Vandring till ett sagolikt mikrokosmos

Eyal och får

Oväntat möte med nya kompisar för Eyal under vandringen på vallen Oude Schoorlse Zeedijk.

 

Insprängd mellan Nordsjöns oändliga stränder och Nordhollands färgsprakande tulpanfält har vi hittat porten till en tidsmaskin. Så fort vi stiger upp på vallen Oude Schoorlse Zeedijk hamnar vi i en lantlig sagovärld i miniatyr. Här finns frodigt grönt gräs, kanaler, husbåtar, fågelsjöar, väderkvarn och ett och annat nyfiket får.

Ovetande om dagens egentliga höjdpunkt inleder vi vandringen med en rejäl omväg. Flankerade av grönskande dyner med vindpinade tallar och låga buskar går vi, med måsskri i öronen, till stranden vid Sint Maartenszee. Den fina sanden är blandad med snäckskal i olika nyanser. I vattenbrynet står trutar och strandskator och ännu längre bort syns fiskebåtar bland vågorna. Mot land har vi gräsbeklädda sanddyner. Vågornas brus överröstas av blåsten.

Lång bred sandstrand vid Nordsjön

Vi lämnar vår spå på den breda och oändliga sandstranden på väg mot Camperduinen. Med havets friska vindar i ryggen.

 

Harger- en Pettemerpoldern

Vid Camperduin Nord går vi inåt land, över sanddyner och förbi en vall. De stora Schoorl-dynerna skymtas på nära håll, men vi är på väg till något helt annat än sanddyner. Vi ska till en polder – alltså jordbruksmark som skapats genom vallarna. Här vid Harger- en Pettemerpoldern går vi bland små gårdar, vattensamlingar, kanaler, frodiga betesmarker med får och böljande gröna fält.

Kanaler, frodigt gräs och betande djur i Harger- en Petterpolder.

Utsikt över den frodiga Harger- en Pettemerpoldern.

 

Oude Schoorlse Zeedijk-vallen

Vi går nu nedanför en vall  längs en lång och rak stig med en kanal med några båtar ankrade på andra sidan. Stigen övergår så småningom i en glest trafikerad bilväg. När vägen svänger lämnar vi vägen och går upp på Oude Schoorlse Zeedijk-vallen. Utsikten över polderns betesmarker här uppe är som att komma in i en sagovärld. Ängar med frodigt grönskande gräs, fält med blommande maskrosor och tusenskönor, en väderkvarn, kanaler (med några enstaka husbåtar), små sjöar och en mängd fåglar som ryttlande tornfalk, dopping, ägretthäger och en rovfågel som mycket väl kan vara havsörn. Vi har varit ensamma på vallen fram till nu. Ett brunt, ulligt får lämnar den vita flocken nedanför vallen och springer rakt upp och nosar på mig. Ska vi bli kompisar?

Oude Schoorlse Zeedijk vallen

Vandringen fortsätter uppe på vallen Oude Schoorlse Zeedijk där ett nytt mikrokosmos tar vid.

Kanal, ävderkvarn och betande hästar

Ett sagolikt mikrokosmos med betande djur, kanaler, gulliga lantliga hus och väderkvarn.

Får på vall vid Farger- en Pettermerpolder

Nyfikna får på vallen. Vill du bli kompis med mig?

Efter en viss separationsångest lämnar vi detta sagolika mikrokosmos. Vi går genom lilla orten Petten, med både dammar och fåglar. Sedan upp på dynerna, Pettermerduinen, och genom de gräs- och skogsbevuxna sanddynerna i riktning tillbaka mot Sint Maartenszee.

Vandring genom Pettermerduinen

Tvära kast. Så snart vi lämnat Oude Schoorlse Zeedijk-vallens sagolika mikrokosmos hamnar vi i sanddynernas karga landskap.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Sint Maartenszee

Längd: 22,5 kilometer
Höjdmeter: Cirka +/- 20 meter
Tid: Cirka 5,5 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Tips: Den som enbart gå på Oude Schoorlse Zeedijk-vallen kan göra det, t.ex. genom att ställa bilen vid någon av parkeringsplatserna utanför Petten. Det är också möjligt att därifrån göra kortare rundturer.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.