Blomsterparad i Holland – upplev Bloemencorso Bollenstreek

Bloemencorso Bollenstreek 2019

Bloemencorso Bollenstreek är en blomsterparad i världsklass och Nederländernas internationellt mest kända.

 

Bloemencorso Bollenstreek är en av världens största blomsterparader. Den är gratis, överväldigande och alldeles alldeles underbar. Den äger rum en gång om året i april i samband med tulpanernas blomning. Naturligtvis drar paraden stor publik från hela världen, men vi berättar om hur du kan uppleva mer av paraden och slippa trängseln.

Som född skeptiker till stora jippon låt mig slå fast en sak: den här påkostade paraden har bland de mest fantasieggande blomarrangemang jag har upplevt. Fritt översatt från holländska betyder Bloemencorso Bollenstreek “blomparad i lökregionen” (Bollenstreek är beteckningen på regionen mellan Amsterdam, Haarlem, Leiden och Haag). Paraden startar på morgonen en lördag i april i Noordwijk aan Zee – nära blomstermeckat Keukenhof – och slutar i Haarlem vid niotiden på kvällen. Är du ändå i Holland för att titta på tulpaner, försök att se paraden. Det kostar ingenting, såvida man inte vill sitta på en läktare och titta på paraden på håll i stället för att uppleva den nära och utan staket. Läs våra tips i faktarutan i slutet av inlägget om var du kan stå för att se bra och utan trängsel.

Bloemencorso Bollenstreek 2019

Imponerande! Förstaprisvinnare med temat förändringar i djurriket.

 

Historisk bakgrund

Den första Bloemencorso Bollenstreek-paraden ägde rum 1947. Det var efter andra världskrigets slut i en tid med stort behov av att bygga broar. Där passade paraden med dess tydliga internationella inslag mycket väl. I år är paradens tema världen förändras och många av paradens 20 huvudekipage har internationella inslag och dialog mellan folk som tema.

Thailändsk inslag under paraden

Thailändska ekipaget med följe från hemlandet.

Paradorkester

En av flera paradorkestrar som bidrar till stämningen.

 

Parad på gång

Där vi står känns paraden som en folkfest för invånarna. Folk har gått man ur huse och står längs den avspärrade gatan och väntar. Luften är mättad av förväntningar. Titta, där kommer polisen på cykeln, säger farfar till barnbarnet. Därefter blir det en del blomstersmyckade följebilar, men sedan hörs marschmusik och gatan fram marscherar en orkester med både trummor och blåsinstrument. Äntligen kommer en av de 20 speciella paradvagnarna varpå stämningen bland publiken stiger. Vilket överdåd, vilken glädje! Det vinkas, det klappas händer! Svårt att vara oberörd till dessa häpnadsväckande blomsterarrangemang. Titta på bilderna längre ner  och döm själv. Hittar du någon favorit?


Tips för att se Bloemencorso Bollenstreek

När: En lördag i april. Startar runt nio på morgonen och avslutas runt nio på kvällen.

Var: Paraden startar i Noordwijk aan Zee på morgonen och når målet i Haarlem på kvällen. På vägen passeras bland annat blomsterparken Keukenhof och orter som Lisse och Sassenheim. Hela paradsträckan är runt fyra mil, så det finns många ställen att se paraden på.

Pris: Gratis om du står längs vägar och gator. På några platser finns läktare med sittplatser för de som föredrar det. Vi har sett uppgifter om priser på runt 25 euro för en plats på läktare. Vid de betalda platserna finns det också en del extra underhållning. Och vill du ha en biljett behöver du sannolikt vara ute i god tid.

Undvika trängsel: Vi stod längs en gata inne i Noordwijk, närmare bestämt vid rondellen i södra änden av gatan Van Panhuysstraat. Där var det folk, men ingen trängsel och lätt att komma nära ekipagen. Det verkade vara gott om plats överlag längs gatorna i Noordwijk. Mest trängsel är det sannolikt kring parken Keukenhof eftersom många kombinerar paraden med ett parkbesök.

Trafikkaos: Ja, det blir det. Många besökare samtidigt som flera vägar spärras av leder till bilköer. Tar du kollektivtrafiken slipper du köer och att leta parkeringsplats. Noordwijk, Hillegom, Heemstede och Haarlem kan nås med tåg, andra platser med buss.

Parkering: Det finns parkeringsmöjligheter i anslutning till paraden. På vissa håll är det antagligen lite svårt att få plats, men i exempelvis Noordwijk var det knappast något problem. För egen del ställde vi bilen vid Parkeerplaats Duindamseslag en bra bit utanför Noordwijk, parkeringen var lätt att nå, hade gott om plats och var gratis. Dock ligger den runt fem kilometer från paraden. Det passade oss bra denna dag eftersom vi ändå skulle kombinera paraden med en dryg mils vandring längs tulpanfält och sanddyner.

Mer att göra: I samband med paraden finns flera kringarrangemang. Bland annat kan man beskåda ekipagen kvällen före paraden och dagen efter. Mer information på Bloemencorso Bollenstreeks hemsida

Mer information: Årets parad är förbi, men på Bloemencorso Bollenstreeks hemsida kommer du så småningom att kunna läsa om nästa års parad.


Bilder från 2019 års parad

Bloemencorso Bollenstreek 2019

Förtruppen som samlar in donationer till paraden.

Bloemencorso Bollenstreek 2019

Temat för detta ekipage är mobilitet.

Vinnaren Bloemencorso Bollenstreek 2019

Vinnande ekipaget framifrån.

Bloemencorso Bollenstreek 2019

Och här ännu en bild från vinnaren.

Bloemencorso Bollenstreek 2019

Mellan de stora ekipagen dyker helt andra inslag upp. Här en cyklande blomsterdam.

Bloemencorso Bollenstreek 2019

Är det inte en häftig tucan?

Det går tydligen även att illustrera musik med blommor.

Bloemencorso Bollenstreek 2019

Även följebilarna är fint blomsterdekorerade.

Bloemencorso Bollenstreek 2019

Tillsammans är temat för ekipaget.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.