Vandra från Mölle till Kullens fyr på spektakulära Kullaberg

Häng med på en vandring som kan skapa minne för livet. Vid spektakulära Kullaberg möter Kattegatt Öresund.

 

Denna omtyckta rundvandring från Mölle till Kullens fyr har alla förutsättningar för att bli ett minne för livet. Här tar du dig genom Kullabergs dramatiska natur, med vidöppna vyer över hav och dramatiska stenformationer på sina håll. Sällan smakar fikat så gott som på en sten i dessa omgivningar.

 

Mölle

Rundturen startas i Mölle, antingen vid hamnen eller stora parkeringen vid kapellet. Därifrån följer du Skåneledens orangea markeringar i riktning mot Kullens fyr. Alltså, väl i hamnen är det bara att följa gatan längs havet i riktning mot badet Solviken.

Efter badet fortsätter stigen längs havet. Havet och en stenstrand. Havet och klippor. Vågspelet pågår mest hela tiden. Skarvar och trutar flyger, landar eller tar igen sig på en klippa nära dig. Om du ändå förmår slita dig från skådespelen och vänder blicken inåt land mot kullen, kan du se ekar och rovfåglar. Med riklig flax kan du skymta Kullabergs mest exklusiva, och världens snabbaste, rovfågel: pilgrimsfalken.

Vandringen börjar vid hamnen i Mölle. Lätt att bli på gott humör redan i starten.

Stenstranden på vägen.

Havsutsikt mest hela tiden.

Håll ögonen efter denna snabbflygande fågel – pilgrimsfalken.

 

“Synden i Mölle” i Ransvik

Fortare än kvickt är du i Ransvik. Här begicks “synden i Mölle” medelst gemensamhetsbad vid sekelskiftet 1900. Vi kan förtälja att vattnet brukar vara badbart med nöje in i september. Eller så slår du dig ner för ett syndigt gott bakverk på Ransviks havsveranda

Turen fortsätter uppåt och den havsnära sträckan byts ut mot en skog och ett allt hårdare bultande hjärta. Så småningom får du ännu en anledning att kippa efter andan. Panoramat. Det kommer mera.

Eyal tar sig ett svalkande septemberbad i Ransvik. Vad pigg han ser ut, eller hur?

Så glad kan man bli av vidsträckta havsutsikter.

 

Kullens fyr

Landskapet växlar till öppna betesmarker med får och kor varvat med kortare avsnitt med gles skog. Snart får du en anledning att hämta andan: utsikt över Skälderviken, en av Sveriges vackrast belägna golfbanor och delar av Kullaberg.

Så småningom avtecknar sig Kullabergs mest omtalade landmärke. Kullens fyr.

Snart är du där och kan beundra den storslagna naturen längst ut på Kullaberg. Här kan du ta in havet och se var Kattegatt möter Öresund. Du kan även avlägga ett besök i naturum.

Vi närmar oss Kullens fyr.

Kullens fyr och naturum.

 

Paradishamn

Om det är ditt enda besök på Kullaberg, ta gärna en avstickare ner mot havet till Paradishamn och Lilla fyren. Vid Lilla fyren kan du höra havet flämta och spana efter spännande djur. Härifrån har vi siktat sälar, tumlare och havsfåglar, däribland ejder och havssulor.

Den lilla fyren med den stora havskänslan.

Här trivs ejdrarna, i varje fall under vinterhalvåret.

Paradisiska Paradishamn.

 

Judasöron

Fortsätt på Skåneleden i riktning mot Arild, vilket sammanfaller helt med den blåmarkerade leden på Kullaberg. Här slår det vidöppna landskapet om till skog. Välmående levande träd sida vid sida med en hel del björnbärssnår och trädruiner som inhyser spännande svampar. Som svampen med det egendomliga utseendet och omtvistade namnet judasöron.

Skyltarna i skogen till vänster markerar fågelskyddsområdet under stora delar av året och omfattar även Visitgrottan. Vid golfbanan öppnar sig landskapet för en stund för att sedan slukas upp av en stilig bokskog. Mellan träden skymtar havet – långt ner.

Välmarkerat.

Judasöron.

Lägg märke till fågelskyddsområdena med beträdandeförbud. Det respekterar vi självklart.

Tänk att bokskog kan vara så vackert!

 

Josefinelust

Om du har lust kan du ta en avstickare ner mot Josefinelust, med fantasieggande klippformationer, grottor, bad och alldeles underbar havsutsikt. Vi har på hösten sett säl, tumlare, pilgrimsfalk och mängder av fåglar som ejder, trutar och några enstaka havssulor. Med trappsteg och räcke, staket och rep är det relativt enkelt att ta sig ner. Förbered dig dock på rejält med höjdmeter. Och på att du sällan är ensam med naturen här.

Har du väl tagit dig ner till Josefinelust missa inte trappstegen upp mot en klippa. Där kan njuta av en vidunderlig utsikt mot havet och spaning efter djur till havs och i luften. Eller bara fika på klippan.

Uppe igen fortsätt vidare på Skåneleden. Strax efter skylten som visar ner mot Djupadal. direkt efter en grind i staketet, lämna Skåneleden och ta i stället till höger på en liten skogsväg. Den leder dig tillbaka till Mölle.

Nu har du förhoppningsvis skaffat dig ett minne för livet.

Josefinelust.

Strandfynd på Josefinelusts stenstrand.

En av grottorna vid Josefinelust.

Återbördade i Mölle.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Hamnen i Mölle

Längd: Cirka 10 kilometer.
Höjdmeter: +/- cirka 200 meter. Mer om du går ner till havet vid Josefinelust.

Tid: Runt 3 timmar, exklusive tid ner till Paradishamn och Josefinelust.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips1: Om du vill undvika trängseln under högsäsong och helger, börja tidigt. Det brukar vara mycket folk runt fyren och på ställen som är hyggligt lättillgängliga för bad som Ransvik och Josefinelust.

Tips2: Startpunkten för vandringen i Mölle går att nå med buss från Höganäs. Mer information hittar du på Skånetrafikens hemsida.

Obs: Vandringen går genom Kullabergs naturreservat och det finns en rad regler för reservatet. Bland annat:

   • Skräp ska förstås tas med hem eller slängas i papperskorgen.
   • Hundar hållas kopplade.
   • Eldning/grillning är bara tillåtet på anvisade platser.
   • Tältning bara tillåtet på en plats vid parkeringen nära fyren.
   • Cykling är förbjuden på många stigar på Kullaberg bland annat på större delen av den vandring vi gjorde.
   • Det råder också tillträdesförbud i fågelskyddsområdena under våren och sommaren (för exakta datum, se skyltar eller länsstyrelsens hemsida).
   • Skyltarna förbjuder även användning av drönare.
   • Visa hänsyn till andra besökare. Den regeln tycker vi är viktigt, eftersom det ofta är många som vill njuta av Kullaberg. Tänk på att hög ljudnivå kan vara störande för såväl djur som människor.

 

Läs mer:
Läs om våra andra vandringar på Kullaberg:
Vandra på Kullaberg – vår guide
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.

En självklarhet för alla som vistas i naturen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

 1. G Malm skriver:

  Hej!
  Tänker gå från Mölle till Kullens fyr och tillbaka, tycker att er info är väldigt otydlig då man beskriver just den sträckan och sen blandar in Arild och rundtur i sammanhanget. Det jag vill vet är avstånd mellan Mölle och Kullens fyr på måndag vandringsled.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hej,
   Som framgår av inledningen av texten är detta en rundvandring, dvs från Mölle till fyren och tillbaka en annan väg. Rundturen passerar som framgår av texten inte Arild, utan namnet nämns bara för att tydliggöra vilken stig man kan ta tillbaka när man är vid fyren och vill ta en annan väg. Avstånd för hela rundturen finns i faktarutan i inlägget, avstånd för delsträckor kan man antagligen lista ut med hjälp av den karta på Wikiloc som länkas till i inlägget, men det borde ju vara runt hälften av hela rundvandringen, dvs runt fem kilometer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.