S’Albufera de Mallorca – slow travel för konnässörer

Vatten i s'Albufera de Mallorca

Om man bara tittar på ytan så händer det knappast någonting i naturreservatet S’Albufera. Men den som skärper sina sinnen kan finna ett spännande mikrokosmos.

 

Naturreservatet S’Albufera de Mallorca utgör Balearernas största och viktigaste våtmark. I detta väldiga naturreservat kan man kontemplera i timmar och emellanåt göra hisnande små upptäckter. Eller ha det oändligt långtråkigt. För att få ut något av besöket gäller det att använda alla sina sinnen.

 

Sinnlig upplevelse

Det menar jag på fullt allvar. För att njuta av S’Albufera till fullo kan man inte gå och strösurfa i mobilen samtidigt. Här gäller koncentration. Lyssnande. Förnimmande. Då upptäcker man, åtminstone har jag gjort det, orkidéernas egendomliga skönhet. Då hör man musik när vindens susar genom vassen. Då blir man glad av sothönsens timida blickar. Då blir man överväldigad av S’Albufera.

Sothöna

Sothönan tittar med sin timida blick.

 

Bakgrund

S’Albufera blev naturreservat i januari 1988. Dessförinnan försökte lantbrukare att lägga beslag på delar av dessa väldiga våtmarker. Men de misslyckades med att torka marken. Det fanns även en pappersfabrik i området, byggnaden finns alltjämt i närheten av besökscentret.

 

Skenet bedrar

I S’Albufera kan du utan problem gå i fyra timmar och uppleva – absolut ingenting. Utom naturligtvis hög vass som skymmer utsikten mot dammarna och kanalerna. För området är riktigt stort, 1 646 hektar av främst våtmark.

Men bakom vassen lurar ett mer eller mindre sjudande liv. Det enda du behöver göra är att närvara i nuet och lyssna in med alla dina sinnen. Då öppnar sig en helt ny värld, ett mikrokosmos, med upp mot 300 fågelarter, varav flera är sällsynta, utrotningshotade eller exotiska. Vad sägs om flamingor, purpurhönor, kamsothönor och ägretthägrar? Vid något tillfälle såg vi en fiskgjuse slita sitt byte i stycken och äta med glupande aptit.

Purpurhöna

Purpurhönan är ett typiskt exempel på en art som försvunnit, återinplanterats och i dag tycks stortrivas i naturreservatet.

 

Inte bara fåglar

I reservatet kan du även se kaniner, åsnor, vänliga fribetande hästar, Mallorca-kor, sköldpaddor, ett 20-tal fiskarter, vesslor, ormar, fladdermöss. Men alltid på djurens villkor. De visar sig när det passar dem och för det mesta på behörigt avstånd.

Vessla

Sällsynt syn av en vessla, en tidig morgonstund.

 

Kom ihåg

S’Albufera är fullt av överraskningar. Men man måste vara redo att ta emot dem och öppna sina sinnen. Välkommen till S’Albuferas egna lilla planet!

Hästar i s'Albufera de Mallroca

Camargue-hästarna trivs i våtmarken och förefaller ha ett lugnt temperament.


Fakta

Hitta hit: Ingången till S’Albufera de Mallorca ligger vid huvudvägen mellan Port d’Alcudia och Can Picafort, knappt hundra meter från stranden. Vi brukar gå hit till fots längs stranden, vilket tar runt 1,5 timmar från Port d’Alcudia. Det finns också en busshållplats nära ingången, ta bussen mot Platja del Muro eller Can Picafort. Finns också en parkering nära ingången.

Öppettider: På vinterhalvåret 9-17, på sommaren 9-18.

Anmälan: Man ska börja besöket med att gå den knappa kilometern till informationscentret där man ska anmäla sig. Besöket kostar dock inget.

Att göra: Uppleva naturen. Vid informationscentret finns en utställning. I närheten finns också flera gömslen för den som vill titta på fåglar. Det finns också flera vandringsstigar. De flesta ganska korta, men den längsta är runt 11 kilometer.

Vass

Kanaler och vass är det gott om, liksom fåglar som hörs mest hela tiden.


Läs mer från våra besök

Vandring längs havet till S’Albufera och sedan en lång rundtur i våtmarken

Åtta rovfåglar till lunch

Fågelparadiset Alcudia för de ofrälsta

Små grodorna är svåra att se


Ännu fler bilder

Mot gömslet

På väg in i ett av gömslena.

Tofsvipor ovanför en damm

Utsikten från gömslet. Gott om tofsvipor denna dag.

Gråhäger i dimma

Samma plats en dimmig morgon med en ensam gråhäger på plats.

Camarguehästar

Camargue-hästarna hjälper genom sin betning till att hålla markerna öppna och bidrar därigenom till ökad biologisk mångfald.

Kanaler

En av våtmarkens alla kanaler. I kanalerna kan man en solig dag hålla utkik efter sköldpaddor som vilar i solen.

Gröna gångar

I de gröna gångarna trivs småfåglarna, och människan förstås.

Sanddyner i s'Albufera

Naturreservatet S’Albufera omfattar också ett område med sanddyner, strandskog och strand mellan Alcudia och Can Picafort.

Spindelväv

Spindelväv i arla morgonstund.

Orkidé

Orkidéen Himantoglossum robertianum blommar tidigt på året.

Sloklök

Sloklök. Första doftkänningen ledde tankarna till ramslöken i Vallebygden en solig morgon i maj.

Mallorca-kor

Mallorcas egen ko-ras betar i S’Albufera till den biologiska mångfaldens fromma.

Iberisk sjögroda

Ett fynd efter många timmars aktivt letande: vårrusiga iberiska sjögrodor. Deras sång hörs långa vägar under några vårveckor.

Kraftverk och naturreservat

Kolkraftverket i bakgrunden är en något oväntat kuliss i naturreservatet.

Rödbena

Rödbenan sticker fram sin långa näbb.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.