Dynvandring till Bergens flådigaste villor

Rejäla villor i Bergen

En av vandringens tre höjdpunkter, spännande hus i de välmående villakvarteren i Bergen.

 

Denna vandring kombinerar tre goda ting. Vidsträckt och lättgånget dynlandskap, strandliv och Hollands flådigaste villor. Det blir en upptäcktsfärd med många små överraskningar.

Vi är på väg omgivna av lövträd som lönn, ek och bok och märker att holländarna är ett cyklande folk. Cyklisterna tar aldrig slut denna helgdag och folk cyklar i alla åldrar. Som svensk är man lite förvånad över att det inte verkar råda något hjälmtvång i Holland. Knappt någon har hjälm – utom möjligen tyskar. Snart står vi förbluffade igen: en skidbacke – av plast.

Skidbacke utanför Bergen

En av vandringens små överraskningar: en skidbacke i plast mitt i skogen.

 

Noordhollands duinreservaat

Direkt vid ingången en liten överraskning: en biljettautomat. Vi betalar inträde (1,80 euro per person år 2019) och går in. Fjolårets ekollon ligger vid sidan av vägen. Vad är det vi ser? Vid sidan av de vanliga brunaktiga ekollonen sticker några ekollon ut. De är röda och verkar just grott och vuxit fast i marken! Sådant tycker vi naturnördar är spännande. Sådant är det dock svårt att hinna med om man avser pricka av hela Holland på tre dagar.

Biljettautomat

Eyal löser ett dagskort till Noordhollands duinreservaat.

Groende ekollon

En ny ek på gång. Ett ekollon som grott.

 

Vattenverket

Vi har nu gått i dynlandskapet i nästan en timme. Lyssnat på och njutit av oupphörligt fågelkvitter, vi har sett stigen bölja fram genom ljung, taniga björkar med nya gröna löv och ännu kala ekar denna dag i slutet av april. Här och var piggar blommor som maskros och ginst upp. Några små, närmast intorkade dammar. Ändå har vi inte förstått att vi i praktiken går genom ett vattenverk.

Inte förrän man skriver det oss på näsan hajar vi till: vad har vattenverkets anläggning inne i dynlandskapet här att göra?

Vi googlar så det står härliga till och inser: vattenverket äger det här området. För här renas vattnet från Hollands största sjö IJsselmeer på äldre beprövat sätt – genom sand.

Vandrare i dynerna utanför Bergen

Längs stigen i sanddynerna.

 

Havsnära

Stigen smalnar av och vi går på den tillplattade sanden omgivna av ekar, rejäl ljung och några enstaka tallar. Vi är ensamma och naturen är så kompakt att vi för ett flyktigt ögonblick kan inbilla oss finnas i vildmarken. Men det är tätbefolkade Holland så snart skymtar människor och ännu fler. Men det är Holland så det är små höjdskillnader där vi kan lunka på i meditativ takt utan större ansträngning. Så snart vi lämnar tallskogen skönjer vi sandkullarna och förnimmer ljumma vindar. Nordsjön är nära.

 

Bergen aan Zee

Denna helg tycks alla vallfärda till den trendiga badorten Bergen aan Zee. Parkeringarna omkring de stiliga strandvillorna är proppfulla och cyklar står parkerade i någon kilometer utmed ingången till stranden. Solkrämsluktande semesterfirare strömmar mot stranden. Vi följer strömmen och hamnar på en av de bredaste och längsta sandstränder vi har besökt. En finkornig sandstrand som är skön att pulsa i. Vattnet i den knappt decimeterdjupa lagunen före havet är lika varmt som i badkaret. Nu tar vi ut svängarna rejält och badar fötterna i Nordsjön. Skönt svalkande för fötterna. Och förvånandsvärt badbart för att vara i april.

Stranden i Bergen i april

Strövtåg längs stranden i Bergen aan Zee en dag i april. Även detta är Holland.

Badar fötterna i Nordsjön

Eyal svalkar fötterna i Nordsjön. Kolla pojken på håll – har han skaffat sig en ny idol månne?

 

Hollands flådigaste villor

Nu lämnar vi stranden och passerar Bergen am Zees välbesökta uteserveringar, och burgna strandbostäder. Kontrasten mot folktäta stranden och lugnet i dynerna, med taniga ekar och gröna löv, är slående. Snart måste vi göra oss redo för nästa kontrast. Vi lämnar dynerna och hamnar i ett av Hollands mest prestigefulla rikemanskvarter.

Alle i Bergen

Allén mellan villorna i Bergen.

Hus i Bergen

Ytterligare ett arkitektoniskt mästerverk.

Den dubbelallé vi går utmed består av bok (på sina håll med murgröna), tall och ek. I buskarna blommar ramslöken vitt. Husen som skymtar i stora trädgårdar bakom grindar och häckar är ståtliga, imponerande, traditionella, stora, arkitektoniskt spännande. Priserna sägs höra till Hollands dyraste efter Amsterdam. Det är kanske för pråligt, men parken med kanal mitt i är lummig och rogivande.

Vi har lämnat rikemanskvarteren i Bergen och går i dynernas utkant omslutna av blandskog där enstaka resliga tallar sticker ut. Vi har sand under fötterna och fågelkvitter i öronen. Nu är det slut på överraskningarna, vi är framme vid bilen. Ännu en vanlig dag på jobbet har flytt.

Bokskog och vatten i park i Bergen

En stilla park i rikemanskvarteren.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringsplatsen vid ingången till Noordholland duinreservaat på gatan Breelaan i kanten av Bergen.

Längd: Drygt 17 kilometer
Höjdmeter: +/- drygt 75 meter
Tid: Cirka 4,5 timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att tiderna inte stämmer.

Obs: För att vandra i Noordhollands Duinreservaat ska man betala för ett dagskort. Köps i automat vid någon av ingångarna och kostar 1,80 euro per person.

Tips1: Vi följde till största delen en välmarkerad vandringsslinga (orange trianglar). Vi gjorde dock en avstickare ner till stranden i Bergen aan Zee och tog dessutom en omväg för att se en del av husen inne i Bergen.

Markering

Lägg märke till den lilla orange pilen, det är den markeringen du ska följa.

Tips2: Noordhollands duinreservaat är fyllt av vandrings- och cykelvägar så det är enkelt att göra kortare eller längre vandringar i området.

Tips3: Passa på och titta på spännande arkitektur. I Bergen finns vid Park Meerwijk ett antal villor med arkitektur i den så kallade Amsterdam-skolan.

En av villorna i Bergen i Amsterdam-skolans arkitektur.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.