Vandring i nationalparken vid fyren på Texel

Fyren på Texel

Fyren på Texel tronar över den oändliga sandstranden.

 

Holländska ön Texel är en paradisö för naturälskare. Under vår rundvandring letar vi desperat efter sälar och utforskar den omväxlande naturen i Texels nationalpark. Vi passar dessutom på att tas oss upp i fyrtornet för att spana efter sälar.

Suget efter att se sälar drar oss mot den flera hundra meter breda stranden vid fyren. Men sälarna tycks vara sällsamt sällsynta denna vårmorgon. Hur ihärdigt vi än bligar åt havet i förväntan om ett uppdykande sälhuvud så fångar vi bara måsar på våra näthinnor. Måsarna låter och flyger högt i skyn. Med måsskri i öronen går vi inåt land vid en pinne märkt med nummer 30. Uppför sanddyner och vi är inne i nationalparkens sanddyner.

Sanddyner vid Nordsjön.

På väg genom sanddynerna.

 

Nytt försök

Nu går vi i dynerna flankerade av gräs och låga växter fram till en utsiktsplats. Området är fantastiskt att vistas i för naturälskare och ett kalas för fågelintresserade, men när vi kollar mot stranden får vi in en rätt udda fågel i kikaren: en kitebuggy. Det blir inte alltid som man har tänkt sig i livet.

Från utsiktsplatsen går vi tillbaka mot den till synes oändliga sandstranden. Vid nästa tillåtna stig går vi återigen mot dynerna. Mitt på stigen vid en bil står Christian. Av bilen att döma jobbar han för nationalparken. Vi talar om Sveriges vildmarker, där han har varit tre gånger och vandrat. Och om hur Holland lyckats tämja naturen. Men det finns ett lyckligt misslyckande, framhåller han: De Slufter. Åk dit medan ni är på Texel. Ni måste. Där får naturen råda.

Kitebuggy på stranden vid fyren på Texel

En överraskning på stranden. Kitebuggy i full fart.

 

Sälar tack och adjö

Vi lovar att åka dit och undrar bara om han har sett några sälar på sistone. Svaret är nedslående. Vi har gått så långt på stranden att vi lämnat Vadehavets långgrunda vatten vid fyren där sälarna kan hålla till. Härute är det Nordsjön. Alltså tack och adjö till drömmen om sälar, i varje fall för tillfället.

Bland sanddyner på norra Texel.

Böljande sanddyner.

 

Överraskningar på vägen

Vandringen fortsätter genom böljande sanddyner med ett väldigt mattgrönt täcke av låga buskar. En outsägligt vacker, skirt blommande buske – äpple? – sticker ut. En ormvråk spanar över en sjö med en måskoloni och några gravänder. Ett par strandskator i vattenbrynet. Texelfår och lamm betar i buskarna och får i sig havssälta den naturliga vägen, vilket ger det omtalade Texellammet dess speciella smak. En tornfalk ryttlar ovanför och alldeles intill oss sticker ett rött  fasanhuvud ut ur busken. Man kan tappa andan för mindre. Fasanen tittar till synes nyfiket på oss och snart ansluter även den brunaktiga fasanhonan och betraktar oss besökare storögt. Snacka om omvända roller!

Fasantupp.

En färggrann överraskning. En fasantupp.

 

Fågelfrossa

Är du inte fågelintresserad så kan du med fördel spara fem sekunder genom att hoppa över detta avsnitt. Luften är mättad av fåglar. Vi nalkas en måskoloni och en mängd fåglar kommer i vår väg. Ett par grågäss, en buskskvätta gungar som en vindflöjel på en gren. En hämpling med rosafärgat bröst vilar på en buske – det måste vara en av de vackraste fåglar jag sett på sistone. Framme vid ett vindskydd och utkiksplats mot en liten damm siktas strandskator, gravänder, grågäss, och prutgås.

Nu är fågelfrossan slut. Denna sagolika rundvandring likaså.

Hämpling

Denna rara pippi är en hämpling.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringsplatsen vid fyren på Texel, strax utanför byn De Cocksdorp.

Längd: 7 kilometer
Höjdskillnader: Små
Tid: Cirka 2 timmar.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.


Besök i fyren

I desperat jakt efter skymten av en säl beger vi oss till Texels högsta utsiktspunkt: fyren. Som så ofta i livet det blir inte som man har tänkt sig, utan mycket bättre. Bara man håller sina sinnen öppna.

Som sig bör längst ut på en udde blåser det snålt på väg upp mot fyren på den fascinerande holländska ön Texel. Ön har inte bara omväxlande natur som lockar miljoner flyttfåglar varje år och ett hav med en havsbotten som är Unesco världsnaturarv. Ön och inte minst fyren har även en gastkramande krigshistoria på grund av dess militärstrategiska läge för sjöfarten i regionen. Men det är inte därför som vi beger oss till fyren förstås. Vi vill sikta sälar, åtminstone en. Så vi äntrar den 34,7 meter höga fyren.

 

Många trappor

153 trappsteg senare har vi bästa möjliga överblick över Vadehavet och Nordsjön. Härifrån är det bara 22 mil till England och 400 mil till Nordpolen. Med kikaren spejar vi över havet och ser skarvar dyka efter föda i vattenbrynet. En kitesurfare svävar på vågorna. Men vad är de svarta prickarna på den smala landtungan av sand på närmaste ön Vlieland mittemot? Är det sälar så är lyckan gjord. Nej, säger Kerstin efter en stund med kikaren. Sälar kan inte flyga.

Person i fyrtorn.

Eyal spejar över Nordsjön och Vadehavet på jakt efter säl. Grannön Vlieland skymtar på håll.

Utsikt över Texel från fyren.

Utsikt över Texel från fyren.

 

Två fyrar till priset av en

Uppdraget har alltså misslyckats – och därmed är kusten fri för att ägna sig åt själva fyren. Fel, fel, fel. För vid en närmare granskning visar det sig att fyren består av två fyrar. En gammal, som delvis förstördes av tyskarna under andra världskriget, och en nyare, högre och större, som inhyser den gamla fyren. Vi går i en smal gång mellan båda fyrar och hittar snart hålen i väggen (i väggen av den gamla fyren) efter de tyska skotten mot georgiska krigsfångar som förskansade sig i fyren undan tyskarna under andra världskriget.

Skotthål i fyrens vägg.

Skotthålen i fyrens vägg påminner om dramatiken under andra världskriget.

 

Fyren nödvändig

Vi kastar en blick på en karta och förstår med ens varför fyren byggdes. Hundratals skepp har förlist i de långgrunda vattnen med förrädiska undervattenströmmar runt Texel.

Vid utgången stannar jag för en pratstund vid biljettdisken och undrar jag vart sälarna har tagit vägen. Receptionisten erbjuder en viss tröst:
– Oroa dig inte, här finns det massor av sälar. Men de ligger inte på stranden för att de är rädda, säger hon.

Rädda för vem?
– För dig! För att se dem måste du vara på stranden och kolla när de sticker upp huvudet ur vattnet.


Fakta

Var: Fyren på Texel ligger på norra delen av ön en bit utanför byn De Cooksdorp

Öppettider: 10-17 alla dagar större delen av året, tre dagar i veckan under vintermånaderna.

Inträde: 4,50 euro

Mer information: Finns på fyrens hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.