På tur i nationalparken Zuid-Kennemerland

Badsjö i Zuid-Kennemerland

Sanddynerna i nationalparken Zuid-Kennemerland bjuder på en liten badsjö mitt i den omväxlande naturen.

 

Sanddynerna i nationalparken Zuid-Kennemerland är kalkrika, vilket förstås sätter sina spår i vegetationen. Här har man arbetat aktivt med att restaurera den “vandrande sanden”. Det har givit resultat. Växter och fåglar har kommit tillbaka.

Kalk påverkar vegetationen. Det har vi nu sett med egna ögon. Efter flera vandringar i kalkfattiga dynområden i Holland har vi fått tillfälle att göra en tur med den lika kunnige som besjälade guiden Jan Jaap Moerkerk i de kalkrika sanddynerna i nationalparken Zuid-Kennemerland i Sydholland.

 

Kalkrik sand

Sanden syns redan på stigen vid nationalparkens center. I denna kalkrika sand trivs vissa växter, andra inte. Hagtorn gillar kalk så det räcker med att lyfta blicken här för att se dessa vitblommande, flera meter höga och taggiga buskar. Ljung trivs däremot i kalkfattiga marker. Därför har vi inte sett en enda ljung under våra 2,5 timmar här – samtidigt som ljunghed är ofta förekommande i de kalkfattiga sanddynerna.

Dynros i Zuid-Kennemerland

Dynros heter denna skönhet.

 

Sanddyner väsentliga för mångfalden

I dag står områdena med sanddyner för uppemot 60 procent av den biologiska mångfalden i Holland. På många håll jobbas det aktivt för att försvara mångfalden. Så även i den här nationalparken. Tidigare höll buskar, gräs och träd på att dominera landskapet med risk för sämre biologisk mångfald. Där kommer betande djur in i bilden – visent, får, hästar och kor. Rådjur och dovhjort har funnits sedan tidigare. För att öka djurens trivsel byggdes tre ekobroar så att djuren ska ha ett område på 7 500 hektar att röra sig på. Och djuren tycks trivas och föröka sig mycket bra, nästan för bra.

– Rådjuren äter blomknopparna så det blir ingenting kvar till fjärilarna, berättar vår guide.

Nu har två av nationalparkens “rangers” fått tillstånd att jaga rådjur. Men nationalparken hade ett betydligt större problem än rådjurs glupande aptit. Nämligen att den “vandrande sanden” blivit orörlig.

Murkla i Zuid-Kennemerland

Se, men inte röra. En murkla i nationalparken.

Ödla

En ödla hastar förbi.

Dött träd i sanddynerna i Zuid-Kennemerland

I nationalparken blir döda träd ofta stående länge utan att murkna.

 

“Vandrande sand”

En så kallad vandrande sand betyder att sanden flyttar sig med havsstormar, vilket skapar dynamik som möjliggör framväxten av unik flora som i sin tur drar till sig både fåglar och insekter. Men när träd, buskar och gräs fått växa fritt i sanddynerna närmast havet så bands sanden varpå ett flertal blom- och fågelarter försvann. Vita, sommarblommande slåtterblomman var bland de saknade. Lövsångaren likaså.

För att återskapa den biologiska mångfalden behövde man restaurera den vandrande sanden. När en halvmeter av sanddynernas översta skikt kapades för fem år sedan började sanden att “vandra” igen. Två meter om året, enligt mätningarna.
– Nu är blommorna och fåglarna tillbaka! Dynamiken är oerhört viktig för att behålla dem. Det är detta som gör detta dynområde så speciellt, säger Jan Jaap Moerkerk.

Det finns ett annat exempel som tyder på hur aktiva nationalparkerna är i Holland. När en sjö i reservatet blev för djup och fåglarna uteblev, forslades sand från dynerna till sjön för att fåglarna skulle kunna bottna. Fåglarna återvände.

Blommande buskar och snår i Zuid-Kennemerland

Många blommande buskar och snår. Här trivs näktergalen och många andra fåglar.

 

Näktergalen

Vi flankeras av upp mot tre meter höga snår och hör en bedövande vacker fågelsång. Här inne bor näktergalen och tycks stortrivas i buskarnas kompakta skydd.

Jan Jaap Moerkerk är som en trollkarl. Vid en mossa böjer han sig ner och häller på vatten ur sin medhavda flaska. Och simsalabim slurpar mossan i sig vätskan och liksom vaknar till liv.

 

Möte med Jan Jaap Moerkerk

Före pensioneringen jobbade Jan Jaap på KLM i 43 år. Bland annat jobbade han med att säkerställa att rutiner kring sprutning av avisningsvätska på flygplansvingar vintertid efterlevs i hela världen. Numera är han guide på frivillig basis i nationalparken. De flesta grupperna består av skolbarn, något som tycks roa honom.

Tack, Jan Jaap, för en fin och lärande tur!

Jan Jaap visar blommor i nationalparken

Vår ciceron bland buskarna, Jan Jaap Moerkerk. Tack för en inspirerande tur!


Fakta Zuid-Kennemerland

Nationalparken Zuid-Kennemerland ligger i Sydholland strax utanför staden Haarlem. I nationalparken finns gott om markerade vandringsstigar som möjliggör kortare eller längre vandringar. Det är möjligt att vandra i såväl skog som mer öppna sanddyner och längs havet. I området finns också en badsjö bland sanddynerna.

Nationalparken har ett besökscentrum med såväl information som servering. De ordnar också exkursioner.

Det kostar inget att besöka nationalparken. Däremot kostar det att parkera vid besökscentret och övriga parkeringar i anslutning till nationalparken.

Mer information: Hittar du på nationalparkens hemsida.

Läs mer: Här hittar du fler inlägg från våra upptäcktsfärder i Holland.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.