Helikopterperspektiv över tulpanfält

Tulpanfält och Texel på håll

En helikoptertur är bästa sättet att få en överblick över tulpanfältens lapptäcke. I bakgrunden skymtar ön Texel.

 

Det finns många sätt att uppleva blommande tulpanfält på. Att vandra eller cykla förbi, åka båt i en närliggande kanal – så varför inte flyga över fälten och låta sig överväldigas över blomprakten?

Bara ett litet problem. Vi har aldrig flugit helikopter. Och det var inte slumpen som hindrat oss. Det var bävan för färden. Men nu är vi i Holland under blomningen och vill så gärna uppleva tulpanerna så intensivt som möjligt.

Dags för helikoptertur

Eyal är lite spänd inför första helikopterfärden. Lugn, det kommer att gå bra.

Magen pirrar i stolen i vänthallen på Den Helders flygplats. Pirret släpper inte taget vid säkerhetskontrollen. Trots att jag vaknade oroligt klockan fyra på morgonen är jag inte trött, snarare speedad. Jag skämtar med personalen som går igenom säkerhetsföreskriften med oss enda två passagerare som inte kan nederländska och undrar om det går att öppna fönstret under flygningen. Som tur är skrattar han. Jag får följa med ändå.

Vi sitter längs bak på sista raden, fyra säten i varje rad. Bara ett säte gapar tomt. Kerstin som är, eller rättare sagt var, flygrädd, tar utan betänkligheter fönsterplatsen och börjar fotografera innan jag hunnit sätta på mig säkerhetsbältet.

Motorns dån hörs dovt genom hörselskydden. Nu åker helikoptern sakta till startbanan, som den vore ett flygplan. Och efter denna tid som förefaller utdragen lyfter helikoptern. Just detta ögonblick har jag bävat för: något dramatiskt ska inträffa, turbulens kan uppstå. Helikoptern lyfter dock lugnt upp och öppnar upp ett helikopterperspektiv åt oss.

Utsikt över Vadehavet och tulpanfält

Från helikoptern syns inte bara tulpanfält utan även Unescos världsnaturarv Vadehavet,

 

Lapptäcke av tulpanfält

Från luften inser man vilket lapptäcke Holland består av. Från luften liknar landet ett gigantiskt pussel där bitarna består av öar i allsköns former och storlek, kanaler, diken, vattendrag för att inte nämna – anledningen till att vi dristar oss till denna flygtur – tulpanfält. Tulpanfälten liknar hantverksmässigt utförda lapptäcken. Det är rörande vackert, mångfacetterat, verkligen fint.

Samtidigt. Och det måste sägas, förvisso ger det jag skönjer nu ett nytt och kompletterande perspektiv till alla andra sätt att uppleva överflödet av tulpaner under våren. Men känslan av att sitta i luften och betrakta oändliga tulpanfält är inte mer överväldigande än att vandra nära tulpanfält och förnimma doften från de närliggande fälten med hyacinter. Det som nu sker är inte det bästa som hänt mig. Men det är härligt.

Bäst av allt är kanske att vi övervann flygrädslan.

Båt på kanal och tulpanfält

Holland i ett nötskal: platt, tulpanfält och kanaler.


Fakta helikoptertur

Helikopterturer över tulpanfält anordnas på flera håll i Holland. Vår flygning utgick från flygplatsen i Den Helder i Nordholland. För 75 euro per person får man en flygning på 15 minuter över tulpanfälten runt bland annat Julianadorp.

Mer information: Finns på nederländska för turerna 2019 på Kleurrijk Julianadorps hemsida. Där finns även en länk till biljettbokning.
För helikopterturer från Keukenhof utanför Lisse finns information på bollenstreek.nl.


Läs mer

Läs gärna våra andra inlägg om våra tulpanupplevelser i Holland:
Blomsterparad i Bollenstreek
Med slow train genom tulpanfälten
Vandring bland tulpanfält i Bollenstreek
Vandring förbi tulpanfält runt Julianadorp
– Poldertuin och Bloemendagen i Anna Paulowna
– Besök påKeukenhof


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.