Tulpaner och tulpanhistoria på lekfullt sätt

Traktor och vagn i tulpanfält

Slow train är ett av de roligaste sätten att uppleva tulpanfältens färgprakt på. Man får trevligt sällskap och åker genom fält som annars är stängda för allmänheten.

 

I sevärda äventyrsparken Land van Fluwel behöver man inte vara barn för att ha kul. Vi har åkt “slow-train” genom tulpanfält som är annars stängda för allmänheten. Dessutom lärt oss en hel del om tulpanernas gastkramande historia på en välgjord utställning i parken.

Låt oss börja med en smått filosofisk fråga: vilket är bästa sättet att uppleva tulpaners överdådiga prakt?

Det helt sanningsenliga svaret är att det finns flera sätt. Bland de bästa är att gå i tulpanfält och ha tulpaner runt sig så långt ögat når. Kruxet är att de allra flesta tulpanfält är stängda för allmänheten så man kommer sällan riktigt nära för att förnimma den stora upphetsningen.

Ingång till Land van Fluwel

Eyal blir som barn på nytt i äventyrsparken Land van Fluwel.

 

“Slow-train”

På äventyrsparken Land van Fluwel har vi upplevt tulpaner riktigt nära på ett för oss nytt sätt – genom att åka ett så kallat slow train på åkrar och småvägar. Just det, “loket” är en traktor och passagerarna sitter bekvämt i en vagn bakom. Att färdas traktor i lugn takt genom böljande tulpanfält är något speciellt. Man tar inte de bästa bilderna, eftersom man är i rörelse hela tiden och bilderna blir lite suddiga, men det är mäktigt att komma så nära. Fält åt alla håll och när vi kommer förbi hyacintfält doftar det hyacint i hela vagnen. Fälten framför våra ögon går i skirt, blått och lila. Nu tulpaner igen och mångfalden av färger tar inte slut. Lila, aprikos, rött, rosa, gult. Ögat kan inte få nog. Så oändliga fält med narcisser i hundra nyanser av gult.

På tulpanfälten

Utsikt från ”tåget”. Ser ni traktorspåren?

 

Upphetsande

Det är inte bara jag som känner mig som ett litet barn i mötet med tulpaners överdåd. Utöver oss är vagnen fylld av holländska pensionärer till sista platsen och de lägger inte band på sina intryck…

Det blir lite pirrigt när traktorn balanserar nära en kant, men föraren Arjen van der Veek kör lugnt och försiktigt och snart stannar vi för en liten fotopaus vid en visningsträdgård med en mängd tulpaner. Det visar sig att Arjen inte bara är traktorförare, han är delägare i äventyrsparken och dessutom i ett exportföretag för tulpaner.

Arjen vid Land den Fluwel

Här vår chaufför Arjen van der Veek – tillika delägare i företaget Fluwel.

 

Arjens personliga historia

Han är en av tre bröder som äger parken och exportföretaget. I 25 år har de exporterat blomlökar, framförallt till USA. Företaget har växt stegvis och nu exporterar de 50 containrar tulpanlökar om året.

– Det är ett litet företag, säger han blygsamt.

 

Lugnare än Keukenhof

Han är ytterst medveten om att de flesta turisterna inte hittar hit, utan bussas till Keukenhof. Och han sticker inte under stol med hur fina blomarrangemangen i Keukenhof är.

– Men trängseln där är enorm och här kan du uppleva väldiga tulpanfält utan någon trängsel alls, säger Arjen och sveper med handen över tulpanfälten.

Ändå var det inte självklart med några tulpanfält här i Nordholland. Marken ansågs inte vara tillräckligt bra. Med facit i hand visade det sig att förståsigpåarna hade fel. Den stora fördelen för tulpanodlingen här är havsklimatet, framhåller han.

– Havsklimatet innebär perfekt och betydligt mildare temperatur för tulpanerna under våren än i inlandet. Här blåser det jämt så de flesta skadeinsekterna blåser bort. Och efter regn torkar tulpanväxterna upp snabbt i vinden.

Tulpaner

En litet smakprov på parkens fina tulpaner.

 

Hemligheten bakom tulpanernas popularitet

Jag undrar vad som ligger bakom tulpanernas väldiga popularitet och berättar för Arjen om ett samtal med en bonde som tyckte om tulpaner för att det var en “dutch tradition”.
– Nja, säger Arjen, tulpaner kommer ursprungligen från Himalaya, men visst tror jag att de utgör en del av Hollands själ. Många som kommer hit för att titta på tulpaner är holländare. Jag tror att det är tulpanernas många olika färg som fascinerar. Det finns mer än 6 000 olika sorter att välja mellan, säger han.

En dam som anslutit sig till vårt samtal är benägen att hålla med:
– Jag köper tulpaner varje vecka för att de är så fina. Det är färgerna!

Arjen själv har dock faiblesse för narcisser. Han menar att det är nog ett familjedrag efter hans pappa.

Nu åker vi vidare och passerar några gamla hus på landet med överdådiga trädgårdar med – tulpaner och hyacinter. Och intill en väderkvarn!

Nu har en drygt timme gått och vi är tillbaka vid startpunkten. Vad ska vi göra nu?

Tulpanhistoria

Några bilder från tulpanernas spännande historia i parkens utställning.

 

Tulpanernas gastkramande historia

Vi har nu upplevt hisnande tulpanprakt – samtidigt vet vi så lite om tulpaner! Här finns möjlighet att förkovra sig i tulpanens gastkramande historia på ett lekfullt sätt utomhus.

Vi går ut i en park med både träd och en del ovanliga tulpaner och får vid olika stationer än lyssna på audiovisuella berättelser, än läsa på informationsskyltar på engelska om tulpaners gastkramande historia.

Eyal balanserar barfota

Som alla andra barn testar även Eyal parkens barfotaled. Det gäller verkligen att hålla balansen, och skorna.

I parken kan man också gå barfota-leden och samtidigt få i sig spännande historiska fakta om regionen. Har man barn med spring i benen så bör äventyrsparken vara ett perfekt ställe att springa av sig. Själva sätter vi oss i solen på uteserveringen och tar igen oss över en välsmakande soppa och kall öl.


Fakta Land van Fluwel

Var: Belkmerweg 65 i Sint Maartenzze i Nordholland.
Öppettider: 10-17 alla dagar från 30 mars till 3 november under 2019.

Inträde: Vuxen 8,75 euro, barn 9,75 euro.
Slow train rundtur i tulpanfält: Kostar 13 euro. Turen går tre gånger om dagen från 4 april till 5 maj (2019). Kan vara lämpligt att förboka, läs mer på deras hemsida.

Mer information: Finns på Land van Fluwels hemsida. Tyvärr bara på nederländska och tyska.


Läs mer

Du kan läsa mer om våra tulpan- och blomupplevelser i Holland i våra andra inlägg.

Blomsterparaden Bloemencorso i Bollenstreek
Vandra längs tulpanfält i Bollenstreek
Vandra längs tulpanfält i Julianadorp
Poldertuin och Bloemendagen i Anna Paulowna
Besök på Keukenhof


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.