Våra tips vid val av vandringsskor

Vandringsskor i sitt rätta element – på en alpäng.

 

1. Bekväma vandringsskor är vandrarens bästa vän. Köp med foten!

Foten ska ha det skönt från första stunden i butiken. Att ta med osköna skor hem känns som att be om problem. Ont i fötterna kan sabba vandringen och leda till besvär som skavsår, blåsor och hälsporre. Allt detta slipper du med bra skor.

 

2. Lågskaftade eller högskaftade?

Tveklöst lågskaftade! Vi har gått över från högskaftade vandringsskor av högsta kvalitén till lågskaftade. Varför? Helt enkelt för att kombon otymplighet och extra tyngd på upp mot 300 gram för varje steg gjorde ont!

 

3. Vandra lätt om foten!

För att kunna gå med lätta steg ska skorna vara lätta. Kalkylen här tar ställning för lågskaftade skor. Högskaftade vandringsskor väger runt 700 gram styck (beroende på modell, material och storlek) medan lågskaftade väger runt 400 gram. Skillnaden per steg är 300 gram, vilket innebär 7 500 kilo extra under en heldagsvandring med 25 000 steg. 25 000*300 gram = 7 500 000 gram = 7 500 kilo. Vill du bära på dessa extrakilon?

 

4. Tänk regn!

Nackdelen med lågskaftade skor är att de tar in fukt, både vid regn eller blött underlag som fuktigt gräs. Vattentätt material hjälper inte så långt, eftersom fukten kommer ner via snörningen och strumporna. Tack och lov är det sällan särskilt kallt när vi vandrar så vi har oftast kunnat fortsätta vandra även med blöta fötter utan några problem. Skavsår och blåsor har vi hittills sluppit undan, men där kan man vara olika känslig.

 

5. Skaffa skor med ordentlig sula!

Förvisso har vi bergsvandrat i Schweiz i gympaskor. Men gympaskor slits snabbt och står ju inte heller emot regn. Dessutom har de lite väl mjuk sula för steniga underlag. Så de använder vi sällan vid mer krävande vandringar, men ibland vid längre promenader på slätt underlag. Det bästa långsiktigt är en ordentlig sula som klarar stenigt underlag.

 

6. Bra med högskaftade skor (ibland)

Därmed inte sagt att de högskaftade vandringskängorna eller vandringsskorna saknar existensberättigande. Inte alls. Vi kan tänka oss många situationer då de fyller en viktig funktion. Här några exempel. Kommentera gärna om du kommer på flera användningsområden.

  • Ger stabilitet om man har dåliga fotleder.
  • Avlastar fötter vid vandring med tung ryggsäck.
  • Skyddar fötterna från väta vid vandring på fuktigt underlag, som i blöta svenska fjäll.
  • Ger stabilitet, värme och skyddar från snö i skorna på glaciärvandring.

 

7. Tänk på dig själv!

Dessa råd utgår från oss och vad som passar oss bra. Kom ihåg att det är dina preferenser och dina behov som är viktigast för dig och dina fötter.

Ha en skön vandring!

Eyal med fel skor på snön i Österrike

Skolexempel på när högskaftade skor hade varit bra att ha. Gör om och gör rätt!


Text: Eyal och Kerstin
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.