Blomstervandring i Bollenstreek

Tulpaner

Tulpaner så långt ögat når. Det är en av sakerna som Bollenstreek är vida känt för.

 

Bollenstreek är vida känd för två saker: färgsprakande tulpanfält så långt ögat når under våren och unikt dynlandskap. Vi kombinerar båda till en välgörande vårlig vandring.

Bered dig på en lika härlig som lättillgänglig vandring på ett rätt enkelt underlag och knappt några höjdskillnader. Vi ställer bilen inte långt från Noordwijk mitt i Bollenstreek – Blomsterlöksregionen på svenska. Det finns två anledningar till varför lökblomster trivs så bra i detta kustområde mellan städerna Haarlem och Leiden. Milt klimat och kalkrik jord.

 

Dynlandskap

Rätt snabbt hamnar vi i ett grönskande dynlandskap och går genom sand mot Noordwijk. Stigen flankeras av buskar och relativt kortväxta lövträd. Men det är knappast någon vildmark, här och var skymtas trevliga radhuskvarter med blommande trädgårdar och kanaler.

Skog i sanddynerna

Grönskande dynlandskap.

Sanddyner

Lite mer sand.

I tätortens utkant väntar ett böljande tulpanfält på oss med ett färgsprakande fyrverkeri som tar andan ur oss. Det är bättre än vi kunnat föreställa oss hemma i köket när vi planerade turen. Bakom en vindskyddande vall hittar vi ett litet vattenfyllt dike med ett par sothöns under den nådiga vårsolen. Med andra ord, ett perfekt ställe för picknick med utsikt över tulpanfältet.

Picknickvid tulpanfält

Picknick vid tulpanfält i kanten av Noordwijk. Kan det bli mer pittoreskt?

 

Stilig park

Blomvandringen fortsätter längs en cykelväg och snart gör vi ett fynd: Upplands landsskapsblomma, kungsängslilja! Härnäst hamnar vi i kvarteret där de besuttna från de närliggande städerna Haarlem och Leiden historiskt haft sina pråliga sommarhus. Husen finns kvar, och de är ståtliga. Och på bekvämt avstånd till husen ligger den fina och exemplariskt skötta parken Nieuw Leeuwenhorst med gamla stiliga bokar, enstaka björkar och kastanjer. Några träbroar fulländar den pittoreska inramningen.

Hus utanför Noordwijk

Stiliga hus med vasstak strax utanför Noordwijk.

Park

Stillsamma parken Nieuw Leeuwenhorst. Här kan man sitta på en bänk och tänka långa tankar.

 

Ännu fler tulpanfält

Nu kommer vi till nästa överdådiga tulpanfält och här är vi inte helt ensamma. Inträdet är gratis, men i övrigt är kommersen i full gång. Folk vill gärna åka tulpanbåt och köpa tulpanlökar. Vi nöjer med att titta och lukta på blommorna som tjuren Ferdinand. Hyacintens doft är förförisk.

Tulpandfält

Tulpanfrossa.

Vägen går sedan genom välmående kvarter med villor och häststigar. I någons villaträdgård vid en kanal har ett par svanar trivts så väl att de byggt ett bo. Honan ruvar på ägget, vi ser det när svanen rör sig. Nåde den som nalkas boet! Klokt nog går vi raka vägen till bilen och passerar inte mindre än fyra-fem ställen med tulpanförsäljning på vägen. Inte bara turister älskar tulpaner, holländarna tycks vara minst lika förtjusta i denna storsäljande turistmagnet.

Det är kanske något med tulpaners bjärta färger som är välgörande, eller så är det den friska havsluften. I vilket fall har denna vandring varit välgörande.

Svanar i villaträdgård.

Här bor svanen. Rätt schyst hus, eller hur?


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringsplatsen Duindamseslag, Randweg 25, en bit utanför Noordwijk.

Längd: Cirka 14 kilometer
Höjdskillnader: Små
Tid: Knappt 4 timmar.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Tulpantips: Vi gjorde vandringen den 13 april 2019. Då stod många tulpanfält i full blom. Exakt när tulpanfälten blommar som mest varierar en del mellan åren beroende på vädret under vinter och vår. Före tulpanerna blommar fälten med krokus, narcisser och  hyacinter.

Läs mer: Läs gärna om vår vandring bland tulpaner runt Julianadorp.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.