Kustnära vandring från Arild

Skälderviken och den vackra kuststräckan är ständigt närvarande under vandringen mellan Arild och Skäret.

 

Denna relativt enkla rundvandring mellan Arild och Skäret bjuder på en hög mysfaktor. Från sekelskiftesvillor med mycket snickarglädje till Skärets pastorala idyll vid en fiskehamn. Däremellan gott om betagande vyer över Skälderviken, hagar och vågskvalp. Missa inte denna lagom vandring som kan passa de flesta.

 

Arild

Vid Arilds lilla hamn råder stiltje såhär på hösten – med undantag för gråhägerns landning intill. I maklig takt tar vi oss uppför backen längs Stora vägen och beundrar detta höstsömniga samhälles burgna trähus med gamla anor och hinkvis med snickarglädje. Förbi anrika hotellet Rusthållargården med tillhörande byggnader som tillsammans verkar välhållna. Kanadagäss streckar förbi ljudligt trumpetande i stora skaror. Passerar lilla Strand hotell och viker av till vänster på Nabbavägen.

Arilds lilla hamn en tidig morgon.

Anrika hotellet Rusthållargården i Arild.

 

Många glädjeämnen

Här slutar forna dagars snickarglädje och villor i avgjort mer blandad stil tar vid. Mellan hus och fårhage öppnar sig Skälderviken. Därutöver finns även små glädjeämnen. Som solglimt på rosor, fågelljud och ytterst få bilar.

Stiliga får stillar sin nyfikenhet.

Öppna vyer över Skälderviken vid ankomsten till Skäret.

 

Skäret

Snart befinner vi oss på Skäret, som bjuder på en öppen och betagande havsutsikt. Här kan man korta ner vandringen och gå direkt ner till hamnen, men vi vill inte gå miste om något russin från vandringskakan och följer med Skäretvägens högersväng. Den första belöningen blir en härlig och sugande backe. På sommaren kan man ta några extra steg till Flickorna på Skäret, men vår rundtur svänger till vänster in på Plidehallsvägen utmed en blandskog. Vid Skåneledens orangea markeringen viker vi av till vänster nerför en stig mot havet. Vill du hämta andan så är det bara att slå sig ner på en bänk med en makalös havsutsikt.

På bänken kan man slå sig ner och njuta av utsikten. Varför inte med medhavd fika?

Här förnimmer vi vågskvalpet.

 

Vågskvalp

Ljudet av vågskvalp rycker allt närmare när vi tar oss nedför längs en smal stig. Nu står vi på av vågorna lena stenar och är så nära havet att vi när som helst kan tillgodogöra oss ett saltstänk.

Med vågornas sus i öronen fortsätter vi längs stenstranden till Skärets pittoreska hamn med garnbodar, vissa av dem är från 1870-talet. Nu är det bara att följa Skåneleden genom Nabben naturreservat utmed havet tillbaka till Arild. Gräsänder äter för fullt i vattenbrynet medan skarvar tar igen sig på stenar i vattnet. Vi går genom fårhagen och genom en kuliss av klippor tar vi emot en sagolik utsikt över det nalkandes Arild. En liten stund senare är vi återbördade i Arilds hamn. Gråhägern syns inte till.

Stenkust så långt ögat når vid Skäret – en del av charmen.

Truten håller utkik efter gråhägern i Arild.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Hamnen i Arild.

Längd: Cirka 8 kilometer.
Höjdmeter: +/- cirka 60 meter
Tid: 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: För en lite kortare tur, och för att slippa en smal stig med trappsteg nedåt vid vår vändpunkt, kan man vända redan i Skäret nära hamnen. Men då missar man en fin utsiktspunkt.

Läs mer:
– Läs om alla våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.