Vandra getvägen till Alcudias högsta topp

Get beundrar utsikten över Pollencabukten.

”Getvägen” till toppen av Talaia d’Alcudia ger vidunderlig utsikt över Pollencabukten och Tramuntana. Som synes gör getvägen skäl för namnet.

Det finns gott om anledningar till att vi har gått den här vandringen om och om igen. Mysiga lantliga gårdar med betande får och olivträd. En väg upp lika brant som vacker – och med orimligt många vilda getter. Väl uppe är utsikten över Medelhavet svindlande.

Vi letar oss ut ur Port d’Alcudia via småvägar och är förvånansvärt snabbt ut på landet. Bilbullret ebbar ut och ersätts av fågelkvitter. Vi passerar lantliga stenhus och gårdar. Där står mandel- och olivträden på rad, här skänker apelsin- och citronträden en färgklick.

En ovanlig doft sprider sig från en trave johhanesbrödfrukt som ligger på marken. Ännu fränare luktar det när vi nalkas bökande och uppenbarligen lyckliga grisar med knorr. I en grönskande hage betar får i stoisk ro.

Röda blommor längs stenmur utanför Alcudia.

Längs lantliga vägar utanför Alcudia.

 

Vilda getter och växter

Biltrafiken på vägen är gles, utom när det är dags att åka till och från jobb och skola. Efter ungefär en timme är det dags att lämna vägen och fortsätta på en markerad stig upp i bergen. Snart öppnar sig utsikten över berg och hav åt två håll, Alcudiabukten och Pollencabukten. En och annan vildget syns till i eller utanför buskarna. Ibland skymtas en falk i skyn.

Växtligheten består av tallar och vilda olivträd i början av stigningen och längre upp dvärgpalm och buskar. Här blommar också krokusar under hösten.

Vit krokus med lila inslag.

På hösten blommar krokus i bergen. En till synes liten växt verkar ha stor skönhet.

Uppe på den första toppen är det vackert, men vi ska gå ännu högre och njuta av ännu mer spektakulära panoraman. Först dock ner till en korsning, där vandringsvägar finns skyltade åt tre håll (en därifrån vi nyss kommit). Här gäller det att välja rätt. Vi tar den fjärde och skyltfria riktningen som innebär rakt fram. Stigen är liten och leder uppför. Markeringen består av små stenrösen.

Under några korta bitar behöver vi ta rejäla kliv uppåt över klippor. Då och då stannar vi till för att hämta andan och njuta av den vidunderliga utsikten. Eller för att hälsa på getterna med ett vänlig “Hola!”. Några getter är så små och så obeskrivligt söta, kan inte vara många dagar gamla. De ständigt närvarande getterna på just denna vandring har fått oss att döpa den här stigen till getvägen.

Vandrare med utsikt över de gräsklädda bergen.

På väg till Talaia d’Alcudia (toppen till vänster), men redan nu en hänförande utsikt.

 

Talaia d’Alcudia bjuder på panoramautsikt

Efter några rejäla kliv och med visst stöd av händerna de sista branta metrarna (finns en enklare väg runt också) är vi på toppen av Talaia d’Alcudia, Victoria-halvöns högsta topp. Panoramat kan vi inte få nog av. Där ligger Alcudias milslånga strand. Där den berömda bergskedjan Tramuntana. Och bortanför Pollencabukten reser sig den spektakulära långsmala Formentorhalvön. Vid klar sikt avtecknar sig grannön Menorca i fjärran.

Utsikt från toppen av Talaia d'Alcudia över hav och berg,

Utsikt från Talaia d’Alcudia över Medelhavet, Victoria-halvön och i bakgrunden Fermentor-halvön.

Det finns knappast en bättre aptitretare än fin utsikt. Och stenar att duka upp picknicken på finns det gott om.

Nedstigning sker på andra sidan berget. Efter fem minuter kommer vi till en skyltad korsning och tar höger i riktning mot Collet des Coll Baix – Refugi. Även nedstigningen bjuder på vidunderliga havsvyer, vilda getter och gott om doftande rosmarin. Efter en knapp timme är vi vid Coll Baix (nedanför finns en populär paradisstrand). Här finns något så sällsynt som torrdass.

Stranden Coll Baix sedd uppe från klipporna.

Paradisstrand i sikte. Under vandringen ner från toppen får vi perfekt utsikt över stranden Platja des Coll Baix.

 

Vi följer i den smala grusvägen någon kilometer och vid ett igenbommat litet hus tar vi vänster upp i skogen. Efter en uppförsbacke genom skogen skymtar vi havet mellan tallarna och följer stigen genom busklandskapet bort till klippkanten. Här känns havet mäktigt och ständigt närvarande.

 

Längs havet tillbaka till Port d’Alcudia

Vi vandrar vidare längs havet och så småningom passerar vi små vikar som vid fint väder inbjuder till svalkande bad eller åtminstone en paus. På vintern är man nästan själv här.

Vi fortsätter på den smala stigen och passerar surfare, kitesurfare, några fiskare och en del hundägare.

Vägor slår in mot klippor.

Välj en egen badplats. Vid havet finns gott om ställen för bad och paus.

Surfare i havet utanför Alcudia.

Somliga dagar är vågorna stora. Inte så kul för klippbadare, men underbart för surfarna.

Vid golfbanan kan du fika på golfklubbens terrass med havsutsikt eller fortsätta på strandpromenaden.

Vid hotell President svänger vi ned mot promenadvägen längs havet nedanför villorna med allsköns färgstarka blommor och fortsätter mot Port d’Alcudia.

Trötta – men vi längtar redan till att göra om den här vandringen!

Promenadväg längs havet i morognljus.

Färgprakt längs promenadvägen nedanför husen på tillbakavägen till Port d’Alcudia.


Vandringsfakta:

Start-och slutpunkt: Centrala Port d’Alcudia
Längd: 17,5 km
Höjdskillnad +/- 644 meter
Längd i tid: 4,5-5,5 timmar exklusive paus.

Karta och detaljer: Karta över vandringen finns på vår profil på Wikiloc.

Tänk på: Sista cirka 1,5 km upp till toppen är en sämre markerad stig. Dock finns små stenrösen och i vissa fall små bleknade röda cirklar som visar vägen. Dessutom ser man hela tiden slutmålet. Sista delen av stigningen är relativt brant och stenig. Kan vara halt om det är fuktigt ute.

Alternativ: Det finns flera vägar upp på Talaia d’Alcudia. Kortast och mest lättgånget är att ta bil till Hermitage La Victoria och gå därifrån vilket tar runt en timme. Flera vandringsalternativ i området finns på en karta från turistbyrån.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

6 svar

 1. Sara skriver:

  Herregud, bilderna är verkligen breathtaking!! Vilka fantastiska vyer!! Och med getter på köpet!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hej Sara! Den vägen är verkligen väldigt tacksam att gå. Den är lätt att nå från stan, utsikten är fantastisk så fort man kommit upp ur skogen och alla getter gör inte upplevelsen sämre.

 2. FREEDOMtravel skriver:

  Verkligen vackra vyer! Och fantastisk utsikt ner mot den där lilla paradisstranden 🙂

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hej! Den här vandringen ger verkligen bra betalning i form av utsikter och vackra vyer. Just kombinationen berg och hav är fantastisk.

 3. Jannica nilsson skriver:

  Så underbart , Vi försökte ta oss runt vid Alcanada förra året men lyckades inte . Men nu åker vi dit i april igen å ska verkligen gå hela denna rutt 😊

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Vad roligt att ni ska till Alcudia! Vi kan verkligen rekommendera den här vandringen. Nu i vinter har vi kommit förbi bortanför Alcanada alla gånger vi försökt. Men förra året var det ett par gånger då vågor och annat gjorde det lite för blött strax efter strandspromenadens slut. Hoppas ni får en fin vandring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.