Vandring med havskänsla utanför Alcudia

Klippor vid havet utanför Alcudia

Havet är nära och gör sig påmint under hela vandringen.

Den här lätta vandringen längs kusten utanför Alcudia på norra Mallorca är en av våra stora favoriter. Höjdpunkten är att betrakta Medelhavet uppifrån klipporna. Med hav, vågor och en vidunderlig horisont är havskänslan närmast berusande.

 

Undangömd pärla

Så skilda världar! Rätt nära Alcudias milslånga och breda sandstrand som är bräddfull av charterturister under säsongen – och ändå så diametralt annorlunda. På sätt och vis undangömd: kruxet är att hitta dit. Så läs noga våra tips i faktarutan.

nada

Ett nyrenoverat torn på vägen till den dolda strandpromenaden i Alcanada.

Prunkande trädgårdar längs den dolda strandpromenaden i Alcanada.

 

Platja d’Alcanada

Nu är vi på väg mot stranden i Alcanada. För att slippa störande biltrafik viker vi av från huvudvägen Cami d’Alcanada och tar gatan Carrer Cranc och sedan trapporna ända ner till en väl förborgad strandpromenad som enbart tycks användas av de som bor här. Vi går flankerade av havet och murade strandvillor och passerar en liten sandstrand som lämpar sig väl för en dopp. Sen utmynnar promenadvägen i trottoaren längs bilvägen för en liten stund, men snart är vi framme vid Alcanada strand. Här brukar skarvar spänna ut sina vingar på tork och härfåglar gulla runt. Vi har nått vårt delmål och fortsätter helt sonika vidare längs den lilla stenlagda promenaden längs stranden. När den tar slut kan det lilla äventyret börja.

Stranden vid Alcanada

Stiltje råder på platja d’Alcanada denna morgonstund.

 

Äventyret

Här får vi gå en bra stund på en stig nära en sten- och klippstrand, och ibland väljer vi även att gå på stranden. Underlaget är rätt plant och enkelt. Havskontakten är så nära den kan bli. Vid stormar med höga vågor är upplevelsen med ursinnigt skummande vågor mäktig – och måhända blöt. Vanligen är upplevelsen inte fullt så äventyrligt, utan man vandrar i stillhet förbi solvarma klippor som inbjuder till vilopaus. Eller varför inte en vila med dopp på tillbakavägen?

Vi varierar mellan en promenad på stranden och på den smala stigen intill staketet till golfbanan. Rätt som det är nalkas vi den låsta porten till Museo Sa Bassa Blanca.

Vägor slår in mot klippor.

Dramatiskt möte mellan hav och klippor längs vägen.

Gå bakom huset

Här går vägen uppför trapporna och sen direkt till höger bakom det lilla huset.

 

Museo Sa Bassa Blanca

Nu tar vi det lilla försiktiga på väg ner från klippan mot viken i havsnivå. Här kan det vara lite översvämmat efter storm och häftigt regn, men det är en kort bit och oftast torrt och snart går stigen upp och vi allt besvär vi eventuellt tillryggalagt är ett minne blott här femtiotalet meter upp över havet. Utsikten över det vidunderliga Medelhavet är berusande. Man kan inte få nog av dessa vyer och det är heller ingen brådska eftersom stigen med denna svindlande havsutsikt fortsätter en bra bit. Den intensiva känslan av hav, sol och vidsträckt horisont skapar ett närmast euforiskt tillstånd.

Klippa oc hav

På väg uppför klipporna.

Lite högre upp, men lika intensiv havskänsla.

Eyal blickar ut över horisonten.

Vattenpaus i solen

Välförtjänt vattenpaus vid vandringens vändpunkt.

 

Gott slut

Alla goda ting tar slut så även denna vandring. Vid en liten stege över ett staket vänder vi. Men inte innan vi spejat för att få ett skymt av grannön Menorca. Givetvis går det att klättra över stegen och företa sig en längre vandring, men det är en annan historia. Nu vänder vi och går samma underbara väg tillbaka. Här finns oräkneliga tillfällen till välförtjänta pauser med eller utan picknick. Och trötta fötter kan få en vederkvickande lisa.

Fikapaus på stranden

Den stora belöningen alldeles intill vattenbrynet. Fika till vågornas brus.

 


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Port d’Alcudia
Längd:
Cirka 12 kilometer
Höjdskillnad: +/- 110 meter
Tid: Knappt 3 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips 1: För den som vill ha en kortare vandring är ett alternativ att bara gå till stranden vid Alcanada. Ett annat alternativ är att i stället starta just där efter att ha tagit sig med bil till parkeringen vid stranden. Går också att nå med cykel och på sommaren kan man åka buss till Alcanada.

Tips 2: Istället för att vända vid stegen kan man fortsätta vandringen. Kanske ända till toppen av Talaia d’Alcudia eller till stranden Platja des Coll Baix. Eller så ta den lantliga lilla bilvägen tillbaka till Port d’Alcudia.

Obs: Efter häftiga regn kan vissa partier vara översvämmade. Vi har varit med om det några få gånger under vintern efter kraftigt regn eller vid höga vågor. Då kan man antingen backa tillbaka, ta av skorna eller gå vidare och låta skorna torka upp i solen senare.

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca i vår vandringsguide.

Hitta rätt: Några bilder som kan underlätta att hitta rätt väg.

1. Gå längs stranden.

2. Smalt, men fortsätt.

3. Här finns en stig in bland buskarna.

Gå bakom huset

4. Gå över ”stranden” och direkt bakom huset.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Jannica skriver:

    Fantastiskt 👍 När vi är på golfbanan har jag sett stigen utanför staketet men tyvärr har vi inte hunnit vandra bort där . Men vi kommer i april å då ska vi gå denna 😀

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Vi har sett golfbanan många gånger från stigen och tycker att banan ligger fantastiskt fint till. Hoppas ni får härliga stunder i april, både på och utanför banan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.