Lantlig vandring i Normandie utanför Villers-Bocage

Normandisk ko i hage utanför Villers-Bocage

En vandring på den böljande normandiska landsbygden utanför Villers-Bocage.

 

Många dofter kommer fram under denna lantliga vandring från Villers-Bocage över Normandies böljande kullar. Så håll näsan i vädret och insup den normandiska lantluften!

Dagen har bästa möjliga förutsättningar för doftupplevelser: bördig mylla och väderprognos med ömsom regn ömsom sol.

Samtidigt som vi inandas ett destillat av den normandiska lantluften reser sig ett rådjur i det gröna fältet bredvid och hoppar graciöst i väg. Rapsen på nästa fält lyser gult och några äppelträd står ännu i blom. Lövträd som ask, bok och ek har fått sällskap av murgröna; ståtliga lindar likaså. Stigen kantas av vita hundkex. Alltsammans är frodigt, grönskande och böljande.

Fält utanför Villers-Bocage

Odlingslandskap.

Rapsfält utanför Villers-Bocage

Blommande rapsfält lyser upp en mulen dag på den normandiska landsbygden.

 

Omfamnade av grönskan

Äntligen lämnar vi den lantliga bilvägen och befinner oss på en vandringsstig med utsikt över fält och lantliga hus. Nu tar naturen ett famntag om oss i en vindlande allé med lönn och hasselsnår – rosa orkidéer bryter av mot det gröna. Omfamnade i grönskan hörs fågelsången som i en stereo och även sommardofterna intensifieras. Det doftar skog. Och sommar – när vi är ute ur den gröna kokongen och solen möter myllan och kohagen.

Genom byn och där skymtas resliga hästkastanjer över en hög stenmur med murgröna. Återigen omfamnas vi av det gröna och går på en fin matta av bokollon. En bit bort betar får vid en damm och i dammen simmar något som kanske är en sumpbäver.

Väg mellan träd

Omslutna av grönskan.

Blommande kastanj bakom stenmur.

Blommande kastanj bakom stenmur i en liten normandisk by.

Sumpbäver

Är detta månde en unge av en sumpbäver?

 

Nyfikna oxar

Förbi en äppelodling går vi bland två grönt böljande åkrar med milsvid utsikt över nejden. Kornet har gått i ax och vägen kantas av sommarblommor som vallmo och blåklint. Vid en av de gårdar vi passerar tittar en svart häst utforskande efter oss från en hage. I nästa hage rusar oxar fram till staketet för att nyfiket begapa oss – ända tills vi försvinner i nästa vindling. Men äppelträden blommar alltjämt.

Vandrare och oxar i en hage.

Eyal för ett intellektuellt samtal med några hugade oxar.

Vid en vägkorsning hittar vi en sällsyn ögonfägnad – sumak. Ett annat glädjeämne är guldskimrande rapsfält så långt ögat når. Men just nu kräver magen sitt så vi spejar efter en sten att sitta på och duka fram vår picknick. I stället öppnar sig himlen – bara för att vädermakarna ska få rätt. Regnet sinar och en förfallen betongmur kommer i vår väg. Återigen skiner solen och nya dofter nystas fram. Vi slår oss ner och betraktar sluttningen med betande kor mittemot. Paret från huset bakom oss kör sakta förbi och kvinnan mimar: Bon appétit!

Aptit fattas inte.

Sedan fortsätter vägen förbi en gård med bräkande får och små söta lamm. Snart nog är vi tillbaka i mer urbana trakter, men de normandiska dofterna har vi i oss.

Väg på landsbygden

Lantlig vandringsväg.

Sumak

Sumak är en ögonfägnad.

Vallmo mot molnig himmel

Vallmon är en verklig färgklick under en mulen dag.

Kornfält utanför Villers-Bocage

Kornfält.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Centrala Villers-Bocage

Längd: 20 kilometer
Höjdmeter: +/-240 meter
Tid: Cirka 5  timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Vandringen är markerad, men det är på sina ställen svårt att se markeringarna.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar i Normandie.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.