På vandring efter den tid som flytt i Normandie

Proust staty i Cabourg

Självaste Marcel Proust utanför favorithotellet Grand Hotel i Cabourg. Där skrev han på ikoniska romansviten På jakt efter den tid som flytt.

Förutom känsla av hav och rymd bjuder denna härliga kustvandring från Merville-Franceville Plage till Cabourg på någonting alldeles extra för de kulturintresserade. I Cabourg utspelas delar av Marcel Prousts romansvit “På spaning efter den tid som flytt”.

Det är ebb och stranden är bred och mjuk. Bred för att havsvattnet för stunden har retirerat, mjukt av detsamma. Så mjukt att stegen sviktar emellanåt, och emellanåt är så mycket vatten kvar att vi måste hoppa över en pöl eller två. Inåt land är husen vettande mot havet i regel ståtliga för att inte säga pråliga.

Stranden vid Cabourg

En långgrund sandstrand bjuder in till många aktiviteter.

Fiskare med håv

Med håv på jakt efter havets läckerheter under ebb.

Snäckor

Direkt ur havets skafferi.

Travträning på stranden

En aktivitet i hästväg på stranden.

Cabourg närmar sig sakta, en fashionabel badort ända sedan La Belle Époque. Bland de mest prominenta gästerna sällar sig den ikoniska franska författaren Marcel Proust, vars mastodontromansvit utspelas här, eller “Balbec” som badorten kallas i böckerna. Längs strandpromenaden passerar vi Grand Hotel, där Proust bodde under sina  återkommande besök i Cabourg. Här kan man insupa det litteraturhistoriska perspektivet kanske med en supé på hotellets gourmetrestaurang som heter Le Balbec, så klart.

Vi fortsätter dock vidare och dukar upp vår medhavda matsäck direkt på stranden – med kycklinglår, små tomater, paprika, mackor med roquefortost. Givetvis ett bakverk och kaffe. Undrar om Proust också hade en picknick barfota på stranden. Hoppas det, för det är underbart.

Grand Hotel i Cabourg

Anrika Grand Hotel och strandpromenaden i Cabourg.

Hus i Cabourg.

Stiliga hus i centrala Cabourg.

Madeleinbakelse

Väl i Cabourg måste man förstås prova en Madeleine-bakelse., ett bakverk som har en framträdande roll i Prousts verk.

Picknick på stranden

En lat stund på stranden.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringsplats vid havet i Merville-Franceville Plage

Längd: Cirka 19 kilometer
Höjdskillnader: 0
Tid: Cirka 4 timmar.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Observera att kartan visar enkel väg – vi gick fram och tillbaka samma väg.

Läs mer:  Fler inlägg från våra vandringar i Frankrike hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.