Havsbottenvandring i Vadehavet utanför Texel

Redo för havsbottenvandring i Vadehavet

Redo för äventyr på havsbotten i Vadehavet.

 

Vi har undrat vad som gör havsbotten i Vadehavet världsunik. För att ta reda på det följer vi med på en kort expedition utanför holländska ön Texel. Utmaningen för Kerstin är att inte tappa fotfästet och kameran i den kletiga och Unescoskyddade leran.

Texel-fåren bräker vid den frodiga vallen där vår expedition samlas. Gruppen består av vetgiriga holländska barn och deras föräldrar och guiden Pamela Lindeboom. Pamela är amerikanskan som hittade kärleken på ön för 40 år sedan och stannade för gott.

Pamela är viktig. Utan henne skulle vi inte våga traska ut i havet längre än några pyttiga steg under ebb. Nu ska vi ut en halv kilometer.

Texel-får på vallen vid Vadehavet på ön Texel

Texel-får betar på vallen nära Vadehavet. Det ger deras kött extra sälta.

 

Världsnaturarv

Hela Vadehavet är listat som världsnaturarv av Unesco sedan 2014. Texel utgör en del av världsnaturarvet. Frågan är vad som är så speciellt med Vadehavet.
– Det finns bara få platser i världen som har liknande havsbotten. För att få till en sån havsbotten måste havet vara långgrunt med skyddande öar runt. Dessutom ska det inte vara så vågigt, förklarar Pamela Lindeboom.

Guiden Pamela under havsbottenvandring i Vadehavet

Guiden Pamela Lindeboom håvar in i Vadehavet.

Tidvattnets två cykler per dygn är också viktiga.
– Det skapar en väldig dynamik! Det blir mycket mat till fåglarna och det lockar en mängd olika fåglar hit. Det är kanske enda stället flyttfåglarna stannar på innan de flyger vidare så här är deras restaurang. Här äter de upp sig för att orka flyga vidare.

 

Leran suger!

Nu har vi klivit in i våra stövlar och ska titta till fåglarnas restaurang på den leriga havsbotten. Men först får vi förhållningsorder för att kunna parera leran. Underskatta inte lerans sugkraft. Stanna inte till för då sjunker man och har svårt att slita sig loss. Var i rörelse hela tiden!

Det senare visar sig vara lättare sagt än gjort – om man ska fotografera, som Kerstin. Men på något vis går det. Det skvätter. Det suger. Det är kul.

Stövlar i lera under havsbottenvandring i Vadehavet

Leran suger.

Havsbottenvandring utanför Texel

På marsch i leran på havsbotten. Det gäller att hålla sig i rörelse för att inte fastna.

Ett vattendrag på havsbotten

Här går vi genom vattnet. Lite enklare än i leran faktiskt.

 

Fåglarnas restaurang

Nu är det hög tid att se vad som havet burit med sig under den senaste floden. Barnen hjälper mer än gärna till och håvar in en 20 centimeter lång mask. Utan några choser håller Pamela i masken till allmän beskådan. Därefter: en levande krabba. En mussla. En bit ostron. Och 50 meter ut i havet hittar vi ett jätteostron. Havsbottnen tycks erbjuda skaldjursbuffé av högsta klass.

Musslor och snäckor på Vadehavets botten

Havets smörgåsbord.

Vi stannar till igen och samlas runt Pamela som undrar: Gissa vad detta är?
Snor, föreslår någon. Fullt rimlig gissning med tanke på utseendet.
– Nej, ett maskägg, säger guiden.

Nästan överallt på havsbotten syns gyllene små växtplankton, vilka utgör basen för näringskedjan i havet.

En krabba

Krabbor är det gott om.

 

Äventyret fortsätter

Vi trampar på i vatten omgivna av leran, det är lättare än att klafsa i leran. Framförallt omges vi av fåglar i hundratal, tusental. Närmast oss håller gravänder till och förser sig ur buffén. För snart ska de flyga långt – till norra Ryssland.

Nu är vi långt ute på en sandbank med otaliga snäckskal på. Man kan lätt känna sig upprymd av detta överflöd av snäckskal, av fåglarna och havet. Vi pulsar ännu längre ut och en stund senare står vi runt en halv kilometer ut från stranden. Bakom oss är det mest lerig havsbotten, framför isande hav.

Snäckor på en bank under havsbottenvandring utanför Texel

Ett hav av snäckskal.

Vid havet

Hit men inte längre. Framme vid havet.

Det finns nog ingenting som bättre kan sätta fart på trötta fötter än Pamelas försäkran om att vattnet är på väg in. Flod på gång.

Väl i säkerhet berättar hon att skillnaden mellan ebb och flod här bara är 1,5 meter – lägst i Nederländerna. I södra delen av landet är skillnaden 6 meter. Ändå tror jag inte att det är hälsosamt att vara till havs under flod, även om man må inbilla sig att kunna hålla huvudet ovan vattenytan.

Utsikt över Vadehavets botten vid ebb

Fast mark under fötterna igen.


Vandringsfakta

Vad: Guidad tur på havsbotten av Vadehavet. Turen ordnas av Ecomare på Texel. Ecomare ordnar även andra naturutflykter på Texel.

Var: Utanför Cooksdorp på ön Texel, Holland

Språk: Guidningen var på nederländska, men guiden översatta delar till engelska.

Pris: Vuxna 10 euro, barn 7 euro.

Stövlar: På vandringen skulle man ha stövlar eller andra lämpliga skodon som tål vatten och sitter ordentligt fast på foten.

Mer information: Hittar du på Ecomares hemsida.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar i Holland.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Karin Söderberg skriver:

    Råkade komma in på er sida. Jag älskar att vandra och har bestämt att jag ska ta mig till Texel i vår/sommar. Tack för inspirationen.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Kul att du hittat till vår blogg och fått inspiration! Texel bjuder på spännande naturupplevelser och vandring, trots att ön inte är särskilt stor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.