Vandring där havet har övertag – De Slufter

De Slufter - öppningen mot Nordsjön

Här vid De Slufter har havet brutit sig igenom sanddynerna och skapat Nederländernas enda öppning mot Nordsjön.

 

Vi fick order från naturvårdaren Christian på Texel: Ni måste besöka De Slufter. Här har havet brutit sig igenom sanddynernas skyddande vall. Det enda stället i Holland som ligger helt öppen mot Nordsjön.

I De Slufter får havet råda som det vill. Vid flod, vågor, stormar kan vatten tränga in och dränka marken efter gottfinnande. Vi är här för att på nära håll bevittna spåren efter havets väldiga kraft.

Det var en gång en obruten vall av skyddande sanddyner här. Men havet malde sönder och bröt sig igenom sanddynerna. Öppningen mot Nordsjön blev ett faktum.

Exakt varför öppningen aldrig lagats med en vall som på så många andra ställen i Holland kan vi bara spekulera i. Människan gav upp alla försök i förvissning om havets väldiga krafter. Möjligen tänkte man att här inte finns något att försvara – ingen bor eller odlar mark här. Eller så skrämde den svindlande prislappen. Kanske alltsammans. Faktum kvarstår: De Slufter är Hollands enda öppna ställe mot Nordsjön. Här får havet allena råda och människan vackert böja sig för naturens kraft.

Havets återkommande intrång med saltvatten innebär att allt grönt levande vi betraktar under vår rundvandring är saltvattentåligt. Från låga buskar till blommor. Lärkan sjunger medan vi traskar längs ett litet vattendrag, fåror och sandmarker som översvämmas då och då. Ejdrar flyger mot havet. Måsfåglar bildar ett eget moln. I ett delta vid havet simmar ejdrar liksom många andra fågelarter. Fågelskådare står som hypnotiserade vid sina kikare och tuber.

Fågelskådare vid De Slufter

Öppningen skapar dynamik och grunda vattensamlingar som älskas av fåglar, och fågelskådare.

Rödbena i De Slufter

En spatserande rödbena.

Skylt om fågelskyddsområde med vaktande trut.

Bortom skylten får ingen komma in – om man inte är fågel förstås.

 

Lyder naturens överhöghet

Vid ett ställe måste vi underordna oss naturens överhöghet – vattennivån i en fåra är allt för hög så vi måste ta en omväg. Klaga är lika lönlöst som obefogat. Omvägen går längs en slingrande bäck med enstaka tappra blommor här och var i gräset. På håll syns ett häst och vagn-tåg tågande med turister nästan ända fram till öppningen i dynerna. Återigen närmar vi oss deltat med fåglarna, denna gång från andra sidan fåran. Snäckskalsmatta övergår till mjuk och finkornig sand när vi nalkas öppningen i sanddynerna. Genom öppningen begrundar vi havet och den outgrundliga horisonten. Långt i fjärran en segelbåt med storsegel och försegel hissade.

Innan vi går tillbaka mot startpunkten bestiger vi den mjuka sanddynen och betraktar havet vid ett brant stup uppe på dynen. Nordsjön är storslagen, mäktig och nyckfull. Den reser många frågor och ger inga svar.

Öppningen mot Nordsjön vid De Slufter

Dramatisk natur vid öppning i sanddynerna i De Slufter.

Sanddyner vid Nordsjön vid De Slufter

Sanddynerna vid De Slufter alldeles vid Nordsjön.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringsplatsen vid Zanddijk nära De Slufter

Längd: Cirka 5,5 kilometer
Höjdskillnader: Små, även om man måste passera en rejäl sanddyn på väg från parkeringen till De Slufter
Tid: Cirka 1,5 timmar.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Obs: Under sommarhalvåret är delar av De Slufter spärrade för att skydda häckande fåglar. Det finns dock även då gott om områden att upptäcka.

Tips: Vid De Slufter kan man ströva fritt på de små stigarna. V igick en del fram och tillbaka för att komma runt vattendragen snarare än vada över dem.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.