Cykelutflykt längs Elbe i Sachsiska Schweiz

Cyklister längs Elbe

Denna oförglömliga cykeltur längs Elbe går förbi en av Sachsiska Schweiz mest imponerande sandstensklippor, Schrammsteine.

 

I tyska Sachsiska Schweiz går det alldeles utmärkt att göra en upptäcktsfärd utmed floden Elbe gränsle över en cykel. Utan större mankemang går det att cykla över gränsen till Tjeckien och häva i sig en kall pilsner. På vägen få vi syn på en ytterst sällsynt och stilig fågel.

Vi hämtar cyklarna i Bad Schandau och cyklar över bron till andra sidan Elbe, där cykelvägen sägs vara mycket bättre. Det stämmer. Asfalterat i stort sett hela vägen, plant och flodnära. Emellanåt distraheras vi av storslagna sandstenspelare på andra sidan floden.
– Kolla, här vankas några av Sachsiska Schweiz mest dramatiska klippor, Schrammsteine!

Ännu är vi i Tyskland på vår sida, men vi märker på kommersen på andra sidan att det där redan är Tjeckien och utgångspunkten för vandringar i Böhmiska Schweiz.

Elbe och klippor.

På andra sidan Elbe syns Tjeckien. Själva cyklar vi i Tyskland en stund till.

 

Skål!

Nu är vi i Tjeckien och efter halvannan timme i solen har vi förtjänat en bira, eller hur?  Vi stannar till på uteserveringen Dolni Grund alldeles intill Elbe. Barn hoppar i från bryggan med huvudet före. Kyparen Vojta är vänligheten själv och smittar av sig med sina leenden. Bordsgrannarna äter en matig soppa med bröd för motsvarande 15 kronor och tar sig en halvliters sejdel alldeles prima och kall tjeckisk pilsner för lika många riksdaler. Jag tar seden dit jag kommer och mår som en prins.

Halvfullt ölglas.

Välförtjänt och kall tjeckisk öl på en restaurang alldeles bredvid floden. En öl har sällan smakat så gott!

I samspråk.

Eyal i samspråk med vår vänlige kypare Vojta.

Skyltar på tjeckiska vid floden Elbe.

Tjeckien för hela slanten.

De hågade kan cykla ännu djupare in i Tjeckien, men vi har även vandrat ett försvarligt antal timmar och cyklar tillbaka till Tyskland. Vi tar färjan över till pittoreska lilla tyska byn Smilka, som så många har rekommenderat. Förvisso är husen en ögonfägnad, skyltarna gulliga, kullerstensgatan charmig. Men det känns lite tillrättalagt, turistiskt och dyrt. Men att titta kostar nada.

Cykelturen fortsätter längs Elbe nedanför Schrammsteine. Kerstin stannar abrupt och märkbart upphetsad pekar mot strandkanten på andra sidan. Jag tappar hakan: En svart stork! Sist de sågs häckande i Sverige var 1992 och de anses utdöda i vårt land – och här står en svart stork livslevande i bästa välmåga! Vilken stilig skönhet!

Svart stork

En aha-upplevelse på väg tillbaka. En svart stork. Hittills hade vi bara hört talas om svarta får…

Mittemot storken står en gråhäger och de tu tycks spana på varandra medan vi spanar allt vi orkar på dem. Vilken fest!  Sannolikt har de sina bon vid någon topp nära Schrammsteine; sämre utsikt kan man ha.

En stund efter detta crescendo når vi Bad Schandau och avslutar cykelturen.

När vi ett par dagar senare språkar med nationalparksguiden och biologen Daphna Zieschang om vårt möte med den svarta storken, blir hon eld och lågor. I år finns bara tre par svarta storkar i hela nationalparken. Tänk att vi har sett en av dessa!

– Jag såg en svart stork senast för tre år sedan. Storkarna bygger bo på trädtoppar eller på berg. De kommer hit på sommaren för att para sig. Här har de mat och det är inte är så varmt som i Afrika. Fast i år vet jag inte om det är så stor skillnad mot Afrika, säger hon och storskrattar.

Vilken är den finaste fågel du har sett?

Promenaden i Bad Schandau

Tillbaka i Bad Schandau.


Fakta

Cykeluthyrning: Hittar du exempelvis i Bad Schandau på Aktiv Zentrum Sächsische Schweiz, från 15 euro per dag.

Cykelvägar: Längs floden Elbe finns 1 300 kilometer cykelväg, varav en liten bit går genom Sachsiska Schweiz. Mer information kring cykelvägen längs Elbe hittar du på elbe-cycle-route-com.
Dessutom går det förstås bra att cykla även bland bergen i nationalparken. Mer information hittar du här.

Läs mer: Vår andra inlägg från Sachsiska Schweiz hittar du här.

Sachsiska Schweiz: Kallas ibland även saxiska Schweiz på svenska. På engelska Saxon Switzerland och på tyska Sächsische Schweiz. Tillsammans med angränsande Böhmiska Schweiz i Tjeckien (Bohemian Switzerland på engelska) utgör det bergskedjan Elbsandsteingebirge.


 Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Reiselinda skriver:

    Vad roligt med den svarta storken! Vi var en liten sväng i Sachsiska Schweiz förra året och jag kommer gärna tillbaka för att cykla och vandra mera. Denna utflykt ska jag notera mig som en möjlighet! Tack för tipset!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Tack själv för uppskattande kommentar, sånt blir vi alltid glada över! Sachsiska Schweiz har mycket att erbjuda den naturintresserade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.