Rundvandring mellan äldre holländska städer

Medemblik

Många trevliga kvarter under vandringen mellan de gamla små städerna Opperdoes och Medemblik. Många hus ligger direkt vid en kanal, som här i Medemblik.

 

Denna vandring bjuder både på kultur och natur. Vi får en inblick i två rätt olika äldre och mycket sevärda holländska städer – Opperdoes och Medemblik. Men utöver väderkvarn, gulliga hus med kanaler och små broar över till tomten upplever vi den holländska landsbygden och västra Europas största sjö, IJsselmeer.

Just invid insjön IJsselmeer inleds vandringen, med färggranna kitesurfare i sjöns långgrunda vatten vid Vooroever Droge Wijmers. Vi rör oss inåt land, mot staden Opperdoes – omtalad även för sina fina potatisar. Går genom lantligt landskap och möter flera familjer med sina ungar i rad utmed kanalen – andfamiljer. Här och var ligger välpolerade träbåtar. En bit bort skymtar äldre hus med vasstak. Tulpanfälten på vår andra sida bildar närmast oändliga färgmattor i vandringens vardagsrum.

Kitesurfare vid IJsselmeer

Gott om kitesurfare denna blåsiga dag vid sjön IJsselmeer.

Tulpanfält utanför Medemblik

Tulpanfälten vattnas för fullt.

 

Opperdoezer Ronde

Vi har lämnat samhället bakom oss och går längs en mindre bilväg utmed kanaler, som Holland tycks ha oändligt mängd av. Flera rörhönor rör sig i kanalen medan betande svartvita kor rör sig på de frodiga fälten. Snart nalkas vi fält med potatisodling, Opperdoes stolthet. Vid en gård med gårdsförsäljning står det vad potatissorten heter: Opperdoezer Ronde.

Skylt för försäljning av Oppendoezer ronde.

Det vattnas i munnen vid skylten om de småberömda potatisarna Opperdoezer ronde.

På väg mot Opperdoes

Lantliga omgivningar under vandringen mellan städerna.

 

Opperdoes

Nu går vi in i Opperdoes. Första intrycket är en lugn och exemplariskt välskött gullig småstad. Småhus med prunkande trädgårdar längs kanaler. Somliga hus har broar över kanalen som enda länk till infarten. Tegelhus i stans gamla del har utsmyckade fronter i trä på sina håll. Något hus har holländska träskor hängande på väggen. En verkligen mysig stad!

Opperdoes

Välskötta trädgårdar med blommande träd i mysiga Opperdoes.

 

Medemblik

Cykelvägen till Medemblik som vi följer går genom ett lantligt landskap med kanal och odlingsfält. När vi är framme vid en ståtlig väderkvarn är vi i utkanten av Medebliks gamla stad. Kvarnen är anno 1695 och renoverades 1989. Redan nu märks att Medemblik är en större stad med alla gator och hus. Men vi går inte in längs gatorna, utan från väderkvarnen går vi upp på vallen för att komma närmare sjön IJsselmeer. Den känns stor som ett hav. I hamnen ligger stora träbåtar. Även här märks att Medemblik inte är så pyttig. Förutom långa rader med äldre tegelhus finns många butiker, restauranger och uteserveringar.

Väderkvarn i kanten av Medemblik

Medembliks ståtliga väderkvarn.

Medemblik station

Det går åka att ångtång i Medemblik.

 

Charmiga bakgator

Om man söker än charmigare gator kan man lämna huvudgatan och ta någon bakgata på måfå. Det gör vi och hittar äldre, välskötta tegelhus intill små kanaler och dito båtar. Mysigt.

Bostadshus vid kanal i Medemblik

Medembliks nyare kvarter är också trevliga.

Ut från stan går vi förbi nyare och ytterst trevliga bostadskvarter med hus med egen kajplats för båten i kanalen intill. Eller ett ”helt ordinärt villaområde i Holland” med egna terrasser mot en liten damm och en park. Oerhört idylliskt.

Vi lämnar detta urbana grönområde och går över vallen på sjösidan. Sjön är alldeles nära vår stig. Nu har vi mycket vatten runt oss, sjön på ena sidan och en damm på den andra. Det vimlar av allsköns sjöfåglar på marken, i luften och i vattnet. En påminnelse om hur mycket Holland är präglat av just vatten.

Gäss

Fågeldamm på tillbakavägen.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringsplatsen vid Vooroever Droge Wijmers utanför Medemblik

Längd: Cirka 14 kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: Cirka 3,5 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.

Tips1: Vår vandring passerar främst i kanten på Medemblik. Ta dig gärna tid att ta en mer ordentlig tur genom staden.

Tips2: Passa på att besöka den pittoreska byn Twisk när du ändå är i närheten, bara någon kilometer från Opperdoes.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.