Panoramavandring från Saint-Jean-le-Thomas

Spektakulär utsikt över en av Normandies vackraste kuststräckor. Längst bort skymtar världskulturarvet Mont Saint-Michel.

 

Tacka vet jag gamla gubbar. Annars hade denna vandring aldrig blivit av. Och det hade varit synd. För denna vandring vid Saint-Jean-le-Thomas i Normandie bjuder på vyer såväl över hav som världskulturarvet Mont Saint-Michel. 

 

Vilken gubbe!

Vi har stövlar på och ska vada i leran på havsbotten utanför Saint-Jean-le-Thomas när vi stöter på gubben. Han är fransk, lite kraftig och 90 år gammal.
– Är det farligt? frågar jag honom på min nödtorftiga franska och gestikulerar mot havet.
– Nej, svarar han på engelska med tydlig fransk brytning.

Jag är alltså genomskådad som turist. Men gubben är näppeligen ogin. Ömsom på engelska ömsom på franska berättar han ivrigt om en vandring som vi måste göra. För den är så “belle”.
– Jag kan inte göra den längre, men ni är så unga, säger han.

Det är inte varje dag man får en sådan komplimang. Återstår inget annat än gå tillbaka till bilen och byta skodon från stövlar till vandringsskor. Givetvis under gubbens överinseende. Sen älgar vi i väg.

Saint-Jean-le-Thomas

Vandringen startar i trevliga byn Saint-Jean-leThomas.

Kan havet ha vackrare färg än så?

 

Panorama direkt

Vägen uppåt på en smal gata doftar kaprifol. Förbi en präktig rhododendron öppnar sig en hänförande utsikt över Mont Saint-Michel och havet. Det går att fortsätta längre på denna led, men klockan är mycket på eftermiddagen så denna gång rundar vi av och går ner till havet. Vägen ner är betagande. Villor med fina trädgårdar nära klippavgrunden. Ett turkost hav glimmar på håll och närmare kusten blottar ebben en havsbotten som förmår flera fransmän att vallfärda dit med hink, kratta och spade. Så dessa två fransyskor som är på jakt efter palourde eller dylikt som ska kokas med smör och crème fraiche.

Två fransyskor på jakt efter ”palourde” eller andra skaldjur till kvällens gryta.

På jakt efter havsbottens läckerheter under ebb.

 

Havsbottenvandring

Utan stövlar tar vi en försiktig havsbottenvandring, nosar på havsbotten och vinnlägger oss om att inte fastna i leran. Mont Saint-Michel finns med i blickfånget hela iden. Havet doftar och låter som om det bubblar eller rinner under ytan. Sakta men säkert lämnar vi leran och hoppar mellan klappersten. Väl på stranden väntar en överväldigande matta av snäckskal.

Gubben hade rätt. En mycket “belle” vandring.

Titta vad Eyal har hittat på havsbotten!

Snäckskal och stenar blottläggs under ebb.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkering vid stranden i Saint-Jean-le-Thomas.

Längd: Cirka 4 kilometer
Höjdskillnader: +/- 88 meter
Tid: Drygt 1 timme.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Tips1: Vi gick tillbaka på havsbotten. Är förstås bara möjligt under ebb. Vid flod är det enklare att gå tillbaka samma väg man kom, nere vid havet krävs det vid flod mycket klängande över stenblock för att ta sig fram.

Tips2: Gör gärna en längre vandring längs klipporna.

Läs mer:  Fler inlägg från våra vandringar i Frankrike hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.