Vandring till Augstmatthorn med vyer över Jungfrau

Par på Augstmatthorn med utsikt över sjön

Augstmatthorn bjuder på betagande vyer över turkosgröna Brienzsjön i Jungfrauregionen.

 

Denna kamvandring från Harder Kulm till Augstmatthorn fram och tillbaka tar sin runda tid på uppemot sex timmar. I gengäld bjuder den på betagande vyer över såväl Jungfrau-massivet som blommande ängar. 

En kort färd med bergbanan tar oss från Interlaken till Harder Kulm på 1 323 meters höjd. Redan där är panoramat minst sagt dugligt med världskända giganter som Eiger, Mönch och Jungfrau liksom sjöarna Brienz och Thun. Efter en stunds mys är det dags för avmarsch mot Augstmatthorn, en vandring på 3,5 timmar, enligt skylten. Med andra ord, vi har inte minut att förspilla.

Inledningsvis bär det uppåt genom en blandskog med skymtande vyer över alperna och sjöarna som glimmar turkosgrönt längst ner i dalen.

Utsikten över Brienzsjön med dess säregna färg. Bilden tagen från stigen mellan bergbanans toppstation och restaurangen vid Harder Kulm.

Eyal på Harder Kulms utsiktsterass. Utsikt över Interlaken, Thunsjön och Jungfrau-massivet.

Över alpängar i riktning mot bergskammen och Augstmatthorn som skymtar skymtar bland molnen.

 

Svindlande kamvandring

Efter en bra stund inträffar en dramatisk förändring. Skogen och uppförsbacken tar slut. Kamvandringen inleds. Kroppen kan återhämta sig från uppförsbacken samtidigt som betagande vyer flödar in. På ena sidan ett stup och vyer över Jungfrau-massivet och sjöarna – en passagerarbåt åker i sakta mak. På andra sidan blommande äng. Ett kort avsnitt på kammen bjuder på en svindlande upplevelse – i dubbel bemärkelse.

Kamvandringen fortsätter uppåt genom blomkantade sluttningar. Panoramat är vidöppet och spektakulärt. På toppen av Suggiture på 2 085 meters höjd hämtar vi andan innan vi tar det sista. En stund senare pustar vi ut på Augstmatthorn på 2 137 meter. En lunchpaus bland alpblommor med vidunderlig utsikt över alperna, dalen och sjöarna.

På tillbakavägen siktar vi en bergsget. Den står ytterst på en brant klippa och spejar över Brienzsjön rakt nedan och Jungfrau-massivet mittemot. Det kanske inte vore så dumt att vara en bergsget för en dag.

Kamvandring med svindlande utsikt. Bara att trampa på och njuta.

Suggiture på 2 085 meters höjd på väg mot slutmålet Augstmatthorn.

Kamvandring på hög höjd som tar andan ur en, även bokstavligt.

Spektakulär utsikt under vandringen. Hela Jungfrau-massivet visar sig mellan molnen.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Harder Kulm

Längd: Uppskattningsvis 16 kilometer
Höjdmeter:
Uppskattningsvis +/- 900 meter
Tid: Runt 7 timmar

Karta och detaljer: Tyvärr saknas vandringen på vår profil på Wikiloc. Här hittar du en variant på vandringen.Vi följde samma väg som på kartan från Harder Kulm till Augstmatthorn.

Tips: Många gör den variant av vandringen som finns på kartan i länken. Från Habkern ska det enligt uppgift gå att med kollektivtrafik ta sig till Interlaken.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.