Vandra från Grindelwald till Große Scheidegg och First

Blommor på alpäng

Alpängarna under vår vandring till Grosse Scheidegg och First i slutet av juni med många utsprugna alpblommor är bland de finaste vi upplevt.

 

Häng med på en vandring med fantastiska vyer över alperna från första stund. Här får man se det bästa av Schweiz under en och samma vandring – med chans att se vilda djur som stengetter och murmeldjur. Orkar man inte hela vägen finns buss eller linbana. 

Förbered dig för en alpfest. För nästan oavsett var du befinner dig under denna rundvandring har du storslagna alptoppar och glaciärer i blickfånget. Samtidigt kommer ständigt nya synintryck.

Till en början går vi ut från Grindelwald och upp förbi traditionella schweiziska hus med blomlådor. Giganten Eiger, 3 970 meter, och glaciären Unterer Grindelwaldgletcher syns väl; glaciären kan särskiljas från vanlig snö genom dess något ljusblå nyans. På de närmaste ängarna betar brunvita kor.

En fäbod på väg upp mot Grosse Scheidegg. I bakgrunden syns Eiger på knappt 4 000 meter.

Kor på alpägg.

Korna tar en liten paus i arbetet och njuter av utsikten.

 

70-åriga joggare

När vi fortsätter i detta sagolandskap över en liten bro med en dånande bäck under, hinns vi i kapp av en grupp joggare. Däribland två grånande damer i 70-årsåldern. De hälsar sprudlande av energi. Respekt! Önskar de god energi alla 900 höjdmeter upp.

Förbi hotell Wetterhorn uppåt och tar skylten ”bergwanderweg”. Skog med fågelsång och forsande vattnets dova ljud i öronen. Mellan träden skymtar ängar och alper.

Vi viker till vänster mot Ischboden-hütte och kan inte slita ögonen från bergen, ängarna med svartvita kor och porlande vattendrag. Ängen prunkar av smörbollar, smörblommor och andra glädjeämnen. Längre ner i dalen ekar postbussens speciella melodi.

Ko i alperna

Även den här kon har duglig utsikt på jobbet.

 

Obeskrivligt panorama

Ett bra tag senare står vi invid en alpin göl med osmält snö bredvid. På våra ansträngda andetag märker vi att luften har blivit tunnare. Det hör ihop med högre höjder och mer storslagna vyer över alperna. När det känns som jobbigast är vår tre timmars kamp uppåt över. Vi är framme vid Grosse Scheidegg. Panoramat över berg och snöklädda toppar är värt varenda svettdroppe.

Här uppe finns både en servering och ett berghotell. Vi gör som vi brukar: sätter oss på en bänk på den högsta kullen i närheten och tar emot detta obeskrivliga panorama med alper och glaciärer – både Oberer Grindelwald- och Unterer Grindelwaldgletcher.

Ett tips till dig som vill spara svett (men spendera en slant): du kan ta postbussen upp hit och knalla härifrån.

Nästan framme vid Grosse Scheidegg. Som synes kan den som vill spara krafter och knän genom att ta postbussen (dock kostar bussfärden ett par hundra kronor).

Med restaurangen vid Grosse Scheidegg i blick,

 

Panormavandring

Rundturen fortsätter mot First. Det som kommer nu är en storslagen panoramavandring med härlig utsikt över alptoppar och glaciärer. Då och då måste vi hejda oss för alla alpblommor. Om du har en timme över i ditt liv och vill plocka russinen ur kakan – gör denna sträcka!

När vägen delar sig viker vi lite uppåt mot “Faulhorn Höhenweg” och vi fortsätter över träbroar och njuter av blomprakten.

Blå gentior

Blåa gentior.

Vita gentior

En myra beundrar de vita gentiorna.

Blommande krokusar

Krokusarna blommar för fullt direkt efter snösmältning.

 

Vilda djur

Medan vi pulsar i ett litet parti med snö visar ett par falkar upp sig. Förbi ett fält där snön precis har smält och marken täcks av nyutsprungna, vita krokusar. Murmeldjursvarning! Detta gälla skri går inte att ta miste på, speciellt inte när tre murmeldjur visar sig ovanför. Egentligen inte så konstigt. I närheten finns en stig kallad “Erlebnisweg Murmeltiere” – murmeldjurs upplevelseväg – under vår vandring är den fortfarande spärrad av all snö.

Murmeldjur

Ett nyfiket murmeldjur.

Vilddjursafarin fortsätter ska det snart visa sig. Det märks att det är gott om smältvatten. Smältvatten forsar ner under isen genom en skåra i bergen. Här ett litet vattenfall, där små broar över vattendrag, ännu flera korta partier med snö – sida vid sida med nyutsprungna alpblommor. Givetvis alper, vitklädda toppar, glaciärer. Mitt i härligheten har Kerstin närvaro nog att göra en upptäckt.
– Titta, säger hon, och räcker fram kikaren: Stengetter!

Mycket riktigt syns, även med blotta ögat, fyra betande stengetter en bit längre upp. Efter en stunds upphetsning upptäcker vi flera. En hel koloni på uppemot 18 stengetter. En stenget får knappt något till livs. Han står en bit ifrån de andra och spejar. Väktaren.

Vandrare i snö.

Över ett snöfält på stigen.

På en träbro över en forsande bäck med smältvatten.

 

Utmaning: First Cliff Walk

På morgonen hade det inte föresvävat oss att gå ända upp till First. Nej tack, 900 höjdmeter på en dag får vara nog. Men väl med toppen framför sig kapitulerar vi. Det är ju “bara” runt 300 höjdmeter till. Klart vi måste upp på toppen!

Det var ett helt rätt val. Utsikten från First på 2 163 meters höjd är enorm. Här nöjde man sig inte med den storslagna naturen, utan byggde till en turistattraktion runt bergstoppen – en bro i luften utanpå klippan med stupet under. Lämpligen kallas attraktionen First Cliff Walk. Av turisternas uppslupna gester och selfies-frenesi att döma är attraktionen en formidabel succé. Vi testar attraktionen, som har fritt inträde. Pirrig, fantastiska utsikter, definitivt värd att testa, om man inte är svindelkänslig.

Sedan sätter vi oss på en äng bredvid och betraktar de förtjusta turisterna som hänger i luften, vattenfallet som dånar under våra fötter och de snöklädda topparna runt. Det känns overkligt. Så vackert. Här och nu känns närvaron i livet fullständig.

First

Äntligen uppe vid First. Vyerna över alperna och glaciärerna är värda all möda.

Hängbro på Cliff walk

Den så kallade Cliff Walk runt klippan vid First. En kittlande utmaning för den svindelkänslige.

 

Sugen på en fantastisk avstickare

Har du ork med en extra och relativt enkel runda i en obeskrivligt fin alpin omgivning? I så fall bör du ta en avstickare till den alpina sjön Bachalpsee.

 

Ner igen

Kerstin tycker att drygt 1 200 höjdmeter uppåt räcker för en dag, så vi går ner den här gången. Vi vänder neråt i riktning mot Bachläger och Waldspitz. Passerar rara alpblommor som rosa-lila orkidéer mellan klippor och stenar. Och vatten överallt! Vattenfall och vattendrag som ibland måste pareras. Nedstigningen på den fuktiga underlaget är till en början tämligen brant. Vi tar det försiktigt. En sten i taget, ett steg i taget. Det går finfint.

Nu har den branta stigen blivit en gåvänlig väg. Vattendragen kantas med alpblommor som färgar ängarna vita (krokusar) eller gula (smörblommor och smörbollar). Bland ängarna, vattendragen, mäktiga Eiger på 3 970 meters höjd och andra snöklädda toppar passeras några hus och fäbodar. Även de har fri sikt över glaciären Oberer Grindelwaldgletcher. Kan det bli mer sagolikt än så?

Strax efter restaurangen Waldspitz viker vi av till vänster ner mot Grindelwald och går genom en granskog med bergen hela tiden skymtande mellan träden. Som sig bör hörs fågelkvitter i skogen. Vi går djupare in i skogen och hittar en pittoresk liten alpsjö där vi ovillkorligen måste sätta oss ner på den enda bänken. Ett rofyllt minikosmos.

En knapp timme senare är vi tillbaka i Grindelwald.

Vattenfall.

Ett av de trolska vattenfallen på väg ner.

Ännu ett vattenfall i alplandskapet.

Skogsjö

Vi tar igen oss vid en spegelblank sjö i skogen. Eiger skymtar på håll.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Centrala Grindelwald

Längd: 25 kilometer (gissning)
Höjdmeter:
+/- cirka 1 200 meter
Tid: 6-7 timmar

Karta och detaljer: Tyvärr saknas vandringen å vår profil på Wikiloc. Här hittar du en vandringskarta över området (Zoomar du in hittar du alla namn som används i texten). Det är välmarkerat och enkelt att följa markeringar mot olika delmål.
Från centrala Grindelwald följde vi skyltning mot Grosse Scheidegg. Väl där följde vi markeringar mot First. Vid en korsning efter någon dryg kilometer finns två alternativa vägar mot First, vi valde ”den övre” av de två. Från First följde vi markeringar mot Waldspitz och något hundratal meter efter restaurangen vid Waldspitz (inte direkt vid restaurangen, där finns också en stig) tog vi en markerad stig till vänster ned mot Grindelwald. Alla delsträckor är välmarkerade, inklusive vid korsningar.

Obs: Vägen ned vi tog är delvis brant, dessutom handlar det om många höjdmeter. Det sliter på knäna. Ett lindrigare sätt att ta sig ned är linbanan från First. Alternativt kan man gå ned till Waldspitz och därifrån ta postbussen. Om man ändå vill gå ned hela vägen är det lite mindre brant att gå de små vägarna från First via Schreckfeld och Bort. Och från Bort följa markeringen för de så kallade trottbike, längre men mindre brant.

Tips: För den som vill ha en mindre ansträngande vandring går det bra att ta postbussen till Grosse Scheidegg och starta vandringen där. Och sedan ta linbanan ned till Grindelwald från First. Då får man en trevlig panoramavandring med betydligt färre höjdmetrar (runt 2- 300 höjdmeter lite beroende på vilken väg man väljer)

Läs mer: Här hittar du fler inlägg från våra vandringar i Jungfrau-regionen.

Gondolbanan till First

Den som vill spara på knän (men inte på plånboken) kan ta gondolen till och från First.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.