Vandra i tulpanfält med holländarna

I tulpanfältet

Tulpaner är glädje. I dag blir det en rejäl tulpanfrossa på tulpanfält som normalt är stängda för allmänheten.

 

Tulpaner är glädje så det är lätt att känna sig lycklig vandrande mitt bland blommande tulpanfält. Tillsammans med trevliga holländare blir det en härlig folkfest. Det är exakt vad den organsierade vandringen “Bloeiend Zijpe hike” står för.

Tulpanfält är för det mesta bara till för att beundra på håll. Ibland får man gå in och stå i kanten, men inte vandra genom tulpanfält. En gång om året öppnar dock odlarna i Nordholland sina fält för allmänheten. Runt 4 000 personer, främst holländare, vallfärdar dit denna dag och vandrar tillsammans. I år är det 14:e året i rad.

 

Varför gör ni det?

Frågan är ställd till fotografen Marion Verwindt, som är med och organiserar denna vandring tillsammans med 200 frivilliga i samarbete med fem organisationer. Allt utan vinstintresse och med låg anmälningsavgift.
– Vi öppnar upp 50 gårdar och deras fält och bygger tillfälliga broar över kanaler, eftersom vi vill att alla människor ska kunna se tulpanerna! Vi vill visa upp denna okända sida av Holland. Här är det mycket större än Keukenhof, och många av Keukenhofs tulpaner stammar härifrån, säger hon.

Vandrare på fälten

Delad glädje är dubbel glädje under Bloeiend Zijpe hike.

 

Dålig start

I år (2019) har man bestämt datum för vandringen till den 5:e maj. Tyvärr har det varit soligt, torrt och varmt så tulpanerna har blommat i expressfart. Tulpanodlingen handlar främst om lökarna och lökarna behöver näring. När tulpanerna blommar klipps därför blommorna av så att lökarna ska växa ordentligt. Ska vi nu vandra i timmar längs gröna fält utan att kunna se en enda glad tulpan? Det är ju tulpanblommorna som skänker glädjen!

Ändå bestämmer vi oss för att vara med. Visserligen är vi tidiga på morgonen, men långt ifrån ensamma. En jämn ström av människor vallfärdar till starttältet. Vi väljer en sträcka på 15 kilometer och fäster den gula vimpeln vi har fått på ryggsäcken. Nu är det bara att knalla på.

Startstationen. Nu börjar det roliga.

 

Folkfest

Redan efter några minuter kommer vi i samspråk med en annan vandrare. Denna trevliga holländare heter Anne Marie. Också hon bär ryggsäck och hon fyllde 70 år förra veckan. Grattis i efterskott, Anne Marie!

Hon har färdats hit med tåg från hemmet i Sydholland. Natten tillbringade hon på en holländsk variant av bed & breakfast, “vrienden op de fiets”. För runt 250 kronor natten får man tak över huvudet och frukost hos privatpersoner runtom i Holland (medlemskap 15 euro per år).
– Jag kom hit speciellt för att uppleva tulpaner i tulpanfält. Mina vänner har rekommenderat den här vandringen så nu är jag här. Jag gillar natur och tulpaner, alla sorters tulpaner, säger hon.

Tulpanfälten bredvid är gröna. Tulpanernas blommor ligger i en lång rad mellan fälten, bortskurna av maskin. Men Anne Marie är inte besviken. Hon fick möjlighet att avboka, men ville ändå vara med. För stämningens skull!

Grönt tulpanfält där blommorna klippts av.

Här ser ni att tulpanernas blommor klippts av för lökarna ska växa till sig.

Även en avklippt blomma kan vara en ögonfägnad.

Hon har rätt. Det är något särskilt när så många trevliga holländare går på rad och hälsar glatt på varandra i en omgivning som annars är tillbommad för allmänheten. De gröna tulpanfälten är omslutna av kanaler och diken. I diket bredvid simmar en gräsand med gulliga små ungar i kölvattnet. Vilka sötingar!

Nu går vi på en tillfällig bro över en kanal och på andra sidan bron väntar en överraskning: pärlhyacinter som blommar! Här och var återkommer några rader med blommande tulpaner. Tänk att man kan bli så glad även av små tulpanfält! Här långa rader med klarröda tulpaner och där ett stor fält med lila tulpaner! Anne Marie verkar vara nöjd.

Fotograf vid blommande tulpanfält.

Anne Marie fotograferar ett av de blommande fälten.

Blommande tulpanfält och vindkraftverk.

Tulpanglädje!

 

Festen fortsätter

Nu är vi framme vid en kontrollstation där vi stämplar vårt deltagarkort. Vandringsdagen till ära har hallen för sortering av tulpanlökar ömsat skinn till en samlingslokal. Här kan vandrarna ta igen sig på en bänk, köpa kaffe och kaka billigt och lyssna på levande musik från gitarr och piano. Stämningen är hög och folk knyter nya kontakter.

Kontrollstation. Eyal får en stämpel till.

 

Väderkvarn med 400 år på nacken

Vi har sett många väderkvarnar under våra upptäcktsfärder i Holland, men inte varit inne i en enda. Nu närmar vi oss en ståtlig väderkvarn anno 1657.

Får vi gå upp och titta? En sympatisk herre svarar direkt ja och erbjuder sig att guida oss runt. Han heter Ed Neef. Varmt tack, Ed!

En anrik väderkvarn.

Ed berättar att väderkvarnen var i drift fram till 1950, med uppgift att reglera vattennivån i kanalerna för att förhindra att åkrarna skulle översvämmas. Efter 1950 tog automatiserade pumpar över denna viktiga uppgift. Pumparna är inte alls lika ståtliga som väderkvarnar, men de är väsentligt billigare. Men Ed Neef och andra väderkvarns-entusiaster jobbar ideellt för att underhålla kvarnen så att den kan tas i bruk vid behov.
– Att underhålla en väderkvarn är dyrt. Det kostar runt 100 000 euro om året. Men det känns viktigt att göra det. Väderkvarnen är ett stycke historia, den är över 400 år gammalt. Holland är ju för många besökare väderkvarnar, kanaler, tulpaner och ost, säger Ed Neef.

En del spänstighet fordras för att ta sig uppför stegen i väderkvarnen. Högst upp märks vinden, det är inte helt vindtätt. Och det är nog bra det, eftersom här kan väderkvarnens så att säga vindfångare manuellt ställs om dit vinden blåser. Allt för att kunna ta vara på vindkraften.

Eldsjälen Ed Neef berättar om hur väderkvarnen fungerar uppe i väderkvarnen.

 

Färgglatt crescendo

Utanför väderkvarnen spelar fyra damer dragspel, och verkar har det gemytligt tillsammans. Men vi har flera kilometer till att vandra. Och överraskas av flera blommande tulpanfält. I ett par fält tycks ha odlats senblommande sorter så vi får även uppleva tulpanknoppar som nyligen öppnats.

Väl framme i mål efter 15 kilometer och härlig tid avslutas vandringen framåtblickande: inget diplom att hänga på väggen, men två påsar med liljelökar att sätta i marken.

Blommande tulpanfält

Härlig avslutning på vandringen.


Vandringsfakta

Vad: Vandring i tulpanfälten. En dag per år öppnas tulpanfälten i området runt Sint Maartenszee, Petten och Callantsoog upp för allmänheten. Det sker i form av organiserad vandring där du kan välja olika distanser från 7,5 till 30 kilometer. Finns två olika startpunkter för vandringen.

Arrangör: Bloeiend Zijpe som också arrangerar flera tulpanrelaterade aktiviteter under tulpanblomningsperioden.

Pris: Att delta i vandringen kostar 7,50 euro om man anmäler sig i förväg, 9,00 euro utan föranmälan.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. Anne Marie skriver:

  Thanks for the mail, link, pictures. Well done. Greetinhs, Anne Marie.

 2. Sara skriver:

  Åh så otroligt vackert med tulpanerna!! Vill också dit en dag för att se tulpanblomningen!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Ett besök i Holland under tulpanblomningen kan varmt rekommenderas. Kanske kommer vi dit på en gemensam upptäcktsfärd någon gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.