Alkmaar mycket mer än ostmarknad

 

Ostmarknaden i Alkmaar.

Ostmarknaden i Alkmaar bjuder på en färgstark ritual till turisternas stora förtjusning.

Häng med på en dagsutflykt till osthandels vagga i nordholländska Alkmaar. Denna charmiga stad har dock mycket mer att erbjuda än ostmarknadens spektakulära ritual. Inbjudande butiker med smakfulla skyltfönster, fina hus, kanaler, hemtrevliga kvarter och givetvis en väderkvarn. Och missa inte vårt besök på gården vars lyckliga kor får massage när de vill.

Tidigt en fredagsmorgon stöter vi på Peter Poel på ett torg i gamla Alkmaar. Här har ostmarknaden ägt rum de senaste 400 åren. Men Peter är ingen osthandlare. Han är tulpanodlare och har varit det i 45 år. Han är här för att dela ut sina tulpaner till turister. Det sker en gång om året och i dag inträffar denna lycksaliga dag, antagligen för att uppmärksamma inledningen av tulpansäsongen. Holländare är verkligen mästare på att marknadsföra sina ostar och tulpaner.

Tulpaner pryder ostmarknaden en gång per år och tulpanodlaren Peter Poel har nöjet att dela ut egna tulpaner efter dagens ostmarknad.

Ett par timmar senare är torget belamrat av turister från hela världen. “Fadern”, ostbärarnas arbetsledare, med sina vita kläder och orange hatt ger ett klartecken till att ringa i klockan. Därmed kan osthandeln, och turistspektaklet, inledas. In marscherar ostbärare för att hämta ost åt “köpare”. Tio stora gula ostar på totalt upp mot 130 kilo lastas på bårar som bärs ut av två ostbärare i en egendomlig språngmarsch till åskådarnas förtjusning. Sen vägs ostarna i våghuset med gammeldags vikter. Samtidigt cirkulerar så kallade ostfröknar iklädda folkdräkt. De säljer ost i nätta kassar och låter sig villigt fotograferas med hågade turister.

 

Alkmaar charmar

Men med handen på hjärtat, Alkmaar är mycket sevärt även utan ostmarknaden. Butikerna längs kullerstensgränderna har inbjudande skyltfönster och även inne i butikerna är varorna föredömligt exponerade. Vi smakar på ostar utan att hitta en klar favorit och satsar i stället på ett par kaloristinna bakelser: en croissant fylld med romgrädde och den lokala specialitén reuze mergpijp.

Ostbutik i Alkmaar.

Frestande. En av Alkmaars många inbjudande butiker.

 

Fina hus

Låga, välputsade hus, blomkrukor till allmän beskådan och vackra träd sprider välbehag. Vi måste haft tur som tajmade in besöket till magnolians blomning. Givetvis har denna lilla holländska stad med självaktning en väderkvarn: De Molen van Piet. Och det är rent, så rent att jag skämtar med en invånare om att man skulle kunna äta direkt på gatan. Förslaget faller nog inte damen i smaken, ska medges.

Promenaden fortsätter till ett nybyggt kvarter vid en kanal. Det känns lika grönt som hemtrevligt. Man kan inte bli annat än glad när folk hälsar på främlingar både med leende och ögonkontakt.

Gata i Alkmaar.

Fina hus i Alkmaar på en av shoppinggatorna.

Kanaler och hus i Alkmaar.

Lummigt även i centrala Alkmaar. Och kanaler förstås!

Kanal och hus i Alkmaar.

Mitt i stan och ändå lugnt.

 

Mentalitet

Människorna är påfallande lättpratade, utan att för den skull vara pratkvarnar. Utanför väderkvarnen kommer jag i samspråk med en annan trevlig dam. På frågan om den holländska mentaliteten tittar hon på mig med sina klarblå ögon och säger med emfas: öppenhet!

Där lämnar vi det finfina Alkmaar och ostmarknaden med gamla anor för ett besök på en modern, nästan futuristisk, ostgård. Den ekologiska (samt klimat- och miljövänliga) ostgården Jacobs Hoeve ligger bara ett par mil från Alkmaar.

 

Modern ostgård

Den som liksom jag levt i tron att holländska kor bidar sin tid i ett klaustrofobiskt bås får bereda sig på en smärre chock. Men först tillbaka till bilfärden från Alkmaar till Katwoude. Vi kör flankerade av böljande fält. Blommande fält, tulpanfält med allsköns färger. Och så gröna fält när vi närmar oss gården. De vita och svarta prickarna på de frodiga betesmarkerna är får.

Ostgård.

På utflykt till ostgården Jacobs Hoeve.

 

Inte direkt ensamma

Det står några turistbussar parkerade på ostgården Jacobs Hoeve, men väl inne i entrén till butiken är vi helt ensamma och bemöts lika vänligt som professionellt av guiden Daniela. Hon berättar lite kort om hur ostproduktion går till. De har tillverkat ost sedan 1974 och använder inte bara komjölk, utan har även ostar gjorda av get- eller fårmjölk. Bland 38 ostsorter har de även ost gjord av opastoriserad komjölk, så kallad naturost.

Kruxet är att få en ostmassa att koagulera. Då tillsätts löpe eller ett vegetariskt alternativ som de märker på sina ostar med ett “v”. När osten har varit med om ett saltbad och koagulerat blir den omsluten av flytande plast och får ligga och mogna i ett “mogningsrum” som är tempererat till 13 grader. För att ostkonsistenen ska bli homogen måste osten vändas regelbundet och luften måste ha rätt fuktighetsgrad. Ändå tvekar inte vår guide Daniela ett ögonblick vid frågan om vad som är den allra viktigaste faktorn för en god ost.
– Mjölken är viktigast! När våra kor är glada gör de bra mjölk. Och de är glada, eftersom de har ett bra liv här, säger hon.

Det vill vi kolla med egna ögon i ladugården, som är öppen för allmänheten. Men nu är det dags att fritt smaka på olika ostar ur små skålar.

Lager med runda ostar.

Här lagras ostar. Färggrant.

 

Smaka på ostar

Detta moment i rundturen kräver inga stora uppoffringar. Det sägs att smaken är olika och det stämmer i all synnerhet vid tal om vilken senap man ska äta sin ost med. Ja, du uppfattade rätt – holländarna äter gärna senap på osten. Vi tar seden dit vi kommer och testar både stark senap (typ dijonsenap) och honungsenap. Det blir nog ost på svenskt vis i fortsättning också…

Daniela uppmanar oss att testa flera ostar, men själv äter hon inte så mycket ost privat – definitivt inte de smaksatta ostarna. Ändå provar vi både lavendel- och pestoost. Ögongodis, men vi tilltalas ändå mer av de vällagrade ostar.

 

Guid i ostbutiken.

Guiden Daniela visar en av de mest populära ostarna.

Lavendelost.

Och här en av de mer ovanliga ostarna. Men är man sugen på getost med lavendelsmak så är man.

Är det en bra affär att köpa ost i er gårdsbutik?
– Det är dyrare än i matbutiker, men kvaliteten är högre, svarar Daniela.
Så efter att ha provat ordentligt köper vi några favoriter och beger oss till stallet med 130 egna Jerseykor. Här kommer chocken.

 

Glada kor

För oss som är djurvänner blir besöket i lagården en positiv överraskning. Här finns inte ett enda bås, utan korna går i lösdrift i det som skämtsamt kan kallas kontorslandskap. Korna är fria att röra sig som de vill i den stora lagården och har gott om plats. Än dricker de, än får massage av en robot i form av en borste. Både mulen och andra kroppsdelar gnuggas flitigt. När de känner för att mjölkas passerar de en automatisk grind som läser av deras chip och de mjölkas av en robot på ett sätt som känns stressfritt. Korna verkar inte bli stressade över vår närvaro. Kon på väg till mjölkningroboten tittar mest nyfiket på oss.

Oplanerat stöter vi på Theo, som ville titta till en nyfödd kalv på 1,5 dagar. Vilken oemotståndlig sötnos (kalven)! Theo är teknisk chef för gården sedan över ett decennium och brinner för sitt jobb. Han berättar att hans drivkraft är att korna ska vara glada och känna att de kan bestämma över deras tillvaro. 6-7 månader om året tillbringar de utomhus. Och väl inne har de det ljust.
– Titta upp på taket! Det är genomskinligt material. Precis som vi människor gillar även kor att ha det ljust, säger han.

Kor på kur? En av gårdens Jersey-kor får massage.

Hej söting! Ostgårdens tekniske chef Theo tittar till den dygnsgamla kalven.

 

Ekologisk mjölk

Mjölken är ekologisk och de månar om klimatet och miljön, framhåller han. Exempelvis används grön el från vindkraft. I framtiden ska vi kunna se även själva ostproduktionen, avslöjar han. Det finns planer på en stor byggnad där besökare kan åka runt och se hur osten produceras.

Spännande! Men just nu nöjer vi oss med ännu ett titt på hur Theo stryker kalven. Sedan tar vi trappan upp och beundrar sjöutsikten. IJsselmeer, Nederländernas största sjö, ligger blott ett långt stenkast bort.

I dag har vi avlivat ännu en av våra fördomar. Det är inte bara korna på på ostgården Jacobs Hoeve som ger ekologisk mjölk. Dels köper de in ekologisk mjölk för deras ostproduktion, dels är uppemot 20 procent av mjölken i Holland ekologisk. Det kanske ligger något i parollen glada kor ger god ost. Ostarna vi köpt smakar i varje fall väldigt gott när vi sett hur bra korna har det.


Fakta

Ostmarknaden i Alkmaar: Varje fredagmorgon med start klockan 10 på Waageplein mitt i Alkmaar. I juli och augusti även på tisdagkvällar. Mer information om ostmarknaden hittar du på Alkmaar Kaasmarkts hemsida.

Ostgården Jacobs Hoeve: Gratis information om osttillverkning och besök i lagården. Dessutom fri smakprovning av ostar i gårdsbutiken. Stor parkering och toaletter. Adress: Hoogedijk 8, 1145 PM in Katwoude. Mer information hittar du på gårdens hemsida.


Läs mer

Här hittar du fler inlägg från Holland.

Och här våra inlägg om vandringar i Holland.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.