Vår pilgrimsvandring light till Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel

Ur dimmorna över strandängarna med otaliga får avtecknar sig världskulturarvet Mont Saint-Michel under vår vandring.

 

Mont Saint-Michel är bedövande vackert. Och nedlusat av turister. Går det att besöka denna haussade turistattraktion utan att få spader? Det har vi lyckats med. Häng med på vår pilgrimsvandring light!

 

Du ska icke trängas med de andra

För att efterleva detta budord ställer vi bilen långt ifrån den stora turistparkeringen. Parkeringen vid Polders du Mont Saint-Michel är förvisso liten, men den har flera lediga platser och är alldeles gratis. Det bästa av allt är att den är sju kilometer från vår destination, klostret i Mont Saint-Michel. Denna pilgrimsvandring light ger oss gott om tid att begrunda vårt liv och leverne. Framförallt får vi nalkas detta vackra världskulturarv bokstavligen stegvis.

Parkerad bil

Vår vandring inleds tidigt på morgonen vid en parkeringsplats några kilometer från Mont Saint-Michel. Här är vi alldeles ensamma.

 

En dröm

Klippan som sticker upp i morgondimman ter sig som en dröm. Något märkvärdigt som reser sig liksom ur ingenting. Ett platt landskap med en omängd betande vita och bruna får vars bräkande skär genom luften. En platt horisont med gissningsvis ett hav. Och så denna egendomliga klippa som häver sig upp mot himlen.

Vi har nu gått på en vall en stund och passerat betesmark, lyssnat på en flock starar och givetvis göken som tjatigt återger dess välkända melodi. Klippans konturer tar form. En rad med små stenhus. En mur. En lång bro. Människor är sällsynta i denna gyllene morgonstund strax efter åtta.

Mont Saint-Michel i dimma.

Morgondimmorna över Mont Saint-Michel. Trolskt.

Mont Saint-Michel

Lite närmare. Lite ljusare.

Mont Saint-Michel är alltjämt i blickfånget. För att det går. För att det inte går att låta bli. Klippan med klostret på hypnotiserar. Betesmarken har förbytts mot en trätrall till trottoar. Vi är inte ensamma, men vi är få. En enstaka buss passerar. Och nu står vi alldeles intill stenporten och kan nudda stenväggarna. När vi tittar upp har vi hela klippan framför oss. Det är mäktigt, det är makalöst och det är bråttom. Ty turister flödar in i en strid ström. De är upphetsade, de är högljudda, de är många. Det är bråttom. Vi lämnar den trånga gränden som utgör huvudgatan och tar trapporna upp, bort från vågen med turister. Det tystnar genast och vyerna blir bredare och mer betagande för varje trappa. Till slut kommer vi till klostret.

Mont Saint-Michel

Ansikte mot ansikte med världskulturarvet. Hjärtat slår ett extra slag.

 

Du ska icke betala inträde

Det kostar 10 euro för att trängas i ett klaustrofobiskt utrymme. Enda lockbetet för oss är en något bättre utsikt. Men vi hittar flera bra utsiktsplatser med få människor. Det känns som ett paradis. Nu är vi redo att möta helvetets inferno. Vi går nerför trapporna till huvudgatan och upplever trängseln och kommersen för några minuter. Här kan man få en omelett lagad över öppen eld för drygt 400 kronor per person (38 euro). Vi känner oss frestade, men avstår. I stället tar vi trapporna igen och sätter oss på en stenbänk i den enda lilla park som finns här. Vi avnjuter en trevlig picknick nästan ensamma. Bortsett från måsarna som är jämt och ständigt överallt.

Vi hittade i alla fall en lugn plats att beskåda utsikten från.

Nu är vi inte ensamma längre. Turisterna börjar anlända i en strid ström. Då är det skönt att göra måsen sällskap.

 

Rusning in

Alltmedan transferbussar från parkeringen skyfflar turister i ökande tempo vinnlägger vi oss om att göra vår sorti så värdig och så utdragen som möjligt. Innan vi går tillbaka sätter vi oss på en sten utanför och betraktar klippan och de inrusande turister – på avstånd. Sen återvänder vi. Då och då vänder vi oss om och betraktar denna udda klippa. Samtidigt som vi drar oss tillbaka gör även vattnet det. Larmet med turister ter sig allt dovare och snart bleknar det bort och fårens bräkande och lukter tar över. En timme senare ligger vi på en gräsmatta vid startpunkten och fikar.

Mont Saint-Michel finns nu i vårt hjärta. För alltid.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringsplatsen Polders du Mont Saint-Michel (parkering på väg D275 mellan La Guintre och Montitier).

Längd: Drygt 14 kilometer
Höjdskillnader: 0
Tid: Knappt 3 timmar. Till detta tillkommer förstås tid för själva besöket på Mont Saint-Michel.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Observera att på kartan visas enkel väg. Vi gick samma väg fram och tillbaka.

Läs mer:  Fler inlägg från våra vandringar i Frankrike hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.