Uppvisning av rovfåglar vid Rauris Hochalm

Falkenerare

Falken landar hos sin falkenerare vid Rauris Hochalm.

Är du minsta intresserad av att uppleva rovfåglar riktigt nära? På Rauris Hochalm har vi varit med om en oförglömlig uppvisning av rovfåglar som kungsörn, falk och berguv. Nu vet jag hur det känns när en kungsörn flyger som en bestyckad missil tre meter ovanför huvudet: respekt.

Gemensamt för alla ovan nämnda rovfåglar: de dödar för att leva. De flyger snabbare än jag kunnat drömma om. De har häpnadsväckande reaktionsförmåga.

Tränaren kastar ett köttbit i luften till kungsörnen. Kungsörnen fångar upp den i luften. Tappar den. Och fångar upp igen under en bråkdel av en sekund. Allt medan jag håller andan.

Falk

Ett riktigt falköga har denna falk.

Tränaren berättar mycket, på tyska. Nu släpper han ut en falk, sorten är den största i världen. Nästa sort är inte lika stor, men snabbast. Jag hinner knappt blir rädd när den far över mitt huvud. Däremot när tränaren ber oss att inte stå upp.

Märkligast till utseendet är nog den närmast gula berguv som betraktar oss med dess orange ögon. Även om ugglor är nattaktiva så är denna uggla högeligen aktiv under dess flygtur. Färskt kött är kanske en lockelse nog.

Före och efter uppvisningen gavs möjlighet att syna rovfåglarna vid deras burar.

Flygande berguv

Berguv på flygtur mitt på blanka dagen.

 

Moraliskt dilemma

Givetvis infinner sig ett dilemma varje gång djur ska betraktas i fångenskap. Dessa rovfåglar är dock födda i fångenskap liksom deras förfäder flera generationer tillbaka. När de släpps ut på en flygtur blir de inte sällan attackerade av vilda rovfåglar vars revir de råkar befinna sig i. Mest hatad är berguv, så hatad att de tidigare användes som lockfågel av jägare för att komma åt andra rovfåglar.

 

Vandring?

Uppvisningen äger rum i anslutning till Rauris Hochalms kabinbana. Efteråt vill vi vandra till en utsiktsplats ännu högre upp. Stenstigen bär uppåt så det förvånar inte med lite stänk av svett. Men det är en förflugen regndroppe. Och en till. En iskall påminnelse om höga höjders snabba väderskiftningar. En sekund senare har vi ändrat våra planer. I stället för mödosamma steg uppför backen är det språngmarsch neråt.

Väl vid kabinbanan tittar solen fram. En het påminnelse om höga höjders snabba väderskiftningar. Vi hittar en liggbänk vid den intilliggande alpsjön och intar lunch och kaffe omgivna av snöklädda toppar och den spegelblanka sjön. Kan det bli bättre?

Jo! Medan vi sjunker in i behaglig dvala efter maten kommer en rovfågel flygande ovanför oss. Vi sträcker handen efter kikaren: en gåsgam!

Sådana rysningar kände jag inte när jag kollade på rovfåglar i bur.

Har du varit med om en fågeluppvisning?

Spanar efter gam vid Hochalm

Eyal spanar efter fåglar i det fria. Så småningom dök en gåsgam upp. Bingo!


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.