På upptäcktsfärd i Keukenhof – tulpanpark i världsklass

Tulpaner i Keukenhof

Välkommen till Keukenhof! Låt dina sinnen berusas av tulpanernas överdåd.

 

I det längsta har vi dragit oss från att besöka världens största tulpanpark, och näst största blompark. Vi tvivlade. Är Keukenhof verkligen världens, och Hollands, finaste tulpanpark? Eller bara en turistfälla proppfull med turister? Till slut bestämde vi oss att vi måste ge stället en chans. Här är våra intryck.

 

Tulpaner är känslor

Tulpansäsongen ute på fälten lider mot sitt slut vid vårt besök den 30 april. De flesta fält som bländat med färgprakt de senaste veckorna är utblommade eller till och med gröna. Är vi redan för sent ute?

Inne på Keukenhof är det tvärtom, de flesta tulpaner står i blom. Magnifika lövträd och buskar står i blom och fåglarna har vårkänslor. På det påtagligt frodiga gräset vilar på sina håll utblommade, skira körsbärsblommor som ramlat av träden. Många blommor är så vackra att det nästan smärtar. Arrangemangen av tulpaner är smakfulla och tar aldrig slut. Det tar tid att bese 7 000 000 tulpaner och andra lökväxter fördelade på runt 800 olika sorter och fantasieggande arrangemang som varierar från år till år. Vi har gått i sju timmar utan att få nog, utan att titta på klockan. Som i trans. Vi har känt rysningar. Ja, jag måste vidgå: vi är tagna av detta överdåd.

Undrar om hänförelsen som vi upplever är smittsam. Kanske är det så att när 25 000 personer står på en relativt liten yta med uppspärrade ögon och gapande mun så är man inte sen med att själv tappa andan och utbrista: wow!

Tulpaner i Keukenhof

Tulpaner som väcker känslor.

Azaleor, tulpaner och annat

Inte bara tulpaner. Här blommar även azaleor.

Park

Här vill man tänka långa tankar.

 

Oemotståndliga blommor

Samtidigt med detta känslosvall jobbar hjärnan för högvarv, försöker att förstå hur dessa blommor förmår ta så starkt grepp om mig – och miljoner andra besökare från världens alla hörn. Nu har jag kanske knäckt koden. Tulpaner är nämligen inga blyga violer. De skäms inte för sig, de tar plats och bländar liksom självmedvetet med deras färgprakt. De ropar till oss: Se mig! Tyck om mig! Älska mig!

Inget annat återstår än att kapitulera och älska dem tillbaka. Detsamma gäller Keukenhof, en park i världsklass.

Tulpaner i Keukenhof

Tulpaner är inga blyga violer direkt.

Tulpaner i Keukenhof

Färgprakt.

 

Park i världsklass

Oss veterligen finns inget annat ställe i världen med finare eller större tulpanarrangemang än Keukenhof. Men parken vore inte världsklass utan dammarna, de stiliga ädellövträden, hyacinterna, narcisserna, orkidéerna och många fler överraskningar som varierar från år till år. Men det finns en väsentlig detalj till som kan fälla även den bästa turistattraktionen: organisation. Och här får Keukenhof en guldstjärna. Trots populariteten flyter allt bra. Enkelt att parkera bilen (direkt vid öppningen klockan 8.00), enkelt att köpa biljett (kort kö) och ingen kö till toaletterna oavsett tid – gäller även damtoaletterna.

Hur är det med trängseln, kan du undra. Det är definitivt ingen vildmark, men det går att njuta av besöket trots 25 000 andra i närheten. Personligen skulle jag undvika stora helger, om det går. Under påsk hade de 58 000 besökare under en av dagarna.

Fåtölj i Keukenhof

Eyal har hittat ett trivsamt vardagsrum.

 

Keukenhof – inte så svårt

Nu får vi träffa en person som har ett finger – eller många gröna fingrar – med i spelet om denna park: trädgårdsmästaren Hans de Barbanson.

Är det svårt att få till en så fin park?
– Nej, svårt är det inte. Men för att njuta av parken i två månader under våren så måste man jobba varje dag i tio månader, säger han.

De senaste dagarna har det varit varmt och därför har många tulpaner blommat över. Så nu står han på knäna och plockar av de vissnade blommorna så att stjälkar och blad ska kunna ge näring åt den växande löken.

Trädgårdsmästare i Keukenhof

Trädgårdsmästaren Hans de Barbanson är stolt över vad han och kollegorna åstadkommer med tulpaner.

 

Av 40 trädgårdsmästare är 39 män. Antalet kvinnor är – inte så högt. Hur kommer det sig att det är så få kvinnor?
– Det är hårt arbete. I tre månader står man på knä hela dagarna och planterar lök. 30 personer planterar 7 000 000 lökar för hand. De andra tio röjer och plattar till marken för att underlätta planteringen.

Planteringen sker från september till jul – sedan är det för kallt. Därmed inte sagt att de är sysslolösa resten av året. Träd måste skötas, nytt gräs odlas varje år – det är hemligheten bakom gräsets frodiga färg.

Tulpaner och knallgrönt gräs i Keukenhof

Inte bara tulpanerna är nya varje år. Även gräset! Därför är det så grönt och frodigt.

 

Lasagne

En utmaning för parken är att hålla tulpanerna och andra lökväxter vackert blommande i två månader. Vanligtvis blommar en tulpan kanske ett par veckor. Det säger sig självt att det inte går. Så hur gör de?

Ett sätt är att plantera överlappande så att inte alla tulpaner ska kulminera samtidigt. Men det finns ännu ett sätt, framhåller han och ber oss att hänga med honom i parken.

Han stannar till och pekar på en rabatt.
– Vi kallar detta lasagne.

Jag ser ut som ett frågetecken så han förklarar:
– Precis som i en lasagne planterar vi i flera skikt på varandra, två med tulpaner och ovanpå krokus. Men det är mycket jobb, man måste gräva en del.
Med egna ögon ser vi blad från de utblommade tulpanerna och krokusarna. Lasagne!

Lasagneplantering. Bladen från krokus syns mellan blommande tulpaner

”Lasagne-plantering”. Ser ni krokusbladen mellan de blommande tulpanerna?

 

Upphetsad

Hur känns det för honom dagen innan parken öppnar för publiken?
– Jag blir upphetsad och har väldigt stora förväntningar. För då har vi jobbat med parken i tio månader och vet själva inte exakt hur den ska se ut. Arrangemangen är ju olika för varje år.

En bil fylld av blommor i Keukenhof

Felparkering månde?

Och hur känns det när parken stänger för publiken?
– Då är vi trötta. Alla blommor tas ut med maskin och ingenting är kvar. Det blir så tomt här. Den bästa tiden är nu! Det är det vi har jobbat så hårt och så länge för. För att visa upp våra fina blommor för folk från hela världen! Jag blir så glad av att jobba här, har nu gjort det i närmast 25 år. Jag är så stolt över vad vi kan göra med tulpaner. Jag är stolt över mitt jobb, säger Hans de Barbanson.

Tulpaner i Keukenhof

Glada blommor.

 

Vid utgången

Det bär emot att lämna parken efter drygt sju timmar. Men redan vid utgången talar vi om vårt nästa besök.


Mer att se och göra på Keukenhof

Utöver att vandra runt i parken och beundra alla blommande tulpaner finns det mer att uppleva.

Blomshower: I paviljongerna i Keukenhof finns ”blomshower” med en lång rad olika blomsterarrangemang. I en av paviljongerna står olika orkidéer i fokus. I en annan dominerar lökväxter.

Tulpankunskap: I ”Tulpomania” kan du lära dig mer om tulpanernas historia och tulpanodling.

Konst: I parken visas en lång rad skulpturer bland träd och blommor.

Event: Diverse arrangemang anordnas. Vid vårt besök var det uppvisning av rovfåglar, men det kan också vara musik eller annat. Läs mer aktuella event på Keukenhofs hemsida.

Tema: Årets tema (2019) var Flower Power. Märktes främst i inspirationsträdgårdarna och i paviljongernas blomstershower.

Tulpanfält: Utanför själva parken finns fält med tulpaner. Det går att hyra cykel och cykla mellan tulpanfälten. Finns även möjlighet till att ta en båttur bland tulpanfälten. När vi var där den 30 april blommande dock inte de närmsta fälten längre.

Mat: Finns diverse restauranger, kaféer och food trucks. Det är också fullt möjligt att ta med sig egen mat och ha picknick i parkens picknickområde eller på någon av alla bänkar.

Mer information: Hittar du på Keukenhofs hemsida.


Fakta och tips Keukenhof

Öppettider: 08.00 – 19.30 under perioden 21/3 – 19/5 (2019). Resten av året är parken stängd.

Inträde: 18 euro för vuxen, 8 för barn 4-17 år. Det finns också kombinationsbiljetter med inträde och bussbiljett till och från exempelvis Amsterdam eller Schiphol för 25-30 euro per person som kan köpas via Keukenhofs hemsida.

Förköp: Genom att köpa biljetterna på nätet i förväg slipper man förstås köerna vid biljettkassan på plats. Klar fördel dagar med många besökare. Vi var där en tisdag vid öppning och då var det ingen kö.

Parkering: Kostar 6 euro. Även detta kan köpas på nätet i förväg. Parkeringen är stor, men på Keukenhofs hemsida rekommenderas ändå att ta bussen. Ett skäl är att det lätt uppstår köer på vägarna nära Keukenhof under vissa tider. För oss tog det runt tio minuter att komma ut från parkeringen en vardagseftermiddag.

Ta sig hit: Finns bra möjligheter att ta sig till Keukenhof med kollektivtrafik. Information med detaljer finns på Keukenhofs hemsida där det också finns information om de kombinationsbiljetter med inträde som finns.

Toaletter: Mycket gott om toaletter, så det var aldrig kö när vi var där.

Tips: Det är färre besökare på Keukenhof direkt när de öppnar klockan 8 och efter 4 på eftermiddagen. Undvik helger och helgdagar om du kan, särskild om du kommer med bil.

Tips: Om du vill kombinera besöket i Keukenhof med en cykeltur längs de omgivande tulpanfälten gäller det att pricka in rätt tid för besöket. När vi besökte Keukenhof den 30 april blommade det för fullt i Keukenhof medan tulpanfälten utanför var överblommade.

Tips: Avsätt rejält med tid för besöket. Det är så mycket att uppleva och ta in. Vi var där i 7 timmar.

Tips: Även om det kan finnas tulpanlökar att köpa tänk på att lökarna är fjolårets. Årets lökar skördas i juni.


Läs mer om tulpaner  i Holland

Läs mer om våra tulpanupplevelser i Holland:
Blomsterparaden Bloemencorso i Bollenstreek
Vandra längs tulpanfält i Bollenstreek
Vandra längs tulpanfält i Julianadorp
Poldertuin och Bloemendagen i Anna Paulowna


Några bilder till

Blomsterarrangemang i Keukenhof

Våra favoritjeans.

Flower Power på Keukenhof

Årets tema på Keukenhof: Flower Power.

Orkidéer på Keukenhof

Ett litet smakprov från paviljongen bräddfylld med orkidéer.

Fågeluppvisning på Keukenhof

En berguv spatserar bland tulpanerna. Ingick i fågeluppvisningen på Keukenhof under vårt besök.

Tulpan i Keukenhof

Polkagris? En tulpan verkar kunna se ut precis hur som helst.

En av tulpanernas många beundrare.

Silkeslent.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.