Vandring längs Elbes “vänstra sida” i Sachsiska Schweiz

Utsikt från Papststein

Flera platåberg att bestiga under vandringen på den mindre besökta vänstra stranden av Elbe i sachsiska Schweiz. Från Papststein syns på håll den välkända siluetten av fästningen Königstein.

De flesta besökarna i Sachsiska Schweiz tycks lockas av de dramatiska sandstensklipporna på “höger sida”. Men denna vandring på vänster sida bjuder på nog så fina utsikter, om än med “snällare” stup. Inte minst är besök hos mytomspunna Barbarine en höjdare.

En liten förklaring är på sin plats: vänster eller höger i förhållande till Elbe syftar på förhållandet till medströms (alltså med näsan dit vattnet rinner).

Denna relativt lättgångna vandring inleds med en stigning mot berget Quirl på en väg som snart planar ut. Förbi odlingslandskap längs vandringsvägen Malerweg medan vi förnimmer en sommardoftande bokskog. Passerar Diebeshöhle till vänster, vilket är en rejäl klippa med en grotta som det går att gå in i eller fika invid.

Grotta vid Quirl

Hugget i sten. I grottorna vid Diebeshöhle är det framför allt sten som gäller.

Då och då skymtar Quirls stora klippformationer. Vi fortsätter genom en granskog och skymtar berget Pfaffenstein. En spillkråka sitter på en björkgren och hackar medan vi maler på längs Malerweg.

I en korsning bestämmer vi oss att göra en avstickare upp till toppen av platåberget Pfaffenstein för att titta på mytomspunna klippan Barbarine, Sachsische Schweiz mest kända fristående klippa. Det ångrar vi inte!

Utsikt från Pfaffenstein

Utsikt från toppen av Pfaffenstein.

 

Mytomspunna Barbarine

För varje steg i de bastanta stentrapporna i skuggan av Pfaffensteins kungadöme av sten och klippor växer sig en ödmjukhet allt starkare. Samtidigt öppnar sig utsikten utåt öppnar allt mer. I håligheter i den smala skrevan vi går genom på en liten trappavsats trivs uppenbarligen koltrastar.

Väl uppe är utsikten över nejden magnifik. Fält och skog och även klippor på håll. Hisnande att stå där med den stiliga slanka spetsen av Barbarine på 20-30 meters håll med den 42,7 meters djupa avgrunden mellan. Vi har inte mage att sitta på den naturliga stenbänken och fika så nära bråddjupet. Men vi hinner läsa på sagan om Barbarine på en skylt.

Barbarine

Barbarine. En av sachsiska Schweiz mest mytomspunna sandstensspetsar.

 

Sagan om Barbarine

En mor påbjöd sin dotter, Barbara, att gå till kyrkan på söndagen. Då den olydiga dottern gick till Pfaffenstein i stället bannade modern henne och förvandlade henne därmed till sten – som varning till alla olydiga barn. En annan version av sagan kryddas med förbjuden kärlek – Barbara skulle olovligen träffa sin älskare vid  Pfaffenstein. Slutet på sagan är dock lika stenhårt.

Nu dags att återvända till korsningen vi kom ifrån. Vi varierar oss genom att gå ner igenom en sval ravin med en och annan förbluffande tall mitt bland klipporna. Tallarna ser döda ut, men de flesta lever i bästa välmåga trots hårda levnadsvillkor med stenar och extremt lite vatten. Det syns på nya gröna skott. Dessa rara ärter är förvridna tallar.

Tillbaka vid korsningen går vi mot Papststein – ”påvestenen” och följer markeringen med röd ring. Går genom granskog och verkar skrämma bort ett par nötskrikor.

Tall på toppen av klippa

En ensam tall på toppen.

 

Papststein

Efter Gohrisch Papststeins parkering förbyts sandstenen, som är den vanliga bergstypen i nationalparken, mot basalt (vulkaniskt berg), vilket gör att bokskogen trivs. Äntligen vid Papststeins fötter, dags för uppstigningen. Mitt i trappstigen stannar vi upp för att insupa en panoramavy över nejden.

Klippor på Papststein

Fantasieggande sandstensformationer vid Papststein.

Nu på toppen har vi närkontakt med Papststeins fantasieggande formationer. Från en utkiksplats på en klippavsats syns fästningen Königstein, Lilienstein och närmast Gohrisch. Stupet ner känns “snällare” än på andra ställen – klippan är inte helt lodrätt och fallhöjden känns därför “inte så farlig”.

 

Picknick med storslagen utsikt

Vi sätter oss på en av de högsta klipporna med storslagen utsikt och intar en picknick i lugn och ro. Efter pausen beger vi oss ned från Papststein. Väl nere från berget går vi genom ett böljande åkerlandskap, med skogsklädda kullar, en ekskog alldeles intill oss och i fjärran sandstensformationer, däribland sachsiska Schweiz kanske mäktigaste klippor, Schrammsteine. Sakta men säkert når vi Bad Schandau och tåget som tar oss tillbaka till Königstein och Pfaffendorf.

Pastoralt landskap som omväxling till sandstensklipporna på väg mellan Papststein och Bad Schandau.


Vandringsfakta

Startpunkt: Pfaffendorf (Köningstein för den som kommer med tåg).
Slutpunkt: Bad Schandaus station.

Längd: 15,3 km
Höjdskillnader: +516/-616
Tid: Cirka 5 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Observera att tidsangivelsen inte stämmer, vi var i rörelse cirka 5 timmar.

Tips: Vandringen är enkel att variera. Exempelvis finns fler toppar som kan bestigas, eller närliggande byar som kan besökas.

Läs mer: Vår andra inlägg från Sachsiska Schweiz hittar du här.

Sachsiska Schweiz: Kallas ibland även saxiska Schweiz på svenska. På engelska Saxon Switzerland och på tyska Sächsische Schweiz. Tillsammans med angränsande Böhmiska Schweiz i Tjeckien (Bohemian Switzerland på engelska) utgör det bergskedjan Elbsandsteingebirge.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.