallar.

Cembratallar. Ovanliga och trevliga att beskåda.


Vandringsfakta

Startpunkt: Kleine Scheidegg
Slutpunkt: Tågstationen vid Alpiglen

Längd: runt 15 kilometer (gissning)
Höjdmeter:
+800/-1 000 meter (uppskattning)
Tid: 6-7 timmar

Karta och detaljer: Tyvärr saknas vandringen på vår profil på Wikiloc. Här hittar du en vandringskarta över området (Zoomar du in hittar du de flesta namn som nämns.)
Från Kleine Scheidegg följde vi en liten grusväg i riktning mot Lauberhornschulter. Från liftarna och starthuset för störtloppet som finns där följde vi den stig/grusväg som gick uppåt i riktning mot Lauberhorn. Framme vid toppstationen vid nästa lift finns en liten stig upp till Lauberhorns topp. På väg ner igen tog vi en kort bit efter liftens toppstationen en liten stig till vänster över ängarna. Efter en stund kom vi ner på den stora, välmarkerade och välbefolkade vandringsvägen mellan Kleine Scheidegg och Männlichen, man ser den lätt uppifrån Lauberhorns sluttningar. Den följde vi i riktning mot Männlichen. Efter ett besök på Männlichens topp valde vi att ta den vandringsstig som kallas ”Romantikweg” i riktning mot Alpiglen. Vandringsstigen är väl markerad hela vägen till tågstationen i Alpiglen.

Tips: För den som vill ha en kortare vandring finns flera alternativ. 1. Ett alternativ är att enbart ta turen från Kleine Scheidegg till Lauberhorns topp och sedan tillbaka till Kleine Scheidegg. 2. Ett annat alternativ är att bara ta panoramavandringsvägen mellan Kleine Scheidegg och Männlichen, det är drygt 4 kilometer  i en riktning och runt 150 meter i höjdskillnad. 3. Ett tredje är att ta Romantikweg från Männlichen ned till Alpgilen, drygt 7 kilometer och 600 meter i höjdskillnad. Kleine Scheidegg och Alpiglen nås med tåg, Männlichen med kabinbana eller buss (under 2019, annars linbana).

Läs mer: Här hittar du fler inlägg från våra vandringar i Jungfrau-regionen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.