Båtcykling – en aktiv kryssning i Italien

Båtcykling är ett spännande sätt att resa på. Läs om hur det går till.
Vill du kryssa, äta gott och samtidigt vara aktiv och bege dig ut på upptäcktsfärder? Då kanske du kommer att gilla båtcykling. Efter vår cykelkryssning med Giroliberos pråm Ave Maria, mellan Venedig och Mantua gör vi definitivt det.
Snart kan du läsa om våra upplevelser under båtcyklingen här på bloggen. Men först detta inlägg med praktisk information om båtcykling. Allt från vår egen erfarenhet förstås.
Vad är båtcykling?
Båtcykling var ett helt nytt begrepp för oss. Vi var osäkra på vad det var och hur det går till. Under våren 2024 åkte vi på en enveckas cykelkryssning med Giroliberos pråm Ave Maria, mellan Venedig och Mantua.
På dagarna cyklade vi med guide genom ett fantastiskt landskap och gjorde stopp på speciellt sevärda ställen. Vi åt middag och övernattade på pråmen Ave Maria som följde cyklingen längs kanaler och floder. Ombord bodde vi i en och samma hytt hela tiden. Litet, men välplanerat med eget badrum. Utöver hytter har Ave Maria lounge och soldäck för allt från avkoppling till middagar.

Det här är vårt flytande, och bekväma, hem för den här upptäcktsfärden: pråmen Ave Maria.

Litet, men genomtänkt, fräscht, luftkonditionerat och väldigt praktiskt.
Hur krävande är cyklingen?
Vi cyklade 4-6 mil per dag, mestadels platt och lätt. Ibland blåste det, någon enstaka gång regnade det lite. Det gäller att ha med regnkläder.
Oftast cyklade vi på glest trafikerade vägar och cykelbanor. På några ställen behövde man korsa broar eller vägar med trafik. Guiderna såg då till att gruppen tog sig genom de lite besvärliga passagerna på ett säkert sätt.
Guiderna såg också till att gruppen höll ihop. En guide tog ledningen och den andra var längst bak. Man väntade in eftersläntrarna.
Vi tyckte att cyklingen gick bra, men hur jobbigt det är beror till syvende och sist på hur van man är att cykla. Någon hade det kämpigt, men det löste sig smidigt när hen bytte från vanlig cykel till elcykel.

Vi valde att följa med guiderna Alex och Elena. Båda är lika vänliga som hängivna.
Cykla – med eller utan guide?
Vi cyklade med guide hela vägen, men man kan cykla på egen hand hela eller delar av sträckan, om man föredrar det. Då får man gps-data för rutten och tydliga skriftliga instruktioner.
Ett fåtal människor valde att cykla på egen hand en delsträcka och det verkade fungera utmärkt. Vi, liksom de flesta, hängde med gruppen hela tiden för att det är så skönt att bara njuta av landskapet och slippa ha koll på kartan. Guiderna stannade dessutom till emellanåt för spännande upplysningar om sevärdheterna längs vägen. Dessa kunskaper tillförde ett stort mervärde.
Däremot är det lite svårare att göra egna spontana stopp för att titta på något, om man hänger med i gruppen. Vi stannade några gånger för att titta och fota, och då fick vi sedan sätta högsta fart för att hinna ikapp de övriga i gruppen.

Både små och stora upplevelser under cyklingen.
Cyklar
Går ej att ta med egen cykel, utan man hyr cykel eller elcykel och får hjälp att ställa in cykeln så den passar. Sedan får man behålla samma cykel hela resan. Hjälm och cykelväska finns. Vi hade vanliga cyklar och tyckte att de var lättcyklade.

Cykel eller elcykel hyr man. Vi tyckte cyklarna var lättcyklade och stabila.
Pråmen
För det mesta cyklade vi från ställe till ställe, men vissa sträckor åkte vi ombord på pråmen. Det var trevligt att sitta i fören och njuta av utsikten längs kanaler och floder, inte minst några tidiga morgnar. När soldäcket var öppet var det himla skönt att sitta där med en kopp espresso och njuta av färden.
Under veckan bor man i en hytt på pråmen. Alla hytter på Ave Maria har fönster, är genomtänkta, fräscha, har luftkonditioneering och är väldigt praktiska. Det finns tillräckligt med förvaringsutrymmen för bagage och man har naturligtvis ett eget badrum som är litet, men välfungerande.
I loungen äter man alla måltider utom lunch (tas med från frukosten). Där finns även en helautomatisk kaffemaskin som är tillgänglig dygnet runt (gratis). Här kan man även fylla på sina vattenflaskor (gratis).
Utöver Ave Maria trafikerar ytterligare en båt sträckan, vilken är lite mindre och äldre.

Kul att sitta i fören och ta emot landskapet under färden.

Loungen där de flesta måltiderna avnjuts är rymlig.

Himla skönt att koppla av på soldäck.
Maten
Högt betyg för maten. Maten är generellt vällagad och bär regional prägel. Väldigt kul att uppleva olika mattraditioner under resans gång, allt beroende på vilken ort man har kommit till.
All mat ingår, exklusive en middag i Venedig. En helt okej frukostbuffé – alltid med färsk fruktsallad! Under frukosten gör man i ordning sina lunchsmörgåsar och tar med frukt och snacks. Allt stoppas i en behändig matlåda som man lånar hela resan. Egen vattenflaska behövs, men vatten finns i loungen. Kaffe hämtar man från en kaffemaskin – när som helst på dygnet.
Mellanmålen ingår och känns väldigt lyxiga när man kommer ombord hungrig som en varg efter cykelturen.
Middagen består av 3-rätters med lokala rätter. Dryck till maten (utöver vatten) köper du till – och det går bra att förvara en öppnad vinflaska mellan måltiderna.

Francesco kommer ut med förrätten.

Fisk som sig bör vid havet. Mums!
Utflykter
Förutom korta stopp för att berätta om sevärdheter längs vägen, görs längre stopp för besök på spännande ställen. Vissa av ställena är otippade, andra går överhuvudtaget inte att besöka som individuell resenär.
Under vår tur besökte vi ostlager av Grana Pandano, ett litet familjeägt destilleri, fiskmarknaden i Chioggia, åkattraktionsmuseet i Bergantino, utforskade Unesco världsarvlistade staden Ferrara på egen hand och blev guidade i såväl Venedig som Mantua.
Vi besökte även ett glasblåseri i Murano (kändes kanske lite väl turistiskt med alltför lång tid för shopping i butiken) och hade ett kort stopp vid en fiskkooperativ i Po-deltat.

Studiebesök på Gran Padano utanför Bergentino. Självklart fick vi även smaka en hel del ost.

Livlig handel på fiskmarknaden i Chioggia.
Vad tycker vi om resan?
Skönt att cykla med guide och kunna njuta av färden och sevärdheterna fullt ut. Men trist att det var besvärligt att göra egna spontana stopp för att titta på något. Det sociala är mestadels ett plus, för att man lär känna nya människor och kan otvunget umgås med dem. Middagar vid långbord förstärkte gruppkänslan.
Personalen var väldigt trevlig och hjälpsam. Skapade en gemytlig stämning ombord. Helt avgörande för upplevelsen.
Venedig är Venedig. Det var speciellt trevligt att bo på en båt vid en kaj på en lugnare ö i kanten av stan. Och med utsikt över lagunen.
Mantua överraskade. En imponerande Unesco världsarvsstad med mycket historia och ståtliga byggnader. En grön stad omringad av vatten. Känd för god mat. Ändå relativt få turister och då främst italienare.
Praktisk information
Detaljer om resans upplägg: Hittar du på Giroliberos hemsida.
Ta sig dit: Vi flög till Venedig och hem från Verona (en timme med tåg från Mantua).
Bästa tid: Resan genomförs från april till oktober. Vi åkte månadsskifte april-maj och hade, som vi tyckte, perfekt väder. Kan vara lite ostadigt i april. Juni-augusti är sannolikt rejält varma – man cyklar mest i solen, vilket vi för egen del skulle undvika. September och oktober borde kunna bjuda på skönt väder.
Var beredd på: Regn förekommer. Liksom motvind.
Språk: Guiderna och övrig personal pratar engelska.
Trött? Det går att följa med pråmen om man vill vila från cyklingen någon dag.
Dricks: Läggs i ett kuvert och lämnas till personalen före hemresan.
Avgift i Venedig: Venedig har infört en avgift för turister som du kan behöva betala. Den tas dock inte ut alla dagar, så du behöver kolla om det gäller när du ska dit. Du hittar information om vilka dagar den tas ut här. Mer om avgiften kan du läsa i vårt blogginlägg.
Läs mer: Här kommer snart länkar till alla inlägg från resan efterhand som de publiceras.
– Dag 1 från Venedig till Pellestrina
– Dag 2 – från Pellestrina till Adria
– Dag 3 – från Adria till Zelo
– Dag 4 – från Zelo till Mantua
– Dag 5 – rundtur på landsbygden utanför Mantua
– Ströva i Venedig bortom turisterna
– Öluffa i Venedigs lagun
– Venedigs avgift för dagsbesökare
– Möte med reseledare Elena Zolin
– Möte med kapten Riccardo Tamani

Lättcyklat och vackert i floden Pos delta.

Trolsk gryning vid Adriatiska havet.
Text: Eyal
Bild: Kerstin