Vandra i Cinque Terre: Monterosso till Corniglia

Sköna Vernazza i världskulturarvet Cinque Terre. Ett av delmålen för denna spektakulära vandring.

Under denna spektakulära vandring passerar vi tre av Cinque Terres bedårade, Unesco-skyddade städer. Ändå är det kanske vägen som gjort det starkaste sinnliga avtrycket.

Det känns exklusivt att stå på en av Italiens mest kända vandringsleder, Blue Path i Cinque Terre, och ensam betrakta Medelhavets trolska gryningslyster. Vi steg av tåget i Monterosso och siktar mot Corniglia. Framför oss har vi tre timmar fullspäckade med oförglömliga vyer och dofter.

Trolsk gryningslyster över Medelhavet i Monterosso.

Hemligheten för en lugn vandring med magiskt morgonljus. Tidig start på vandringen ut ur Monterosso.

Morgonsolen på väg mot Monterosso.

 

Hemligheten – tidig start

Nu går vi på en stenlagd stig flankerade av terassväggar tätt intill; omslutna i denna till synes hemliga gång intensifieras fågelkvittret och ljudet av stilla porlande vatten. Trapporna är sida vid sida med terrraserad vinodling och ingen trängsel, inte en människa. Hur är detta underverk möjligt? Inga konstigheter: första tåget hit – vid sjutiden. Men – inga men! En sovmorgon skulle fördärva hela upplevelsen – olidligt trångt, varmare, mycket långsammare takt.

Bitvis är vi omslutna av flera meter hög vass som i en kokong. Vandringen i en vinodling går nu längs en smal trappavsats medan en panoramautsikt över havet öppnar sig alltmer. Vinrankorna är hudnära, småfåglar kvittrar och så snart solen värmer, kommer dofterna fram. Särdeles förföriska är de sötaktiga pustarna från en gulblommande buske.

Omslutna av vass på väg upp i bergen i riktning mot Vernazza.

Murgrönsklädd stenbro.

 

Förbi sköna Vernazza

Utsikten över Vernazza badande i morgonljuset uppifrån vandringsvägen är oförglömlig. Här kan instagram-jägare få sitt lystmäte. Här uppe viner vinden och stigen vindlar förbi fikonträd, ek, pinje, gamla olivträd och diverse klängbuskar. En fröjd för naturälskare.

Nu känns ett tagg i hjärtat stående vid en klippa med svindlande utsikt över havet och Vernazza. Ett litet kort instoppat vid en sten till minnet av dig, 26-årige Michael. Varför?

Svindlande känslor på klippan med utsikt över Cinque Terre, strax intill minneskortet för Michael. Vernazza skymtar i mitten på bilden.

Nära Vernazza värmer solen och ju längre ner för trapporna, desto tydligare hörs havets brus. En närmast utmattad sydkoreanska på väg upp hejdar oss. Hon viftar med mobilen och undrar om det är långt kvar till utsikten på mobilbilden. Vi försöker att ingjuta henne mod. Hon ler.

I Vernazzas utkant prunkar trädgårdarna, bland annat av gröna bönor och fikon, och i småbåtshamnen guppar båtarna. När vi passerar Vernazza kvart i tio vaknar den ännu till liv och folk stärker sig med morgonkaffe.

Snart i sköna Vernazza.

Kaktusfikonen lyser upp i det gröna.

På väg mot Corniglia som skymtar till höger.

 

Corniglia – en klippa

Vi har en timme kvar genom ett odlingslandskap med citroner, sharonfrukt och oliver. Väl uppe ovanför Vernazza är det lättgånget och vackert – dock inte bara plant. På håll avtecknar sig Corniglia, som reser sig på en klippa. Nu framme – har tagit tre timmar totalt. En fantastisk vandring, inte minst tack vare en tidig uppstigning. Nu gott om tid för gelato.

Corniglia

Corniglia vilar på en klippa omgiven av olivträd.


Vandringsfakta

Längd: 8,7 kilometer
Höjdskillnader: +885/-798
Tid: Cirka 3 timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Observera att vandringstiden där inte stämmer. Vi följde vandringsväg 2 från Monterosso via Vernazza till Corniglia. Vandringsvägarnas nummer hittar du här.

Obs: Vissa vandringssträckor i Cinque Terre är avgiftsbelagda, ett vandringskort kostar 7,50 euro per dag (för 18,20 euro får du ett kort som även inkluderar fria tågresor i Cinque Terre, priser 2022). Sträckan  mellan Monterosso och Corniglia längs vandringsväg 2 (en del av Blue Path) är avgiftsbelagd. I närheten av städerna finns små kurer där vandringskorten kontrolleras. Troligen kan du även köpa dem där.

Mer information: Om vandringar och vilka vandringsvägar som eventuellt är avstängda hittar du på Parco Nazionale Cinque Terre.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.