Vandra till Montreux längs Genèvesjön

Montreaux

Ögongodis längs Genèvesjön under vandringen från Villeneuve till Montreux.

Det finns skäl till att denna fysiskt enkla vandring har blivit en av våra stora favoriter. Det är som att äta kakan och ha den kvar. Uppleva staden Montreux från sin charmigaste, sjönära och bilfria sida. Samtidigt som ögat frossar i vyer över den vackra Genèvesjön omgiven av snöklädda alptoppar, blomplanteringar, utomhusskulpturer i världsklass och glimtar av spektakulära slottet Le Château de Chillon. Vad kan man begära mera av en vandring?

Vi ställer bilen på en avgiftsfri parkering i Villeneuve och vandrar i riktning mot Montreux. Redan efter ett par hundra meter går vandringen utmed strandpromenaden vid Genèvesjön.

Slottet Chillon

Världens vackraste slott? Le Château de Chillon är definitivt en värdig kandidat till titeln. De omslutande bergen och vackra Genèvesjön utgör en hygglig inramning, eller hur?

När ståtliga Le Château de Chillon avtecknar sig från sin undervattensklippa är det inte långt till Montreux. Ju närmare staden, desto vackrare och mer påkostade blomplanteringar och blomsterrabatter.

Ögonfägnad under promenaden längs Genèvesjön i Montreux. Både snöklädda alptoppar och blomplanteringar i världsklass.

Montreaux

I Montreux går det att kombinera en enkel vandring med hänförande utsikter.

Väl i staden pryds strandpromenaden av många skulpturer, däribland den kanske mest kända är av Freddie Mercury. Detta – liksom den årligt återkommande Jazzfestivalen – säger en del om Montreux ambitioner att bli musikresemål.

Freddy Mercury och jazzfestivalen förknippas med Montreux

Många skulpturer längs strandpromenaden under sommaren 2017 är från 150-årsjubileet för Montreux gymnastikförbund. Snöklädda alper är ständigt i blickfånget liksom turistbåtarna som stävar fram över den blå Genevesjön. Här känns världens krigshärdar och nöd långt borta. Det är idylliskt, lugnt och välskött.

Montreaux

Utomhusgymnastik med högst duglig utsikt. Skulpturerna är från 150-årsjubileet för Montreux gymnastikförbund sommaren 2017.

Vandringen längs Genèvesjön kan fortsätta ända till Vevey, där multinationella livsmedelsgiganten Nestlé har sitt huvudkontor. För den matintresserade ligger antagligen ett besök på stadens moderna matmuseum Alimentarium nära till hands. I så fall ta gärna även en titt på den läckra, jättelika gaffeln i sjön. Tröttnar man kan man ta tåg tillbaka till Villeneuve. Vi vänder och tar Vevey en annan dag.

Har du en favoritvandring i närheten av Genevesjön?

Gaffel i sjön vid Vevey

Jättegaffeln i Genèvesjön nära matmuséet i Vevey.


Vandringsfakta:

Längd: Enkel väg är ca 6 kilometer.
Höjdskillnad: Obetydlig
Tid: Cirka 1,5 timmar

Startpunkt: Ta tåg eller bil till Villeneuve. Gå ner till vattnet, sen bara följa vattnet hela vägen till Montreaux.
Slutpunkt: Tillbaks till startpunkten till fots eller med tåg.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

  1. Jacob skriver:

    Vackert!

  2. Yvonnie Hermansson skriver:

    Hej!
    Det verkar vara en fin vandring. Går det att använda vanliga joggingskor? Finns det fler vandringar längs genevesjön eller ska man ta tåget till ett annat område? Finns det bra hotell i området? Hur långt är det från Geneve?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.