Vandra i sagolandskap på Northface trail i Mürren

Bäck, alpäng och snöklädda toppar.

Vandringen på North face trail går genom ett sagolandskap fyllt av alpblommor och utsikt över hisnande alper.

 

Gillar du alpblommor? Då kommer du antagligen att gilla den här vandringen. Så mycket frossa i alpblommor som på Northface trail ovanför Mürren har vi knappt varit med om. Häng med på en av våra våra bästa alpängsvandringar!

 

Sagolandskap

Så snart vi lämnar den pittoreska, lilla bilfria alpbyn Mürren hamnar vi en annan saga. Brunvita kor betar på en äng bräddfylld med smaskiga alpblommor. En bäck forsar genom ängen med smältvatten från bergen högre upp. Alltsammans ramas in av betagande alper och snöklädda toppar.

Men. Det går uppåt. 300 höjdmeter ingår liksom i dealen. Utsikt mot svett.  Stigen här har ett ytterst lämpligt namn: “Blumen panorama-trail”.

300 höjdmeter och en knapp timme senare är vi framme och insuper panoramat vid Edelweiss-toppen vid Allmendhubel. Ligger på en av liggstolarna i trä som är fritt tillgängliga för allmänheten och betraktar alperna. Vad ska man säga? Livet är underbart.

Alpsippor

Rara alpsippor.

Gentior

Gentior.

Framme vid Allmendhubel.

 

Minst lika fint tillbaka

Rundturen fortsätter längs Northface trail. Stigen är lättgången och har en alldeles lagom lutning för att hålla knäna på gott humör. För att inte tala om sagolandskapet med extra av allt: vattendrag, alpblommor, betande kor med lycklig uppväxt och förstås alla dessa underbara alper. Här och var någon fäbod eller en Alpenhütte där man kan slå sig ner över en kall öl eller en grillkorv. Här en trevlig servering i ett traditionellt lantligt hus med röda pelargoner. Och efter en träbro med smältvatten öronbedövande forsande under ännu en inbjudande servering.

Själva luktar vi mest på blommorna. Tänk att det finns så många sorter och nyanser av sippor. Att det finns så många alpblommor vars namn vi måste lära oss. Men först slår vi oss ner på en bänk i Mürren och tar igen oss över en kopp kaffe.

Utsikt över dal i alperna

Vandrare på väg.

Eyal med blicken på giganterna Jungfrau, Mönch och Eiger.

Kabinbana och berg.

Bekväm transport med kabinbanan.

Alpängar med Schilthorn (till vänster) och Birg (till höger). Ser du kabinbanan? (pricken nära Schilthorn).

Forsande smältvatten.

Eyal vilandes mitt i sagolandskapet. Hoppas att mobilen inte trillar ur fickan.

Blommande alpäng.

Blomfrossa.

Mürren.

Rundvandringen slutar där den började, gulliga alpbyn Mürren.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Kabinbanestationen i Mürren

Längd: cirka 10 kilometer (uppskattning)
Höjdskillnader: +/- 350 meter (uppskattning)
Tid: 2,5-3 timmar

Karta och detaljer: Tyvärr finns inte vandringen på vår profil på Wikiloc. Vi följde det som kallas Northface Trail på kartorna från turistbyrån. Vandringen finns också markerad med det namnet på plats. Upp till Allmendhubel gick vi den rakaste, kortaste och därför brantaste vägen. Ned gick vi i stället den längsta vägen. Här hittar du en beskrivning och karta för North face trail – dock i motsatt riktning mot hur vi gick och de tar bergbanan ned.

Tips: Vill du ha en enklare vandring tar du bergbanan från Mürren till Allmendhubel. Då slipper du en hel del höjdmeter uppför, och får en betydligt enklare och något kortare vandring. Det mesta av det bästa får du ändå.

Läs mer: Här hittar du inläggen från våra andra vandringar i Jungfrau-regionen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.