En vandring med utsikt i normandiska Schweiz

Floden Orne

Fridfull vandring i normandiska Schweiz vid Boucle de l’Orne.

 

Denna vandring vid La Boucle de l’Orne vid Thury-Harcourt i Normandie är bra för pulsen, mycket upp och ner för kullarna. Som bonus får du en härlig tur med utsikt över floden och det böljande normandiska landskapet.

Swiss Normandy kallas området som vi tar oss an med våra fötter, normandiska Schweiz. Varför ett land med normalt hög självaktning måste ta på sig lånta fjädrar är en gåta man behöver en rejäl vandring för att begrunda. Det har vi inte tid med just nu för vi blir charmade av den spegelblanka floden Orne under oss. Snart går vi över ännu en bro och här hänger hästkastanjer ut över floden. Ett av träden blommar rött och jag känner hur poesin vaknar i mitt bröst.

 

Panorama

Bröstkorgen får nu känna att den lever. Uppförsbacken behöver inte skämmas för sig – rejäl och lite märkvärdig – den går genom en fåra bäddad i grönt av ek, bok och hasselsnår. Grönskan är en lisa för själen. Här och där insprängda lila orkidéer i fåran. Lönen för mödan är en utsiktsplats på en klippa med 50 meters fallhöjd. Inga svindelkänslor, däremot ett panorama över grönskande kullar med betande kor.

Vandringsstig i grönska

Vi går genom en grön tunnel.

Utsikt över floden Orne och landskapet runt

Det böljande normandiska landskapet.

 

Böljande ängar

Det finns något härligt med att gå på en böljande äng. Ett öppet landskap med kullar och betesmark runt. Prästkragar, hästhagar, lantliga byar nere i dalen. Det krävs inga långa terapisamtal för att förstå känslan av rymd och upprymdhet.

Stigen går neråt genom skog och ett litet vattendrag efter nattens regn, vilket väcker gymnasten i mig. Dags att hoppa mellan stenar för att inte blöta ner strumporna. Det går fint.

Vandrare på äng

Eyal njuter av det öppna landskapet på den normandiska landsbygden.

Delvis kuperad vandring. Som tur är gassar inte solen.

 

Detta är livet

Ner i byn förbi normandiska stenhus, men oroa dig inte. Snart dags för en uppförsbacke igen, med hus och grönska bredvid. Återigen grönskande ängar, där lukten av överblommad raps hänger i luften och prästkragarna böljar i vinden. Förbi ek, asp och nyponsnår skymtas en härlig utsikt över gröna kullar och floden rakt nedanför stupet. Kerstin hittar en glipa med en vidöppen vy över den kuperade omgivningen och vi slår oss ner i gräset för en fikapaus. Klockan stannar. Detta är livet.

Vi tar det piano i branta, men korta nerförsbacken och går i skogen med ögonen på vyn över dalen. Dit ska vi! På vägen passerar vi en inhägnad med betande får och hinner gå upp och ner ett antal gånger och beundra stiliga kastanjer. I en mossklädd fåra i skogen möter vi en skolklass som hälsar artigt Bon jour. 200 meter från bilen öppnar sig himlens portar och det öser ner. Inne i bilen värmer vi oss med termosens innehåll och skänker skolklassen i skogen en varm tanke.

På kanten ovanför floden Orne med utsikt över normandiska landsbygden

Pittoreska vyer ovanför floden Orne.

Överblommat rapsfält

Överblommat rapsfält. Men fint och doftande ändå.

Blommande vallmo

Vallmon sätter färg på tillvaron.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkering vid floden Orne i kanten av orten Thury-Harcourt i Normandie.

Längd: Drygt 6 kilometer
Höjdskillnader: +/- 280 meter
Tid: Cirka 2 timmar.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Obs: Efter ungefär 500 meter av vår vandring ska du se upp. Vandringen går här en kort sträcka längs en mycket smal bilväg genom en trång ravin. Vägen är antagligen oftast bilfri, men vi lyckades pricka in tiden för alla bilar på väg till skola och jobb.

Läs mer:  Fler inlägg från våra vandringar i Frankrike hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.