Till superlativens Schrammsteine
Att bestiga Schrammsteine är ett beprövat sätt att få i gång hjärtat. Väl uppe på den svindlande toppen med den lodräta avgrunden under sig står hjärtat och tiden still. Dessa storslagna sandstensklippor är bland de mest omskakande naturupplevelser vi har varit med om.
Vandringen inleds lugnt och stilla från Bad Schandau uppför trapporna i riktning mot Lutherweg. För vad kan vara mer lugnande än en promenad i en skog med bok, tall och björk? Uppåt går det obönhörligen; vi ska ju uppåt!
Vid Schanzenweg går vi genom ett villaområde och får syn på mäktiga klippor på håll: Schrammsteine!
“Källarklimat”
Vi närmar oss och går genom en ravin med mossklädda klippväggar. Här och var en ek eller en tall i detta stenlandskap. Skuggade av sandstensklippor känner vi oss som två myror. Snart står vi vid ravinen Lattengrund. Svalt och skönt att uppleva nationalparkens typiskt svala så kallade “källarklimat” i ravinen.
Stegen mot himlen
Alla vägar, trappor och stegar leder uppåt, mot toppen av Schrammsteine. De tycks aldrig ta slut. Vi följer en uppåtgående stig mot Schrammtor och sedan mot slutdestinationen Schrammsteineaussicht. En stig, trappor, sandstendsklippor på ena hållet och en blandskog på andra hållet – en sluttning nedanför. Tar trappor mot Schrammsteineaussicht. En stege – tack och lov utan sugande stup under. En stege till och en till. Nu återstår bara fem minuter till “himlen” enligt skylten, men vi ser redan en hel del och för varje steg öppnar sig en ny vinkel med makalösa vyer.
Schrammsteine
Vi har kämpat uppåt i två timmar och ångrar inte en minut! Utsikten är himmelsk åt alla håll. Jag tar sats och ställer mig högst upp på Schrammsteines yttersta klippa med svindlande 360-gradigt panorama. Utsikten och det “existentiella suget” (dödsångest?) känns intensivt ända in i magen. Ett litet snedsteg så ser man inte morgondagen, avgrunden lurar lodrätt och djupt alldeles intill. För att inte tappa sansen lägger jag all min energi på att ta in utsikten: en lång kedja med häpnadsväckande, gigantiska sandstenstoppar alldeles nära, släta fält, väldiga skogar, floden Elbe och på längre håll även Tjeckien. Livet känns så intensivt att jag knappt kan andas.
Kerstin är också höjdrädd, men har sprängt så många gränser. Jag vet inte om jag hade haft mod att ta bilder med stupet så snubblande nära. Hon gör det.

Inga räcken! Inget för svindelkänsliga, men hisnande vackert. Så här långt ut kom dock inte vår kamera.
Vi lever!
På väg ner hinner känslorna ikapp mig, lättnaden är obeskrivlig och fysisk när den väldiga anspänningen i magen och hjärtat släpper. Vi har inte trillat ner i avgrunden. Vi lever!
Vederkvickande
På tillbakavägen går vi mot Postelwitz och sedan mot Bad Schandau. Som en avskedsgest från naturen, alldeles innan bilvägen till Bad Schandau, dyker en “Kneipp” upp – ett slags bassäng med svinkallt vatten. Man förväntas gå i detta iskalla vatten med höga knäuppdragningar, vilket sägs ha hälsofrämjande effekter. Även om det senare saknar stöd i vetenskapen kan vi intyga att doppandet är ytterst vederkvickande. Efter två rundor i Quelle Zahnsborns 6-gradiga vatten sätter vi strumporna på våra blöta fötter, som sig bör, och tar oss på dansanta fötter vidare till Bad Schandau.
Schrammsteine måste upplevas innan man dör.
Vandringsfakta
Start- och slutpunkt: Centrala Bad Schandau.
Längd: drygt 12 kilometer
Höjdmeter: +/- 450 meter
Tid: Cirka 4 timmar
Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Observera att tiden i rörelse inte stämmer, vi var i rörelse längre.
Tips: Det går att korta vandringen en del genom att exempelvis starta vid Schrammsteinbaude eller Nasser Grund där det finns parkering.
Obs: Det finns många branta partier, trappor och stegar, vilket gör att vandringen inte är något för den svindelkänslige. Det finns dock räcken uppe på själva utsiktsplatsen.
Läs mer: Ett inlägg om vårt återbesök vid Schrammsteine hittar du här. Och vår guide till vandringar i Sachsiska Schweiz hittar du här.
Sachsiska Schweiz: Kallas ibland även saxiska Schweiz på svenska. På engelska Saxon Switzerland och på tyska Sächsische Schweiz. Tillsammans med angränsande Böhmiska Schweiz i Tjeckien (Bohemian Switzerland på engelska) utgör det bergskedjan Elbsandsteingebirge.
Text: Eyal
Bild: Kerstin