Vandring längs Alcudiabukten till våtmarken s’Albufera

Kanal med vass på sidorna och berg i bakgrunden.

En stilla morgon vid ingången till s’Albuferas naturreservat.

Denna upptäcktsfärd i den största våtmarken på de baleariska öarna är rena julafton för alla fågelintresserade. Denna rofyllda vandring är som balsam för själen för alla som vill komma undan vardagsstressen.

Solen har inte gått upp ännu. Vi går så nära vattenbrynet som möjligt utan att trampa i vattnet. Vi har ett ärende: vi vill fånga soluppgången. Det är något särskilt som uppstår när morgonljuset lyser upp. Denna magi vill vi ta vara på.

Nu sker det. Du som varit med om soluppgång känner säkert igen solens smygande steg. En ljusstrimma vid horisonten vars styrka ökar för varje andetag. Havet glittrar.

Så när som på någon enstaka hundägare är vi ensamma på sandstranden. Ändå är det inte helt tyst. Vågskvalpet följer bredvid.

Rödnäbbat trut står på stranden vid vattenbrynet.

Rödnäbbad trut njuter av soluppgången vid Alcudiabuktens sandstrand.

 

Det är stilla, och ändå händer saker. Här flyger rödnäbbade trutar på nära håll. Och där står en silkeshäger i vattenbrynet med blicken fäst djupt under vattnet. En snabb rörelse med näbben och frukosten är fixad.

Vi hittar snäckor i sanden. Vi går vidare. Efter en timme är vi framme vid piren och kanalen. Vi följer kanalen förbi små båtar något hundratal meter inåt land för att ta bilbron över kanalen.

På andra sidan bron går vi in genom grindarna till naturreservatet Parc Natural de s’Albufera de Mallorca.

Småbåter längs brygga i kanalen.

Fritidsbåtarna vid kanalen mellan våtmarken s’Albufera de Mallorca och Alcudiabukten.

 

S’Albufera – ett eget universum

Nu är vi inne i ett eget universum bestående av 1 646 hektar av gräs- och våtmarker som lockar en överväldigande och under året vitt skiftande mångfald av fåglar. Först går vi fram till informationscentret, anmäler oss och får en karta över området. Vi går till det närmaste gömslet, som är vår stora favorit. Men i dag är det knappt några fåglar i dammen. Knappt något vatten heller, mest lera – vilket kanske förklarar fåglarnas frånvaro. Vi går vidare längs en kanal och rätt snart skymtar en purpurhöna – lätt igenkänd på den bjärt röda näbben och blå fjäderskruden. Den får också syn på oss och gömmer sig blixtsnabbt i vassen.

Purpurhöna i vass.

En skygg purpurhöna med sin röda näbb och blå fjäderdräkt. Så snart den ser oss flyr den in i vassen.

 

Satsar på längsta turen

Vi väljer den längsta rundturen i reservatet, runt elva kilometer. Turen inleds med en lång raksträcka mellan två kanaler med träd på båda sidorna. Tankar får gott om tid att fladdra, samtidigt som vatten och fåglar skymtas hela tiden.

Vassen följer vandraren under delar av upptäcktsfärderna i s’Albuferas naturreservat.

 

Landskapet skiftar så småningom till öppna våtmarker och vi ser hägrar, hästar och kor. Och där sätter sig kohägrar på koryggar. Vi lyfter blicken och upptäcker ett flertal rovfåglar svävande över vassen i jakt på byte.

Vi kommer till en sträcka som går strax utanför våtmarkerna längs en föga trafikerad bilväg. I ett slag förflyttar vi  oss i tidsmaskinen och upplever den mallorkinska landsbygden som den var åtminstone en generation tillbaka. Här strövar vi längs små gårdar, täppor, stenhus och små, knappast kommersiella odlingar.

Här brukar vi återigen höja blicken och sikta efter rovfåglar, ofta falkar. Snart är vi åter inne i våtmarksområdet och dukar fram vår lunchpicknick i ett fågeltorn.

Snart har vi gått hela den långa turen, sedan återstår sträckan längs stranden med solen i ryggen.

Under timmarna i naturreservatet har vi inte stött på någon människa, men vi har sett en hel del och tänkt riktigt stora tankar. Det där med krig verkar korkat.

Ko med horn.

Bligande men fredlig kossa under vandringen i s’Albufera de Mallorca.


Vandringfakta

Start- och slutpunkt: Centrala Port d’Alcudia.
Längd: 24,5 km
Höjdskillnader: Marginellt.
Tid: 5-6 timmar exklusive paus.
Karta: Se och ladda ner karta med vår vandring på Wikiloc.
Varianter på vandringen: Det går att ta bil eller buss till ingången till s’Albufera, vilket kortar vandringen till ca 14 km. Och sträckan längs havet på ca 5 km i varje riktning kan förstås utgöra en egen vandring.

Tips: Ta med en kikare.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. FREEDOMtravel skriver:

  Fin blogg och härliga inspirerande bilder!

 2. Ditte skriver:

  Vad roligt att få följa med på hela denna vandring. Jag har öfr många år gått en bit av den och då i sällskap med döttrarna som då var tio år. Och när jag läser detta och ser de fina bilderna skulle jag gärna göra hela vandringen som ni gjorde. Mallorca är en ö jag verkligen är förtjust i och som jag besökt säkert ett 15 tal gånger från barndomen och till pensionärsåldern. (Alltså mellan 1960 och 2014) Tack för turen!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hej Ditte,
   Vad roligt att vårt inlägg fick gamla minnen att leva upp igen. Du har säkert sett och upplevt mycket på Mallorca efter så många besök. Och vi kan bara hålla med om att det är lätt att bli förtjust i ön. Men vi har en bit kvar innan vi varit här 15 gånger….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.