Vandra från Alpiglen till Kleine Scheidegg

Schweiz i ett nötskal. Blommande alpängar, betande kor och snöklädda berg på vandringen upp till Kleine Scheidegg.

Denna vandring från Alpiglen till Kleine Scheidegg har allt man kan vänta sig av de schweiziska alperna. Storslagna alper överallt så man tappar andan. Blommande alpängar med betande kor. 

Sagolandskapet efter avstigning vid tågstationen Alpigeln översvämmas av alpblommor. Maskrosor, smörblommor och smörbollar målar ängarna gula. Gentior ger det hela en blå nyans. Vatten hörs och syns mest hela tiden, ett litet vattenfall, bäck, rännilar. Ett litet vattendrag som fordrar lite balansgång över stenar. Vid varje vindling, nya överraskningar och nya vitklädda toppar genom molntäcket. Efter en bro över en bäck med forsande smältvatten doppar jag handen. Gissa om det är kallt.

Vederkvickande. Bäck med smältvatten.

 

Framme vid härligheten

Vi kommer högre och högre och får svindelkänslor. Inte av höjden. Av alpblommornas överdåd och mångfald. Nya blommor dyker upp hela tiden. Rara, skira alpsippor. Och blåbär. Jag visste inte att blommande blåbär i rosarött är så fina. Vita krokusar bländar och förför. De är bland de första alpblommorna efter snösmältning. Stigen ligger på runt 2 000 meters höjd och topparna som omger oss är på uppemot det dubbla. Kan man annat än känna sig ödmjuk?

Ju närmare Kleine Scheidegg desto fler alptoppar runt oss. Efter sammanlagt 450 höjdmeter stundar en endorfinfest inombords. Framme!

Genom molnen skymtar giganterna Eiger, Mönch och för ett förstulet ögonblick Silberhorn. Pulsen skenar. Vi sitter på en trappa och betraktar världens kanske finaste utsikt med alpkajor svävande över huvudet.

Krokusarna tittar fram när snön just har smält.

Panoramavägen mellan Alpiglen och Kleine Scheidegg.


Vandringsfakta

Startpunkt: Alpiglens tågstation ovanför Grindelwald.
Slutpunkt: Kleine Scheidegg

Längd: Cirka  4 kilometer.
Höjdskillnader: Cirka +450 meter
Tid: Cirka 1,5 timmar.

Karta och detaljer: Tyvärr finns inte vandringen på vår profil på Wikiloc. Men det är välskyltat och man ser slutmålet. Följ skyltningen mot Kleine Scheidegg från Alpiglen. Vandringen går på en enkel lättvandrad grusväg.

Tips: Du kan göra denna vandring också i omvänd riktning. Åka upp till Kleine Scheidegg och gå ner till Alpigeln och därifrån ta tåget till Grindelwald. Skillnaden är förstås att du får nedförsbacke i stället för uppförsbacke.

Läs mer: Läs gärna om våra andra vandringar i Jungfrau-regionen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.