Kulturhistorisk promenad runt Broek op Langedijk

Broek op Langedijk

Den kulturhistoriska promenaden inleds i gulliga staden Broek op Langedijk.

Denna promenad bland grönskande öar, kanaler, fåglar och rikemansvillor utgör en spännande pusselbit i Hollands historia. Samtidigt ger promenaden också en inblick i ett land med starka kontraster.

Vi går i utkanten av gulliga staden Broek op Langedijk utmed kanalen. Denna stillsamma vattenkontakt kommer att fortsätta under hela promenaden. Det är Holland.

 

Mysig bykänsla

Trädgårdarna prunkar i vårsolen. Ett skirt blommande träd tar andan ur oss. Några av tegelhusen är utformade linjärt på traditionellt vis, andra mer vågade runda. Alla är fina. Av skäl som vid det här laget är övertydliga har alla hus utsikt mot och någon typ av kontakt med kanalen. En båtplats, en terrass, en uteplats med fåtöljer, ett dukat bord med glada människor, en vilstol och en öl i solen. Människor verkar ha det härligt och det känns hemtrevligt. Folk hälsar frejdigt på oss två främlingar som de aldrig sett förr, och antagligen aldrig kommer att återse.

Broek op Langedijk

I detta mysiga kvarter har alla hus vattenkontakt.

Fyndigt staket med fantasieggande figurer.

Båt i kanal i Broek op Langedijk

Längs kanalerna i ”Tusen öars rike”. Om man tittar noga ser man en gräsklippare ombord på båten.

Nu går vi längs den påfallande stora kanalen Alkmaar-Kolhorn och snart har vi sett det sista huset på ett tag. Runt oss några av öarna i forna “Tusen öars rike”. Så små, så fina! En ö med bräkande getter. Och efter att ha gått på en vall skönjer vi flera avlånga små öar med diverse odlingar. En ö med en gåsfamilj som går i rad medan vassen böljar i vinden. Och titta där! En väderkvarn!

Broek op Langedijk

Några av de små öarna i ”Tusen öars rike”. Närmast en ö med getter.

 

Holland är kontraster

Strax därefter ännu en vall i vars sluttningar bruna och vita får betar i all stillhet medan en liten båt passerar i kanalen bredvid. Det ser ut som ett litet paradis, men öronen berättar en annan historia. När vi vänder ansiktet från fåren mot andra hållet är det en helt annan syn som möter oss 50 meter bort: flerfilig bilväg och modernt kommersiella fastigheter. Holland är kontraster.

Betande får på en vall bredvid en kanal

Betande får åt ena hållet, men bortom båten döljer sig en flerfilig bilväg och ett industriområde.

Öar

Fridfullt i kanalen.

Nu nalkas vi höjdpunkten av denna kulturhistoriska promenad. När “De tusen öarnas rike” smälte ihop från 15 000 öar till 200 fanns det starka krafter som ville smälta samman allt, inpå sista ön. Som utväg för att bevara de riktigt små öarnas kulturlandskap oanfrätt såldes många av öarna till besuttna där dessa kunde uppföra fina hus långt från storstädernas larm och avgaser. Vi går på en liten träbro över kanalen, öppnar en grind och vi är inne i detta rikemannakvarter.

Här är det lummigt, lugnt och pråligt på samma gång. Varje villa står på en egen ö med grönskande och exemplariskt skötta trädgårdar. De flesta öarna är förbundna med en gata och kan nås med bil. Själva går vi längs en park med ståtliga träd flankerade av villor. Någon villa råkar få besök av en gråhäger. Det är fridfullt och känns som ett annat kosmos, ett slags grönt Venedig.

Men tätorten är runt knuten. Det är nog både på gott och ont.

Egen ö för varje villa i rikemännens egen lilla värld.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Broekerveilling Museum i Broek op Langedijk.

Längd: 5 kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: En dryg timme.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.