En lite längre vandring från Saint-Jean-le-Thomas

Utsikt över havet utanför Saint-Jean-le-Thomas

Panoramavandringen längs den normandiska kusten bjuder på förstklassiga vyer, däribland över världskulturarvet Mont Saint-Michel.

 

Denna panoramavandring längs kusten utanför Saint-Jean-le-Thomas i Normandie är till för dig som gillar havsutsikt. Som bonus får du utsikt över världskulturarvet Mont Saint-Michel. Givetvis tipsar vi om en avsides picknickplats med plats för stora tankar på en liten klippa vid havet.

Först ett varmt tack till en 90-årig fransk gubbe som tipsade oss om denna kustvandring. Merci!

Vägen går upp på en smal gata och snart har vi utsikt över det världsberömda Mont Saint-Michel och havet. Det bästa av allt är att utsikten är kvar mest hela tiden. När buskbevuxna partier skymmer sikten erbjuder små fåglar en förstklassig konsert i stället. Lottlös går man hur som helst inte.

Vi stannar till vid en ruin med vitblommande rosbuske uppe på en kulle för att hämta andan efter en uppförsbacke. Och tappar andan. Mont Saint-Michel och havet tar andan ur en.

Utsikt från klipporna utanför Saint-Jean-le-Thomas

Gott om utsiktsplatser längs stigen.

Rara rosor på vägen.

 

Högsta punkten

Stigen vindlar både upp och ner och emellanåt förnimmer vi havets flämtningar. Och emellanåt slukas vi av busklandskap med ginst, kaprifol, ekar och många fler. Fåglarna trivs här och det hörs. En äng med prästkragar hälsar oss välkomna till försommaren, liksom dofterna av kaprifol. Framme vid den andra ruinen, vandringens högsta punkt, och utsikten över havet är minst lika storslagen. I fjärran syns en segelbåt och givetvis Mont Saint-Michel. Runt 50 meter under våra fötter skummar havet, längst till höger sticker staden Granville ut. En båt med en fiskare guppar i havet.

Vandrare på klippora vid havet utanför Saint-Jean-le-Thomas

Man blir nästan vimmelkantig av lycka högst upp på panoramavägen.

Mycket blommar i maj.

Fin växt, men vad heter du raring?

 

Avsides picknickplats

Inåt land går vi genom en ravin med porlande vatten och fågelsång i öronen. I en korsning går vi återigen mot stranden. Bäcken fram till stranden är kantad av gröna växter och gula liljor och den porlar mjukt. Stranden är liten och stenarna små och slipade av vågorna. Här stannar vi inte, utan går upp en bit och sätter oss på en klippa smyckad med blommor som rosa trift och gul kärringtand. Vi äter franskt på sätt och vis – mackor med Roquefortost.

Tillbaka tar vi samma vackra väg, till stora delar. När vi närmar oss Saint-Jean-le-Thomas går vi ner till havet för en havsnära final. Det är mellan ebb och flod så någon riktig havsbottenvandring är det inte tal om. Vi hoppa på stenar – många stenar är beklädda med senapsgul lav. Vi kryssar mellan oändligt många klapperstenar och vassa klippor. För varje klippa öppnar sig en ny vinkel, en ny vy.

Skor av och vattnet känns förvånansvärt skönt. Vi sätter oss ner på en klippa och betraktar hur havet stegvis drar sig tillbaka. Det är sälta i luften, som är ljummen och doftar rymd och frihet. Kan livet bli bättre?

Vår picknickplats på en klippa vid havet till vågornas brus.

Eyal balanserar på klipporna.

Eyal skämmer bort fötterna med ett fotbad nu när vattnet är på väg tillbaka.

Snäckskalsmatta.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringsplats vid stranden i Saint-Jean-le-Thomas.

Längd: Knappt 11 kilometer
Höjdskillnader: +/- 220 meter
Tid: 3,5 – 4 timmar.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Läs mer:  Fler inlägg från våra vandringar i Frankrike hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.