Tre fantastiska toppar nära Alcudia

Utsikt från berg över andra bergstoppar och ha.

Tre toppar på en dag. I bakgrunden skymtar den högsta av dem, Talaia d’Alcudia.

Denna vandring går till tre bergstoppar med panoramautsikt under en och samma dag. En bokstavligen svindlande naturupplevelse i Victorias naturskyddsområde på gångavstånd från Alcudia.


Tänker du vandra upp till toppen av Talaia? Då vill du säkert känna till att ett ras skett under hösten 2022 på en smal stig inte långt från toppen. Några varningsskyltar finns uppsatta till följd av raset. Stigen var framkomlig vid vårt besök i december 2022, men kräver försiktighet. För egen del skulle vi avstå vandring vid regn.


Inled med vandringen Getvägen till Alcudias högsta topp Talaia d’Alcudia. Redan där har du två fina toppar med underbara vyer på näthinnan och runt 500 höjdmeter i benen. Vi antar att du inte är det minsta trött och sprudlar av energi.

Bra! Då är det bara att hänga med oss och stiga ner på andra sidan berget. Efter fem minuter kommer vi till en korsning där vi fortsätter rakt ner i riktning mot Ermita de la Victoria. En bit ner i skogen viker vi dock av på en stig till höger. Den för oss till Penya del Migdia.

Innan du viker till höger mot Penya del Migdia är en liten brasklapp på sin plats. Denna avstickare innehåller en kort passage som kan kännas jobbig för den som har besvär med svindel. Oss har det tagit några försök tills vi kunnat övervinna obehaget. Att klara det kändes som en triumf.

Person på vandringsstig på klippkant med utsikt över hav.

Hisnande utmaning för den svindelkänsliga.

Vi går genom en skog, men snart går vi längs klippkanterna med hisnande havsutsikt. Så småningom är vi framme vid en ruin efter ett torn som uppfördes 1567 för att kunna observera och förhindra piratattacker. Där inleder vi den sista uppstigningen till toppen Penya del Migdia drygt 300 meter över havet. Väl där väntas en kanonutsikt – i dubbel bemärkelse.

Kanon på en bergstopp med utsikt över havet.

Kanonutsikt. I bakgrunden skymtar Arta-bergen.

 

Kanonlunch

Kanonen ställdes dit i början av 1700-talet för att skydda den mallorkinska kusten från turkiska och afrikanska pirater. Alldeles intill kanonen stannar vi till och dukar fram vår picknick. Utsikten är som sagt kanon.

Tornseglare flyger runt i luften medan vi skalar äggen. Långt nere vid havet håller trutar till. Nu håller vi på att sätta ostmackan i halsen – en fiskgjuse! Vi tar fram kikaren och turas om att kika efter den. Den glider elegant över havet vid klipporna, till synes utan minsta ansträngning och bara sporadiska vingslag. Emellanåt sätter den sig på en torr gren en stund och håller utkik. Alla tycks hålla utkik efter någon – vem håller utkik efter oss?

Del av ett kloster i skogen som i dag är hotell.

Ermita de la Victoria är i dag hotell där du kan övernatta i de gamla cellerna. I en del av byggnaden finns fortfarande ett kapell.

 

Ett dopp på väg tillbaka

Försiktigt tar vi oss ner, speciellt förbi hala stenar, och fortsätter till Ermita de la Victoria. Därifrån följer vi den slingrande bilvägen ner. I dag nästan helt utan bilar (värre under högsäsong). Den gröna tallskogen och det knallblå havet syns väl ända fram till småstensstranden vid S’Illot. Även här kan man stanna till för en picknick och vid fint väder bada. Eller varför inte simma över till den närliggande lilla obebodda ön?

Vi fortsätter förbi villorna vid Mal Pas Bonair och passerar sen gårdar och vita mandelträd på vägen till Alcudia. Vägen är mycket fin, men vältrafikerad. Det går att välja mindre vägar, men det är mer öppet landskap här med gårdar och odlingar.

Efter den här turen har apostlahästarna förtjänat en fin belöning.

Hav och strand på Mallorca.

Duger den här stranden vid s’Illot för ett svalkande dopp efter topparna?


Vandringsfakta

Start-och slutpunkt: Centrala Port d’Alcudia
Längd: 20 km
Höjdskillnad: +/-877 meter
Längd i tid: 5-6 timmar exklusive paus.

Karta och detaljer: Karta över vandringen finns på vår profil på Wikiloc.

Obs1: Sista cirka 1,5 km upp till toppen på Talaia d’Alcudia är en sämre markerad stig. Dock finns små stenrösen och i vissa fall små bleknade röda cirklar som visar vägen. Dessutom ser man hela tiden slutmålet. Sista delen av stigningen är relativt brant och stenig. Kan vara halt om det är fuktigt ute.

Obs2: Avstickaren till Penya del Migdia kan vara besvärlig för den som har besvär av svindel. Dessutom är sista biten upp till kanonen brant och stenig och kan kräva viss hjälp av händer, dock ingen klättring.

Tips: Det går förstås att skippa avstickaren till Penya del Migida och fortsätta direkt ner till Ermita de lala Victoria. Under högsäsong kan det vara mycket bilar och cyklar på bilvägen ner från Ermita de la Victoria, och tyvärr finns ingen trottoar. Det finns dock en markerad vandringsväg ner från parkeringen, dock med sämre utsikt. I turistinformationens broschyr finns flera alternativ för vandringar på Victoriahalvön.

Fler vandringar: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca på vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. Jacob skriver:

  Häftig och lite svindlande vandring längs bergskammen ser det ut som!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hej Jacob! Ja, det stämmer. Och varje gång vi passerar stället tänker vi på ”demon”-bragden och njuter av den svindlade utsikten.

 2. Sara skriver:

  Wow, att ni lyckades gå på den svindlande vägen!! Så imponerande, det måste ha krävts en del is i magen! Men vilken belöning! Vilken fantastisk utsikt! Och den stranden ser helt klart duglig ut för ett dopp!!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hej Sara! Det krävde is i magen att hålla fjärilarna stången. Stranden går inte av för hackor, särskilt inte en vardag i oktober när man nästan är själv där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.