Ett holländskt växthus fyllt av paprikor

Guide Petra bland paprikorna i ett växthus

En bra guide lyfter alltid ett besök och Petra Barendse är oerhört underhållande att lyssna på. Hon är också en av huvudägarna till Barendse-DC vars växthus vi besökte.

 

Dagens besök i ett av Hollands väldiga växthus vid Bezoek Agriport är en spännande lektion i hur grönsaker blir till, inte minst paprikor. Bakom det paprikaodlande företaget Barendse-DC finns en högst personlig historia om holländsk företagaranda.

– Mitt namn är Petra Barendse, min pappa började odla paprikor i Holland för 55 år sedan. Han var en pionjär, säger vår guide till gruppen.

 

Exportsuccé

Växthusodling, däribland växthuset vi besöker i dag, har blivit en av Hollands viktigaste exportprodukter. En enorm exportsuccé. Men denna framgångssaga var långt ifrån självklar för 55 år sedan, när Petras pappa blev inspirerad av ungerska odlare och började odla paprikor. Han stod på marknaden med sina tio lådor paprika och hade svårt att sälja av dem.

Orange paprikor

Orange paprikor innehåller mest vitaminer av alla paprikasorter. Och är vackra att titta på.

I dag går produktionen i växthuset för högtryck. Växthuset vi just har äntrat är 30 hektar stort och här odlas främst orange paprikor. Det blir en hel del paprikor, närmare bestämt 30 000 kilo paprikor om dagen. Maxkapaciteten är dock betydligt större: 60 000-70 000 kilo paprikor – om dagen. Det förklarar varför det behövs 200 anställda i en så automatiserad och datorstyrd lokal, med fjärrstyrda och självgående plockvagnar.

I växthusets långa gångar

Långa korridorer. En kilometer från vägg till vägg. Det blir mycket motion på jobbet.

Huvuddelen av produktionen, 95 procent, går på export. Främst till Europa, USA och Japan.

Är du inte stolt över det ni har åstadkommit?
– Självklart är jag det. Min pappa brukar inte vara så översvallande med beröm. Första gången han sade att han var stolt över oss var när borgmästaren ställde frågan till honom. Jag brast ut i gråt.

Att hon är med och äger företaget med sin man var definitivt inte givet, hon är ju en kvinna! I det konservativa nederländska jordbrukssamhället där hon växte upp var det äldste sonen som tog över pappans bondgård. Punkt slut. Eftersom hennes pappa “bara” hade döttrar såldes odlingen till grannsonen.
– Så jag var tvungen att gifta mig med honom! säger Petra och skrattar gott.

På besök i bland paprikorna i växthuset

Eyal träningsjobbar i växthuset… Snygga kläder, eller hur?

 

“Gnosjöanda”

Nu har de fyra barn tillsammans, av båda kön, och både äktenskapet och företaget tycks må gott. För tolv år sedan växte de ur pappas växthus och flyttade från sydvästra Holland hit till norra Holland. Inte nog med att de kom över marken relativt billig, klimatet spelade en viktig roll. Här i norr råder havsklimat på grund av närheten till havet. Somrarna är svalare och därmed bättre för odling. Även ljuset är bättre, framhåller hon.

Förvisso är hon utbildad lärare, men tvivelsutan med glödande entreprenörsanda, i stil med gnosjöanda.
– Vi vill vara bland de bästa odlarna i världen! säger hon.

 

Kraftigt kraftvärmeverk

Nu får vi, tillsammans med trevliga holländska och ett par kanadensiska pensionärer, gå in i växthusets hårda kärna: kraftvärmeverken. Det är de som ser till att växthusen håller 23 grader – även på vintern (att det känns mycket varmare när vi senare går in i växthuset beror på 80-gradig luftfuktighet). I maskinrummet låter maskinerna öronbedövande, vilket möjligen tyder på kraftvärmeverkens höga kapacitet.

I värmecentralen

Egen produktion av värme och el till växthusen.

 

Det är därför föga förvånande att de inte sällan har överskott av el, som de säljer till grannarnas datacentral: Microsoft och snart även Google. Nu genomgår de emellertid en klimatvänlig metamorfos och övergår från gas till vindkraft och geotermisk energi. Genom rör pumpas 90-gradigt vatten upp från 2,5 kilometers djup för att värma växthusen i området.

För att skapa syre genom fotosyntesen behöver växterna i växthusen två saker: solljus och koldioxid. Solljus flödar genom transparenta tak och väggar, koldioxid får de dels från den egna värmeproduktion, dels från närliggande fabriker.

 

Växthusets viktigaste medarbetare

Nu är vi på väg till växthusets viktigaste medarbetare. Efter en kilometerlång promenad, en del pensionärer rullar bredvid, får vi äntligen stifta bekantskap med medarbetaren. Av hygienskäl sätter vi på oss skyddskläder, vita rockar, innan vi går in i själva växthuset. Synen som möter oss är symmetriska rader av snören där paprika växer från golv till tak. Växten odlas inte i jord, utan i rockwool. Den är mer steril än jord och enklare att reglera vatten- och näringstillförsel i. Och intill växten finns en liten påse med växthusets viktigaste medarbetare: parasitsteklar!

Biologisk skadebekämpning i växthus

Växthusets viktigaste medarbetare: parasitsteklar i den lilla påsen håller skadedjuren borta.

 

Parasitsteklar  

Lite förenklat kan man säga att parasitstekel är en insekt som äter upp paprikans fiender, som löss och andra skadeinsekter. Helt enkelt ett biologisk bekämpningsmedel som gör kemiska bekämpningsmedel onödiga i paprikaodlingen. Bra för miljön, bra för konsumenten. Där har vi ännu ett skäl till varför det frodas av växthus i norra Holland. Här trivs inte skadegörare så bra och därför fungerar de biologiska bekämpningsmetoderna bra. I varmare länder som Spanien eller Israel trivs och frodas flera angripare, vilket gör att man där ofta är hänvisad till att använda kemiska bekämpningsmedel, menar Petra.

Humlor

En annan medarbetare: humlor hjälper till med pollineringen i tomatväxthuset.

 

Paprikans livscykel

Paprikan planteras i december, växer successivt och skördas allteftersom från och med mars. I november slänger man allt och rengör växthusen.

Blomma och grön paprika i växthus

Små gröna paprikor mognar till stora orangefärgade.

 

Tiotusenkronorsfrågan

Med viss bävan ställer jag slutligen frågan: gillar Petra paprika eller är hon less på dem efter alla år?
– Jag älskar att äta paprika, speciellt i mars när årets första gröna paprikor kommer. För mig personligen är de något utöver de vanliga. De är de bästa, säger Petra Barendse.


Fakta Bezoek Agriport

Vad: Besök i växthus för odling av orange paprikor i Bezoek Agriport som ägs av företaget Barendse-DC. Här erbjuds guidade turer i grupp efter förhandsbokning.

Var: Agriport 611 i Middenmeer. Vägbeskrivning på företagets hemsida.

Pris: 15 euro per person (2019).

Förhandsbokning: Besöket måste förhandsbokas vilket kan göras på Bezoeks Agriports hemsida. Guidningen är normalt på nederländska, men vår guide pratade även utmärkt engelska.

Mer information: Finns på Bezoek Agriports hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.