Möte med mästerkocken Jeff: “Jag är inte en stjärna”

Jeff i sin restaurang.

Gott handlag i köket är en förutsättning förstås. Men för kocken Jeff kommer råvarorna i första rummet.

 

Hur får man bäst i sig en bit kultur? Genom att äta en bit mat på en restaurang. Detta restaurangbesök blev riktigt kulturellt. Inte minst på grund av mötet med chefen Jeff på restaurangen Jeff cuisine sincère.

– Jag ska se om Jeff vill medverka i en intervju och bli fotograferad. Han är väldigt blyg, säger Karina. Som källarmästare i restaurangen Jeff och tillika hustru med självaste kocken borde hon veta. En stund senare är hon tillbaka med ett besked:
– Han säger att han inte är en stjärna, men – hon stannar upp för en konstpaus – han ställer upp!

pumpa

Inredningsdetalj i restaurangen: en pumpa.

Ett par minuter senare hörs raska steg från köket, någon kommer i full fart och ställer sig mittemot oss i den tomma matsalen efter en välbesökt lunch: Jeff.

Nyss har vi avslutat en utsökt, välgörande och vackert exponerad trerättersmeny och vi känner oss smått upprymda. Nu står vi öga mot öga med mannen bakom smakupplevelsen.

För de nyfikna och matintresserade följer en kort redogörelse av rätterna.

 

Förrätt

Det fanns två förrätter att välja mellan så vi tog en av varje och smakade av varandra. Rökt tonfisk, söt ansjovis, rabarber och ”salladscoulis” (coulis betyder tjock sås gjord på puré av någon grönska, i detta fall tydligen sallad). Syrade röd- och gulbetor, chèvre och skum av buffelmozzarella.

förätt med fisk

En förrätt med fisk.

 

Huvudrätt

Även här två rätter att välja mellan. Filé av klippbrosme (fisksort), ris, purjolök, sockerärtor med doftande hummerkräm. Normandisk kyckling med rödkålspuré, glaserade morötter, potatis av sorten ”Cornes de Gâtes”, färsk lök och köttsaft.

huvudrätt med fisk

Dagens huvudrättsfisk med himmelsk sås.

 

Efterrätt

Osttallrik med fyra normandiska ostar.

“Tapas” med fyra olika efterrätter i små portioner. Körsbärskaka, färskost med krusbärspuré, makron med äppelmarmelad, jordgubbar med jordgubbskräm och rostade nötter.

Alltsammans okonstalt, rent på något vis och fantastiskt gott. Prislappen på 300 kronor per person inklusive bubbelvatten, bröd och kaffe känns definitivt prisvärt.

Efterrätter

Har man varit duktig och ätit upp vankas en ”liten” efterrätt.

 

Hemligheten

Nu står vi nära en livslevande fransk kock och måste ta vara på chansen att förstå hemligheten bakom hans kokkonst.
– För mig är bra och närodlade råvaror a och o. Har du bra råvaror är det ganska enkelt att laga god mat. Då är det bara att låta råvarorna tala för sig, säger han.

Här kan inte hustrun Karina hålla tyst: Så enkelt är det inte att laga mat och definitivt inte att få tag på bra och närodlade råvaror.
– Jo, det ligger något i det, säger Jeff.

Är det allt som krävs för bra mat?
– Du kan inte ha pengar som drivkraft! Om du tänker pengar när du lagar mat slutar det aldrig väl. Du måste ha passion för matlagning.

Nu kallar grytorna så vi säger au revoir!

Jeff betraktar inte sig själv som någon stjärna, men jag bokar gärna ett bord hos Jeff även vid nästa besök i Marcel Prousts favoritbadort Cabourg.

eyal och jeff

Eyal verkar vara nöjd med såväl maten som pratstunden med kocken Jeff.


Läs mer: Fler inlägg från vår vistelse i Normandie hittar du här. Och inlägg om vandringar i Frankrike hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.