Vandra till Bachalpsee ovanför Grindelwald

Istäckt Bachalpsee

Bachalpsee är fantastisk både med och utan is. Vi har haft förmånen att uppleva bådadera.

 

Vandringen till den alpina sjön Bachalpsee ovanför Grindelwald går genom en oslagbar alpin omgivning med vitklädda alptoppar. Vandringen fungerar både för dig som åkt linbana upp till First och önskar en enkel toppvandring, eller för dig som vandrat upp och orkar med det “lilla extra”. Hur som helst ett minne för livet.

Sikten vid First på 2 167 meters höjd är klar. Solen skiner över oss och över de snöklädda topparna och glaciärerna runt oss. Vi slår oss ner på en sluttning och betraktar detta vidunderliga panorama och skärmflygarna vars färggranna skärmar bryter så fint mot de vita alperna.

Skärmflygare vid First.

Skärmflygare vid First.

Eyal vid First

Alperna har fått en ny beundrare.

 

Kan livet bli bättre än såhär?
Antagligen inte.

Kan utsikten bli bättre än så?
Möjligen. Det går att få en annan blick över alperna och glaciärerna från Bachalpsee. Den alpina sjön får man så att säga på köpet.

 

Stengetter

Vi går på en plogad väg med uppemot tre meter höga snödrivor bredvid. Snart fryser vi till. Mitt i den fantastiska alpina omgivningen – fem stengetter! De syns väl på snön runt 100 meter längre upp. Det ser ut som om de glider ner på snön. Vad de är skickliga! På andra sidan stigen en grupp ”off-piståkare” åkandes på skorna i snön. Hoppas att de är lika skickliga.

Snödriva vid vägen.

Bilden är tagen runt midsommar och det lär dröja tills all snö är smält.

På väg mot Bachalpsee.

På väg mot Bachalpsee i vinterlandskapet i juni.

Efter en dryg halvtimmes relativt enkel vandring är vi framme vid Bachalpsee på 2 271 meters höjd och slår oss ner på en sluttning för att sitta i fred för alla turister. Egentligen är det två alpsjöar och vid vårt besök är de till stor del ännu frusna. Sjövattnet är blågrönt. Här är alperna nära och syns tydligt. Sjön ligger så högt att man härifrån kan blicka in i de höga dalarna och se alptoppar som ligger bakom och annars är dolda. Förutom ett flertal praktfulla vitbländade toppar ser vi den något blåskimrande glaciären Oberer Grindelwaldgletcher.

Här kan man sitta hur länge som helst och bara njuta av utsikten.

Kan utsikten bli bättre än så?
Tveksamt.

Cyklister vid Bachalpsee

Bachalpsee i juni. Man blir stum av hänförelse.

Wow!

Skärmflyfare över snötäckta toppar.

Ser ni skärmflygarna? Som mest såg vi runt 30 samtidigt.

 

Tillbakavägen

Vill du göra det enkelt för dig så går du samma väg tillbaka till First. Vill du gå en lite längre tur kan du vandra tillbaka via Bachläger. Från sjön finns det två alternativa och vackra vägar ner till Bachläger. Det är en smaksak vilken du ska välja.

Dalgången i detta sagolandskap går genom snö och nyss smält snö som flyter i små vattendrag eller bäckar. Ängarna bågnar av ängsblommor i en somrig färgprakt. Även bland klipporna tittar små rara blommor fram. Från Bachläger går du tillbaka upp till First med ängar och vattendrag i omgivningen och med öppna vyer över alperna för ögonen. Flera skäl att tappa andan i uppförsbacken.

Panoramat på väg ner från Backalpsee.

Vattenfall och hus

Genom ett sagolandskap med vattenfall, alpängar och vitklädda berg.

Vattenfall

Ett vattenfall som tål en närmare granskning.

 

Bilder från den alternativa tillbakavägen

En dag i juli vandrade vi den alternativa vägen från Bachalpsee via Bachläger till First. Här några bilder från den sträckan.

Bänk vid Bachalpsee.

Bachalpsee några veckor senare – i juli.

Blommor och alpäng.

Blomsterstigen på väg ned från Bachalpsee. Visst gör stigen skäl för namnet?

Vattenfall och gröna berg.

Snösmältningstiden.

Genom sagolandskapet ner mot Bachläger.

Vandrare

Dramatiska utsikter på väg ned.

Blommande alprosor och alper.

Alprosorna blommar!

Husen vid Bachalpläger.

Framme vid Bachläger. Bara uppförsbacken kvar till First. Skönt!


Vandringsfakta

Längd: Knappt 6 kilometer och du går den kortaste och enklaste vägen fram och tillbaka. Ett par kilometer mer om du tar vägen över Bachläger på tillbakavägen.
Höjdskillnader: +/- 188 meter om du går den kortaste vägen fram och tillbaka.Ytterligare runt 200 höjdmeter (upp och ner) om du tar någon av de längre alternativen.
Tid: Cirka 45 minuter enkel mellan First och Bachalpsee. Samma tillbaka den kortaste vägen, 1,5-2 timmar om du tar något av de längre alternativen.

Karta och detaljer: Tyvärr finns inte vandringen på vår profil på Wikiloc. Här hittar du en digital karta över området, observera att sjön på kartan kallas Bachsee.

Tips1: Vandringen kan göras enkel genom att bara gå fram och tillbaka från toppstationen vid First. Men det går också att göra en heldagsvandringen genom att vandra upp från Grindelwald, och kanske även tillbaka om man orkar. Utöver linbanan till First går det också att ta postbussen till Waldspitz i närheten, eller till Grosse Scheidegg och vandra därifrån.

Tips2: Om du som vi vandrar tidigt på säsongen bör du kontrollera att vandringsstigarna är öppna. Första gången vi var vid Bachalpsee var exempelvis en av vägarna ned fortfarande stängd.

Tips3: Från Bachalpsee kan du vandra vidare upp till toppen Faulhorn. En rejäl uppförsvandring, men på toppen har du en fin utsikt och en restaurang.

Läs mer: Läs gärna om våra andra vandringar i Jungfrauregionen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.