Rundvandring i De Cocksdorp

Får och Vadehavet utanför De Cocksdorp

Det här är Texel i ett nötskal. Vadehavet, vallar och betande får.

 

Norra delen av ön Texel är bland de mest fågelrika. Nu ska vi på en rundvandring utanför byn De Cocksdorp för att bekanta oss med den omväxlande omgivningen som fåglarna uppskattar så mycket.

Vi går genom byns lindallé och beundrar en silkeshäger i en fågelsjö. Ännu i tätortens utkant passeras en skogsdunge. Efter en träbro stöter vi på en vadare med en lång näbb och rostbrun hals. En rödspov, Nederländernas nationalfågel. Utmed ett grönt fält med gräs spejar vi över det platta landskapet och upptäckter några kaniner som förser sig ur naturens skafferi. Gäss går in för landning.

Som så ofta i Holland traskar vi ett par meter under havsnivån och just här brukar stövlar rekommenderas. Men vid vårt besök har det varit torrt i flera dagar och vi klarar oss med våra låga vandringsskor. Lärkor sjunger i skyn medan ett par gravänder landar i vattendraget bredvid. Plask!

Lindallé i De Cocksdorp

Lindallé vid byn De Cocksdorp.

Rödspov

Nederländernas nationalfågel: rödspov.

 

På lerig havsbotten

Efter ännu en träbro tar vi en extratur till vallen för att känna på Vadehavet. I sluttningen välkomnas vi av betande får och små lamm och bestämmer oss för att gå ner för vallen ända ner till havet. Det är ebb så vi tassar på den leriga havsbotten. Men vi är definitivt inte de första besökarna efter floden. Spår bland det väldiga överflödet av snäckor på leran tyder på en mängd fåglar, antagligen måsfåglar.

Bortsett från fåglar är vi ensamma på havsbotten. Det känns exklusivt på något sätt. En vadare flyger ovanför och ljudar högt. En snigel kryper fram i snigelfart bredvid. Ett par gravänder förser sig ur lerans smörgåsbord. Vi lämnar dem i fred, tar oss över vallen och genom byn tillbaka startpunkten.

På botten av Vadehavet under ebb

På botten av Vadehavet.

Snigelfart

Ett fynd på havsbotten, en snigel. Ser ni snigelspåren?


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringsplatsen på Molenlaan i De Cocksdorp.

Längd: Cirka 5 kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid: Cirka 1,5  timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Vandringen är markerad med gula fyrkanter med en vandrare i svart och kallas Dorpzicht på de informationsskyltar som finns. Vi avvek från den markerade vandringen på slutet och gick ned till stranden för en kort promenad på havsbotten eftersom det var ebb.

Läs mer: Läs om våra andra vandringar i Holland.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.