Följ med på en kanonvandring utanför Alcudia

Kedja till hjälp längs klippkanten

På svindlande höjder med Formentorhalvön i bakgrunden.

 

Denna korta vandring nära Alcudia på Mallorca är kanon i dubbel bemärkelse. Utsikten från toppen av Penya del Migdia över Medelhavet, Alcudia, Artabergen, och halvön Formentor är spektakulär. Kanonen på toppen är en extra bonus.

Vi börjar med en liten uppvärmning och tar oss i maklig takt uppåt från parkeringen vid Ermita de la Victoria. Här och var skymtar hisnande utsikter över havet, bergen och klipporna på halvön Formentor. Efter några svettdroppar nalkas stigen mot Penya del Migdia, men innan du viker till vänster är en liten brasklapp på sin plats.

Vandringen startar vid Ermita de la Victoria.

Vägen till Penya del Migida

Här tar du den oskyltade stigen till vänster.

 

En försynt liten brasklapp

Denna stig innehåller en kort passage som kan kännas jobbig för den som har besvär med svindel. Oss har det tagit några försök tills vi kunnat övervinna obehaget. Att klara det kändes som en triumf.

 

Hisnande utmaning för den svindelkänsliga.

Vi går genom en skog, men snart går vi längs klippkanterna med hisnande havsutsikt. Så småningom är vi framme vid en ruin efter ett torn som uppfördes 1567 för att kunna observera och förhindra piratattacker. Där inleder vi den sista uppstigningen till toppen Penya del Migdia drygt 300 meter över havet. Väl där väntar en “kanonutsikt”.

Stup. Inget för den svindelkänslige

Det är långt ner. Men stigen är tack och lov inte så smal.

Här är det lite smalare, men utsikten är hisnande.

 

Kanonlunch

Kanonen ställdes dit i början av 1700-talet för att skydda den mallorkinska kusten från turkiska och afrikanska pirater. Alldeles intill kanonen stannar vi till och dukar fram vår picknick. Utsikten är som sagt… kanon.

Lunch vid kanonen

Belöningen består av en ”kanonlunch”.

 

Tornseglare flyger runt i luften medan vi skalar äggen och långt nere vid havet håller trutar till. Nu håller vi på att sätta ostmackan i halsen – en fiskgjuse! Vi tar fram kikaren och turas om att kika efter den. Den glider elegant över havet vid klipporna, till synes utan minsta ansträngning och bara sporadiska vingslag. Emellanåt sätter den sig på en torr gren en stund och håller utkik. Alla tycks hålla utkik efter någon – vem håller utkik efter oss?


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Ermita de la Victoria
Längd:
Cirka 4 kilometer
Höjdskillnad: +/- cirka 250 meter
Tid: Runt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att där beskrivs enkel väg. Dessutom är höjdmetrarna fel och på kartan ser det dessutom ut som vi gått nedanför toppen.

Obs 1: Den här vandringen passar tyvärr inte den svindelkänslige. Som framgår av bilderna finns det en del smala passager vid branter.

Obs 2: Den sista biten upp till kanonen är rejält brant och stenig, så det är bra om man är hyggligt säker på foten. Ibland har vi behövt ta händerna lite till hjälp på väg upp och ner, inte minst om stenarna är fuktiga. Men även om man avstår den sista stigningen upp till kanonen ger vandringen en härlig utsikt.

Tips: Varför nöja dig med en topp? När du ändå är i närheten kanske du också ska ta dig upp på Talaia d’Alcudia.

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca på vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.