Trevlig liten utflykt i Alcudia

Fågelsjö i Port d'Alcudia

Alldeles bredvid en livsmedelsbutik och en trafikerad gata i Port d’Alcudia ligger denna välgömda lilla fågelsjö.

 

Behöver du handla mat ibland? Gillar du att titta på spännande fåglar? På den här lilla utflykten kan du slå två flugor i en smäll.

Vi är restriktiva med reklam i den här bloggen, men nu måste L-ordet tas i munnen för att kunna förklara utflyktens startpunkt. “L” för livsmedelsjätten Lidl, vars utfart från butiken i Port d’Alcudia ligger bredvid den oskyltade gatu-snutten som leder till Maristany. Maristany, Prat d’Alcudia eller Albufera de Ferrer Nou som det också kallas, är en undangömd liten våtmark mitt i det turistiska Port d’Alcudia. I detta lilla mikrokosmos på något tiotal hektar hittar du en förbluffande artrikedom av fåglar.

Gatstump in mot fågelsjö

Här är den oansenliga gatstump som leder till sjön.

Sothöna i sjö

Här simmar en sothöna alldeles oberörd av pulsen bara ett stenkast därifrån. Det känns som en helt annan värld.

 

Spännande fåglar

Vad sägs om silkeshäger, purpurhäger, natthäger, smådopping och svarthalsad dopping? Det finns mera: storskarv, fiskgjuse, drillsnäppa, ladusvalor och tärnor – det är ju bara tio gåminuter till havet. Det finns ännu fler fågelarter förstås, men de får du upptäcka på egen hand.

Vägen går genom våtmarken med mindre fågelsjöar åt båda håll. Vägen är kanske runt 100 meter lång, men det är bara du som kan avgöra hur länge du har lust att stanna till där och observera händelserna i fågellivet.

Sedan är det bara gå och handla mat när du ändå är där. Men inte på en söndag.

Fågelsjö och Alcudias kyrka

Det finns det sjöar här. Bilden ger ett prov på den andra sjön där Alcudias kyrka skymtar i bakgrunden.

Skedand

Skedand.


Läs mer om Alcudias fåglar

Fågelparadiset Alcudia för de ofrälsta

Vandring till våtmarken s’Albufera de Mallorca

Vandring förbi naturreservatet Albufereta


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Ditte skriver:

    Så roligt att komma hit igen! För jag tror det är här jag varit en gång. Vi hade spanska vänner med sommarhus nära Cabo de Formentor och de tog oss med hit en gång för länge sedan. Minns egentligen inte mer än att det var en liten sjö där det fanns många fåglar.
    Ni har verkligen jättefint fångat både miljö och fåglar.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Alcudia har goda möjligheter för den som har lust att titta på fåglar. Det beror på att området utanför stan delvis är våtmarker. Och delar av områdena är numera skyddade i form av naturreservat. Annars hade det kanske varit hotell överallt numer, i stället för alla fina fåglar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.