Rundvandring Grandcamp-Maisy med kust och kullar

Stranden i Grandcamps-Maisy

Vi inleder vandringen vid stranden i Grandcamp-Maisy. Mycket havskänsla!

Normandie har både fin kust och lantligt landskap inåt land. Ofta måste man välja antingen det ena eller det andra. Inte den här gången. Under den här rundvandringen får du ett ordentligt smakprov av bådadera. 

Det är försäsong. Flera traktorer forslar bort tångrester från stranden i Grandcamp-Maisy. Det doftar omisskännligt av hav, inte oangenämt och ändå intensivt. Vinden står still, försommarsolen är vänlig och havet är vidöppet.

Strandstädning i Grandcamp-Maisy

Traktorer fraktar bort tångrester från stranden i Grandcamp-Maisy.

Denna härlighet lämnar vi. Vi går bort, inåt land, förbi ett villaområde med trevliga trädgårdar. Fikonträd är ju trevligt. Vår stig är flankerad av buskar och träd, vilket givetvis innebär oupphörlig fågelsång. Hagtorn blommar vit och det är bruna och gröna åkrar omkring oss. En stig leder till en annan, åkrarna tar aldrig slut. En stig luktar hundkäx och sommar, en annan har snäckskalsmattor under oss.

Grusväg mellan hundkäx

Sommarkänsla. Grusväg mellan hundkäxen.

 

Äntligen havet

Först på håll, överraskande. Kan det vara sant? Vi går förbi frodiga ängar som doftar hö och är bemängda med brunfläckiga normandiska kor. Snart står vi vid en stenstrand och vill genast stanna här, blunda och andas in havsluften. Det ger aptit och det blir genast en picknick.

Sen går vi på släta stenar utmed stranden och hör på vågskvalpet. Innan vi är framme i Grandcamp-Maisy får vi en liten överraskning: en säl simmandes i havet.

Framme vid havet igen. Dags för lunch.

stenstrand

Stenstrand utan ände.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen i hamnen i Grandcamp-Maisy.

Längd: 18 kilometer
Höjdskillnader: Marginella
Tid: Knappt 4,5 timmar.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Tips: Besök Pointe du Hoc i närheten av Grandcamp-Maisy. Här stod ett av slagen under landstigningen i Normandie under andra världskriget. På platsen finns såväl minnesmärken som information och bunkrar. Dessutom fin utsikt över havet från klipporna.

Läs mer:  Fler inlägg från våra vandringar i Frankrike hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.