Vandring bland kanaler och tulpaner utanför Julianadorp

Kanaler och tulpaner utanför Julianadorp

Vandring mellan kanaler och tulpaner. Det är Holland på våren!

 

Ska vi få göra en enda vandring bland tulpaner i Holland så ligger den här vandringen väldigt bra till. Utöver färgsprakande tulpanfält bjuder denna omväxlande rundvandring på sanddyner, fågelsjöar och kanaler. Här får tulpanälskare sitt lystmäte och även fågelintresserade kan få sig en och annan överraskning.

Vandringen inleds utan någon tulpan inom synhåll. Vi går flankerade av sanddynerna Noordkop och är på väg mot Nordhollands nordligaste punkt. På sanddynerna runt oss vajar långa strån strandgräs och luften är mättad av måsskri och fågelkvitter från låga buskar. Dynlandskapet böljar upp och ner och emellanåt skymtar orten Zandloper. Underlaget är lättgånget och varierar från betong till asfalt med snäckskal. Nu i april måste man vara observant för att upptäcka blommor i hedens brungröna fält, eftersom växtligheten här inte riktigt har kommit i gång än.

Sanddyner

Även bland sanddynerna saknas inte färgklickar.

 

Vårtecken

Så vi öppnar våra sinnen och gör genast några fynd. Gula påskliljor här och vita pingstliljor där i den vindskyddade dalen vi går genom. Titta där, lila blommor med lite vitt, kan de vara styvmorsvioler? En rovfågel cirklar på låg höjd. Två steglitsar kvittrar på en buske bredvid och fyra gravänder tar igen sig uppe på en kulle. Strax flyger de sin kos. Blomfält har vi ännu inte sett, men de måste vara nära – doften av hyacinter är förnimbar.

Blommande violer

En blyg viol mitt i sanddynerna.

 

Utsikt

Vi går fram till en utkikspunkt och där får vi dagens första tulpanfält. En stund senare stegar vi trapporna upp till ett utkikstorn över ännu väldigare tulpanfält, dynerna och havet. Vyerna har bara retat aptiten, så vi fortsätter genom dynlandskapet förbi kaniner, enstaka hyacinter och gör en liten avstickare till en utsiktspunkt uppe på en topp av en sanddyn. Utsikten över havet och ön Texel är bedövande vacker. Tofsvipor flyger runt oss med deras karaktäristiska läte. Antar att de är lika upprymda som vi.

 

Naturens underverk

Vid knutpunkt 5 (för cykellederna) bestämmer vi  oss för att förlänga vandringen och tar till vänster mot fyren. Det visar sig vara ett klokt beslut, vi kommer att få uppleva så mycket! Snart är vi framme vid en fågelsjö mitt bland dynerna. Vi hinner inte kika så länge på fåglarna innan en äldre dam kommer fram till Kerstin och pekar: där, i den här hagen intill sjön finns en nyfödd kalv! Andäktigt nalkas vi hagen och beundrar på håll de två som vilar intill varandra. Mamman och kalven. Naturens underverk.

Ko med kalv

Naturens underverk: ko av rasen highland cattle med sin nyfödda kalv.

 

Havskänsla

Nu syns ön Texel. Den är inte så långt från fastlandet och lär ha spännande natur. Vi hittar en bänk i solen och njuter av vyerna, havsluften och den svindlande känslan av livets intensitet. När äpplet och lilla smörgåsen med utmärkt holländsk ost är uppätna går vi utmed kusten med havets flämtningar i öronen. Stenarna längs kusten är bevuxna och hyser en mängd fåglar, främst måsfåglar förstås. I synfälten har vi Texel och fyren De Lange Jaap ovanför. Upp för trappor och vi är i byn Huisduinen med många välskötta småhus. En fröjd för ögat.

Havet vid fyren i Den Helder

Fyren Lange Jaap utanför Den Helder med ön Texel i bakgrunden.

Fyren Lange Jaap i Den Helder

Som synes ligger fyren innanför den skyddande vallen. Fyren ligger för övrigt i ett av de mest befästa områdena i Holland. Men det är en helt annan och mycket spännande historia.

 

Tillbakavägen

Passerande försvarsanläggningen Fort Kijkduin i Den Helden följer vi cykelvägen i riktning mot knutpunkt 2 genom flera dynområden med låga växter. Dags att närma sig blomfälten. Dofterna blir allt mäktigare vid varje vindpust. Ännu ser vi inte fälten, däremot nyponbuskar med några skrumpna nypon. Och se, vid en liten fågelsjön en rörhöna med viggar simmande bredvid. Det är så fridfullt, men det distraherar oss bara en liten stund. Ännu ett torn, ett högt torn, går att bestiga och högst upp är vyerna över fälten helt öppna. Kan det bli bättre?

Snart.

Utsikt från utsiktstorn

Torn med utsikt över tulpanfält i fjärran. Dit ska vi!

 

Skedstork!

Vi har blivit otåliga. Sett de väldiga tulpanfälten på håll och ska dit. Förbi skogsdungar, frodiga gräsfält med enstaka blommor, kanaler överallt och en sjö. Överallt fåglar. Tulpanfälten närmar sig för varje steg. Ett gömsle vettande mot en mängd måsfåglar, vitkindade gäss, sothöns, ejdrar. Jag vill raska vidare, men Kerstin får syn på en skedstork. Den står i vattenbrynet och rengör dess vita fjäderdräkt med den skedliknande näbben. En skedstork! Som vi har letat efter en skedstork och här står den och pysslar om sig till synes ogenerad av vår närvaro. Vi kan inte bara skynda vidare.

Skedstork

Men vad har vi här? Äntligen en skedstork!

 

Tulpanfrossa

Vi skyndar vidare och nu möts vi av ett väldigt tulpanfält böljande i vinden på andra sidan kanalen. Vår strandremsa är omgiven av kanaler och färgsprakande tulpanfält. En gråhäger landar en bit bort. Så ståtlig hals den har! En falk ryttlar en bit bort. Luften är mättad av doftande hyacinter. Tiden borde stanna till här.

Cyklist bland tulpanfält

Framme vid härligheten!

Tulpanfält och kanal

Tulpaner. Tulpaner. Tulpaner.

Gråhäger i hyacintfält

Ännu en överraskning: gråhäger på ovanligt nära håll bland hyacinterna.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Julianadorp aan Zee

Längd: Cirka 18,5kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: Cirka 5 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Tips1: Det går enkelt att korta vandringen för den som exempelvis bara vill se tulpanfälten. Det finns gott om såväl vandrings- och cykelvägar i hela området.

Tips2: Passa gärna på och gör den här vandringen när tulpanfälten blommar i april. Den exakta tiden varierar förstås lite från år till år. Men eftersom det odlas många olika sorter pågår blomningen under flera veckor.

Tulpantips: Vi gjorde vandringen den 15 april 2019. Då stod många tulpanfält i full blom. Exakt när tulpanfälten blommar som mest varierar en del mellan åren beroende på vädret under vinter och vår. Före tulpanerna blommar fält med krokus, narcisser och  hyacinter.

Läs mer: Läs gärna om vår vandring vid tulpanfälten i Bollenstreek.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.